Ferrara - In secolele XV si XVI Ferrara a devenit locul de intalnire pentru multi dintre artistii si ganditorii Italiei renascentiste, precum Piero della Francesca, Jacopo Bellini sau Andrea Mantegna. Urmand principiile umaniste ale "orasului ideal", dupa 1490 incepe construirea de noi cladiri, care au transformat Ferrara intr-un oras modern, admirat in epoca, fermecator si astazi. Ansamblul cladirilor renascentiste a fost inscris in lista patrimoniului cultural mondial.
Florenta - ridicat pe locul unei vechi asezari etrusce, orasul Florenta, centru renascentist celebru, a devenit o putere in perioada in care a fost condus de familia Medici, in secolele XV - XVI. Cele sase secole de istorie si activitate artistica au lasat posteritatii numeroase muzee, monumente si cladiri, precum Catedrala Santa Maria del Fiore, Biserica Santa Groce, Galeria Uffizi, Palatul Pitti, creatii ale unor maestri precum Giotto, Botticelli ori Michelangelo.
Neapole (Napoli) - fondat de colonistii greci in 470 IdHr, sub numele de Neapolis, a fost spatiul urban in care s-au succedat numeroase culturi si influente, ceea ce i-a dat un caracter aparte, unic. Aici se gasesc si cateva monumente impresionante, ca Biserica Santa Chiara sau Castelul Nuovo Padua. Centrul istoric a fost inscris in lista patrimoniului cultural UNESCO in 1995.
Padova - prima gradina botanica din lume s-a deschis la Padova in 1545. Lotul central avea forma circulara, fiind inconjurat de apa, iar ulterior s-au adaugat elemente arhitecturale - intrari ornamentale si balustrade - dar si sere. In prezent fosta gradina botanica a devenit un centru de cercetare.
Pisa - cunoscut in intreaga lume pentru celebrul turn inclinat, Pisa are in Piazza del Duomo si alte constructii interesante, precum catedrala al carei stil a influentat radical arta monumentala italiana in secolele XI - XIV.
Ravena - a jucat de-a lungul secolelor in rol important in istoria Italiei, si are o colectie unica de mozaicuri si monumente de la inceputurile crestinismului, dar si numeroase cladiri din secolele V-VI, precum Basilica de Sant Apollinare Nuovo, Biserica St Vitale, Basilica de Sant Appolinare, Capela Arhiepiscopala. Decoratiunile din aceste lacasuri de cult sunt un amestec de influente suprapuse traditiei greco-romane si iconografiei crestine. Monumentele paleocreştine din Ravenna au fost înscrise in lista patrimoniului cultural mondial UNESCO in anul 1996.
Roma - fondata potrivit legendei de Romulus si Remus, capitala Imperiului Roman, a devenit - incepand din secolul IV - capitala catolicismului. Aici se gasesc unele dintre cele mai importante muzee si monumente din lume, precum Mausoleul lui Augustus, Pantheonul, Columna lui Traian sau cea a lui Marcus Aurelius.
Vatican - spatiu sacru al crestinatatii, cu o istorie indelungata si fascinanta, un oras-muzeu ce ofera vizitatorilor sansa de a admira colectii unice in lume, piese deosebit de rare, de la pictura si arta decorativa la sculptura si creatii arhitecturale unice in lume. Basilica San Pietro este poate cel mai important edificiu de aici, adapostind mormantul Sf Apostol Petru si fiind cea mai mare cladire religioasa din lume, creatie la care au contribuit Michelangelo, Bernini, Maderna.
Siena - este prin excelenta un oras medieval, care si-a pastrat farmecul si astazi. Aflati intr-o rivalitate cu cei din Florenta, conducatorii orasului au incercat sa faca din acesta un exemplu de planificare urbana, iar de-a lungul secolelor accentul s-a pus pe pastrarea aspectului gotic. Construit in jurul Piazza del Campo, intregul oras a fost gandit ca un ansamblu arhitectural echilibrat si in armonie cu natura.
Venetia - fondat in secolul V si acoperind 118 mici insule, orasul avea sa devina o redutabila putere maritima in secolul X. Unul dintre cele mai cunoscute orase din lume este in sine o creatie arhitecturala unica si admirabila, fiind vizitat atat pentru farmecul cladirilor si canalelor sale, cat si pentru colectiile de arta ce includ opere de Titian, Tintoretto, Veronese si altii.
Verona - acest oras istoric a fost fondat in secolul I dHr si s-a dezvoltat mai ales in secolele XIII si XIV, cand era condusa de familia Scaliger, dar mai ales cand facea parte din Republica Venetiana, in secolele XV - XVIII. Verona, un oras al stiintelor si artelor, si-a pastrat in mare parte monumentele antice, medievale si renascentiste, iar o plimbare pe strazile ei este o vizita intr-un muzeu de impresionante dimensiuni.
Vicenza - fondat in secolul II IdHr in partea de nord a Italiei, Vicenza a prosperat sub conducerea venetiana in secolele XV - XVIII. Aspectul de astazi al orasului este creatia de secol XVI a lui Andrea Palladio, care s-a inspirat din arhitectura romana clasica si i-a aplicat principiile pas cu pas. Cladirile, de la monumente arhitectonice la vile elegante, aveau sa influenteze in mare masura si evolutia arhitecturii italiene, dar si europene. Orasul se afla la 60 km vest de Venetia si este faimos si prin bijuteriile care se realizeaza aici.
foto: artLine.ro
Februarie 2008