Rasafa ori Sergiopolis este un oras "fantoma" situat in apropierea fluviului Eufrat pe teritoriul Siriei de astazi. Se pare ca oamenii l-au parasit de mult timp, fiindca timpul a ros deja tot ce nu a fost ingropat in nisip.. Accesul in sit se face pe la poarta nordica, adica pe strada principala de odinioara numita Via Recta. In prezent calea este captusita cu blocuri de marmura, stalpi si ziduri ale unor edificii importante.
Din secolul al IV-lea, ca urmare a unei intamplari pe care o vom relata, Rasafa devine loc de pelerinaj pentru intreaga crestinatate. Serghie, un soldat roman care imbratisase dreapta credinta, a fost martirizat de pagani dupa ce refuza sa aduca jerta zeitei Jupiter. Peste mormantul sau, al carui loc s-a pastrat prin traditie, crestinii au ridicat un secol mai tarziu o frumoasa biserica bizantina.
Vremurile tulburi au facut ca ea sa fie avariata in repetate randuri, ajungand pana la noi doar in stare de ruina. Insa chiar si asa, absidele, colanele, capitelurile in stil corintic si ferestrele largi lasa sa se intrevada secvente din perioda de apogeu a lacasului.
In apropiere de bazilica o deschidere prin coltul sud-estic al orasului conduce catre locul in care califul Hisham si-a construit palatul sau. Imparatul bizantin Justinian I a ridicat orasul la rangul de arhidioceza, avand inchinate biserici din Constantinopol si Acre (in Palestina).
Ajunsi la Rasafa nu puteti sa nu observati zidurile de aparare care inconjurau orasul antic, pastrate in proportie de aproape 100%. Ele imprejmuiesc o suprafata cu lungimea de 550 m si latimea de 400 m. Pentru o imagine de ansamblu exista cateva puncte prin care puteti escalada zidurile fara a pune in pericol monumentul ori pe dumneavoastra.