Are putine inregistrari dar vocea ei este inconfundabila in lumea iubitorilor de folclor autentic. Domnica Trop, cea mai cunoscuta interpreta de doine, numita si privighetoarea cantecului popular mehedintean, a devenit curand cel de-al 15-lea roman care a primit titlul de Tezaur Uman Viu, conform Comisiei nationale pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.
Fiica de tarani din satul Izverna, ocupati cu pastoritul, Domnica Trop este descoperita la varsta de 35 de ani de invatatorul Vasile Capastraru, care o prezinta solistilor Maria Ciobanu si Ion Dolanescu. Din bogatul ei repertoriu au preluat si s-au inspirat o multime de cantareti ai generatiei vechi si noi. Printre cantecele indragite se numara “S’ara cand rasare luna”, “Nu vine neica, nu vine”, “Ursitoare, ursitoare”, “Marie, Marie”, “S-o legat, neica, legat” si bocetul de priveghi “Zorile”.
Domnica Trop nu a parasit locurile natale decat cu ocazia participarii la marile festivaluri sau cand a fost invitata la studioul local. A obtinut Trofeul Festivalului „Cantec nou in Mehedinti”, Premiul Special pentru Autenticitate la Festivalul „Maria Tanase” (1973), Locul I pe tara la Festivalul „Cantarea Romaniei” (1979) si Premiul National „Ethos” (1999), primul acordat in „pepiniera” folclorica a judetului Mehedinti.
Pe data de 22 iunie, Domnica Trop a implinit 75 de ani. In acest sens, artistii si oamenii de cultura de la Gorj s-au gandit sa ii faca o surpriza si sa organizeze un spectacol aniversar. Mama Domnica, asa cum o cunoaste toata lumea, a fost premiata cu aceasta ocazie de catre Consiliul Judetean Gorj. Tot in cinstea ei, autoritatile gorjene au organizat in cadrul Muzeului Curtisoara o casa-muzeu ce ii poarta numele.
Artista a donat pentru realizarea acestei case-muzeu doua costume populare, fotografii, diplome sau trofee cucerite in decursul activitatii sale. Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtisoara, muzeu in aer liber, reprezinta un impresionant tezaur de civilizatie si cultura populara traditionala de pe meleagurile gorjene.
Sursa foto: drpro.ro
Noiembrie 2013
I. C.
editor artline.ro