Cine se asteapta ca marile comori sa se ascunda doar in umbra tainitelor se inseala. Alois Musil s-a convins pe deplin in 1898 cand avea sa redescopere urmele unei fortarete la un mileniu dupa ce fusese abandonata si data uitarii.
Qasr Amra se afla pe teritoriul Iordaniei, in inima tinutului desertic relatat de carturarii Orientului din timpurile biblice. Cladirea de o inestimabila valoare a fost edificata de califul Walid I la inceputul secolului al VIII-lea, oferind astazi unul dintre cele mai elocvente exemple de arta islamica timpurie.
Baile cu tavan boltit indica o influenta romana propagata in arhitectura locala a acelor vremuri. Dar, poate cea mai importanta caracteristica pe o prezinta este pictura din interior, memorabila pin vechime, calitate, tehnica executiei si mesajul vizual transmis.
Frescele infatiseaza scene de vanatoare, fructe si nuduri feminine care au condus specialistii la concluzia ca aici s-a aflat una dintre resedintele de odihna ale califului si apropiatilor sai.
Una dintre scene, cunoscuta sub numele de cei sase regi, sugereaza suprematia califului asupra dusmanilor. Ca si cum misterul din jurul