inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Radiografie mondena

0 Comentarii
Lansat pe 12 noiembrie, la Paris, la celebra casa de licitatie Sotheby's, cartea-album a istoricului si scriitorului roman stabilit in Franta, Gabriel Badea-Paun cunoaste (deocamdata) doua versiuni editoriale: franceza - "Portraits de Socit, XIXe -XXe sicle" (editor Citadelles et Mazenod, 2007) si engleza - "Society Portrait. From David to Warhol" (editor, Vendme Press pentru New York) si "Society Portrait Painting. Prestige and the Pursuit of Elegance" (editor, Thames & Hudson, Londra).
Albumul face o panoramare a portretisticii - cu o impresionanta galerie de imagini - din prima parte a secolului al XIX-lea, pana la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, reusind sa sugereze spiritul epocii. Autorul insereaza in textul oarecum de specialitate informatii "picante" despre intamplari sau mici caracterizari ale artistilor sau ale comanditarilor. Intre personajele care pot fi regasite in studiul lui Badea-Paun se numara Consuela Vanderbilt (viitoarea ducesa de Marlborough) care i-a pozat lui Paul Helleu (tabloul se gaseste la Metropolitan Museum), Giovanni Boldini si John Singer Sargent; Printul de Wales, Regina-mama sau Arriana Boardman cu calul ei Gatsby, modele pentru Susan Crawford.
Gabriel Badea-Paun este doctor in Istoria Artei la Universitatea Paris IV Sorbona. A publicat, intre altele si biografia "Carmen Sylva, uimitoarea regina Elisabeta a Romaniei" (Bucuresti, Editura Humanitas, 2003; a doua editie revizuita si adaugita in 2007).
















Care este secretul ca, pornind de la o teza de doctorat, sa scrii o carte-album de arta care sa aiba si succes de critica si de public?
Teza mea de doctorat la Paris IV Sorbona era consacrata unui portretist monden, Antonio de La Gandara, care a activat la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Incercand sa il situez cu mai multa precizie in contextul istoric si artistic in care si-a desfasurat cariera, am fost nevoit, deci, sa imi indrept analiza asupra intregii epoci ce atat de plastic a fost numita "Belle Epoque" si am ramas uimit dandu-mi seama ca exista un adevarat gol istoriografic privind aceasta chestiune. Pur si simplu, portretul de comanda din secolul al XIX-lea fusese ocolit de istoricii de arta francezi, cativa pasi fusesera facuti in Anglia de Richard Ormond in lucrarile ce le-a publicat despre John Singer Sargent, dar era numai un studiu de caz referitor la un singur artist. Era deci o ocazie, poate unica, de a scrie despre un subiect atat de interesant, iar editorul meu, Citadelles et Mazenod, cea mai insemnata editura de arta din Franta, m-a sustinut din primul moment si a coprodus volumul impreuna cu alte doua edituri Thames & Hudson de la Londra si Vendme Press de la New York.












Guillaume Cerutti, director general Sotheby's si Gabriel Badea-PAUN






Vastul volum "Portretul societatii" abordeaza portretistica din perioada secolului al XIX-lea si pana la inceputurile veacului trecut. Exista voci care afirma ca acest tip de pictura este demodat, comercial si non-creativ. Sunteti de aceeasi parere?
De la aparitia sa in secolul al XIV-lea, teoriile privind caracterul portretului si misiunea sa sociala au fost foarte numeroase si adesea s-au contrazis, iar caracterul sau comercial si non-creativ a fost adesea invocat. Pentru a evita aceasta situatie, de cele mai multe ori, portretele ce erau expuse la Salon in secolul al XIX-lea nu purtau numele modelului - o personalitate cunoscuta putea deturna atentia publicului -, ci numai enigmatice "Madame X..." sau "Monsieur Z...". Nenumindu-si modelele, pictorii isi manifestau explicit intentia de a nu copia "mecanic" o fizionomie pe panza, ci de a crea o opera de arta.
Stilurile si motivele care se regasesc in portretele realizate in perioada pe care ati analizat-o difera, in concordanta cu traditionalele scoli de pictura, inclusiv in functie de zonele geografice. Care ar fi, sa zicem, principalele modele?
Portretele realizate in prima parte a secolului al XIX-lea sunt inca tributare traditiei picturale a fiecarei scoli artistice, situatia se modifica insa cu desavarsire incepand cu mijlocul secolului al XIX-lea. Sub impulsul Expozitiei Universale din 1855, Parisul devine capitala artistica a lumii, locul care impune tendinte in pictura, sculptura sau arhitectura. Salonul parizian, scindat in doua, concurente dupa 1890 si functionale pana in 1939, si, in special, vernisajele sale sunt principalele evenimente mondeno-artistice care atrageau in capitala franceza elita sociala si politica europeana si a celor doua Americi. Aceste Saloane si expozitii impun un stil care este aproape international. Stilul minutios, descriptiv, al lui Ingres a carui scoala a dominat portetistica primei jumatati de veac este urmat de un realism aproape fotografic in anii '70-'80 care va evolua semnificativ datorita revolutiei de viziune pe care o aduc Impresionistii. Portretistii insemnati de la sfarsitul secolului al XIX-lea - John Singer Sargent, Philip de Laszlo, James McNeill Whistler, Giovanni Boldini sau Paul-Csar Helleu -, in ciuda modernitatii lor afisate, fac permenente referiri la portrete celebre din trecut, revendicand panasul lui Anton Van Dyck, Velazquez sau Goya, sau bravura tehnica a lui Franz Hals. Este foarte amuzant de remarcat ca "Portretul Olgai Orlova" al rusului Valentin Serov este foarte apropiat ca viziune de un portret realizat de americanul John Singer Sargent sau de cel al spaniolului Joaquin Sorolla.












Post-lansare, alaturi de domnii Sturdza (centru) si Djiuvara (dreapta)






Influentata de conventiile socio-economice si de viata mondena de moment, pictura, pictorii, dar si preturile au cunoscut diverse fluctuatii pe piata de arta. Cam care era mecanismul?
Un critic de arta de la inceputul secolului al XIX-lea, Auguste Jal, scria intr-o cronica despre Salonul din 1833 ca portretul este fara indoiala, dintre toate genurile artistice, cel care asigura supravietuirea materiala a pictorilor. In fapt, preturile unui portret variau foarte mult - in functie de renumele pictorului, de importanta pe care criticii contemporani i-o acordau, de relatiile sale sau de statutul social al comanditarului. Daca la inceputul secolului al XIX-lea pretul unui portret chiar al unui artist cunoscut era destul de modest, catre jumatatea veacului el s-a apreciat in mod spectaculos ajungand la culmi pe care ni le imaginam cu greutate astazi. In acei ani un portret putea costa chiar cateva zeci de mii de franci aur si putea rivaliza cu pretul unui apartament intr-un cartier select al Parisului! Portretisti precum Carolus-Duran, Henner, Bonnat sau Bouguereau sunt bine cunoscuti pentru preturile ridicate pe care le practicau mai ales pentru clientela lor americana reputata ca fiind foarte generoasa.
De cele mai multe ori, portretul nu reflecta fidel realitatea. Care sunt trucurile sau capcanele unui tablou reusit?
John Singer Sargent obisnuia sa spuna in gluma ca de fiecare data cand facea un portret, pierdea un prieten. Aceasta butada este foarte semnificativa pentru dilema in care se gaseau pictorii in fata fiecarei noi comenzi, caci trebuia oare ca portretul sa fie cat se poate de asemanator cu modelul sau trebuia sa il flateze discret? De cele mai multe ori vanitatea modelelor, in special in cazul doamnelor, dar si rolul ce ii era traditional atribuit unei astfel de efigii in constructia unui statut in societate ii determinau pe pictori sa-si idealizeze comanditarii. Apoi, artistii depindeau de ei financiar, caci un portret care nu isi satisfacea comanditarul sau familia acestuia - adesea foarte greu de convins -, putea sa fie refuzat si nu era platit. Este bine cunoscut cazul Annei de Noailles care a refuzat cu vehementa bustul pe care i-l facuse Auguste Rodin deoarece isi permisese sa ii reprezinte nasul acvilin si destul de mare, pe care sculptorul i-l facuse asa cum era el in realitate. In secolul al XIX-lea, un portret considerat reusit reunea identitea modelului intr-o cheie idealizata.
















Un portret cotat drept bun asigura sau consolideaza un anumit statut in societate? Creeaza el un model in timp?
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea asistam la o adevarata promotie sociala a unor persoane aflate cumva in marginea inaltei societati gratie unui portret realizat de un pictor insemnat. Ma gandesc la celebre curtezane precum Valtese de la Bigne, modelul Nanei lui Emile Zola sau Liane de Pougy, viitoarea printesa Ghika, care in acest fel isi creeaza o imagine respectabila, aproape ca isi gomeaza in acest fel un trecut tulbure.
Cand s-a produs declinul portretisticii? Spuneti in cartea dvs. ca doar in Marea Britanie mai supravietuieste ca arta.
Acest proces a fost gradual si destul de intins in timp. Pana foarte curand, istoricii de arta apreciau ca inventia fotografiei si apoi popularizarea si capacitatea sa de a se ameliora tehnic in deceniile sapte si opt ale secolului al XIX-lea au facut ca portretul pictat sa devina din ce in ce mai rar. Or, lucrurile nu s-au intamplat deloc asa. Niciodata nu au fost pictate mai multe portrete ca in acest sfarsit de veac al XIX-lea. Fotografia nu putea rivaliza in nici un fel cu un portet pictat. In primul rand deoarece era un procedeu mecanic, iar in viziunea epocii valoarea sa artistica era considerata ca inferioara, apoi multa vreme portretele fotografice au fost de mici dimensiuni si adesea neclare, nu aveau prestigiul unei efigii pictate ce putea fi expusa in saloanele resedintei comanditarului.
Primele semne ale declinului portretului de comanda au aparut dupa Primul Razboi Mondial. Daca pana atunci acest gen pictural reprezenta aproximativ 25% din operele expuse intr-un Salon care putea reuni pana la 2000 de tablouri, dupa Primul Razboi Mondial numarul acestora a scazut cu pana la 15 procente pentru ca dupa marea criza din 1929-1933 sa sa reduca la doar cateva procente. Portretul de comanda reprezenta in primul rand o anume societate strict ierarhizata in care aristocratia si burghezia inalta, comanditari traditionali ai unor astfel de efigii, avea un rol preponderent, insa societatea nascuta dupa Primul Razboi Mondial s-a indepartat de acest model si a dezavuat, adesea cu vehementa, aceasta marca de prestigiu social pe care o reprezenta portretul. Marea Britanie este poate singura tara in care aceasta traditie se mai pastreaza poate si datorita aristocratiei care inca joaca un rol politic si economic insemnat. La Londra exista o Societate regala a Portretistilor pusa sub patronajul Suveranului inca din vremea lui Eduard al VII-lea si care expune in fiecare luna iunie portrete realizate de membrii sai.
Credeti ca va ajunge fotografia vreodata la performanta - ma refer atat la valoarea artistica, cat si la cea de investitie financiara - unui tablou?
Incepand cu anii '40 datorita mai multor fotografi foarte talentati precum Cecil Beaton, Horst P. Horst sau Richard Avedon care realizau pentru reviste precum "Vogue" sau "Harper's Bazar" portrete fotografice inspirate din picturile din trecut, fotografia a luat locul portretului pictat. Adesea cele mai reusite dintre acestea ating in licitatiile specializate preturi comparabile cu cele ale unui portret pictat.
Volumul este disponibil in limbile franceza si engleza. Va exista si in romana?
Da, din decembrie, va fi vandut si in cateva librarii din Bucuresti. Am aflat de la Mathieu de Waresquiel care, la Citadelles et Mazenod, se ocupa cu difuzarea ca, "Portraits de Socit" a fost cumparata masiv si de un distribuitor roman.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Dezbatere despre Romania la Universitatea din Los Angeles

Joi, 8 martie, Centrul UCLA, University of California, Los Angeles, pentru Studii Europene si Euroasiatice va gazdui o expunere despre Romania, anunta Consulatul General al Romaniei la Los ...

Sarbatoarea Muzicii ajunge si la Bucuresti

Editia de anul acesta a Fete de la Musique - Sarbatoarea Muzicii, care se va desfasura in perioada 21-23 iunie, va avea loc in zece orase din tara si va include concerte a sapte trupe si artisti, ...

Carol I pe simezele bucurestene

In prezenta Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei si a Familiei Regale, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va fi vernisata azi, la orele 15.00, expozitia "Romania in timpul lui Carol ...

Europa, sarbatorita prin muzica

Europa va fi sarbatorita si la Opera Nationala din Bucuresti. Intr-un spectacol de proportii, azi, la ora 18.30, va incepe un concert simfonic vocal sustinut de corul pregatit de Stelian Olariu. Vor ...

Europa, sarbatorita prin muzica

Europa va fi sarbatorita si la Opera Nationala din Bucuresti. Intr-un spectacol de proportii, azi, la ora 18.30, va incepe un concert simfonic vocal sustinut de corul pregatit de Stelian Olariu. Vor ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline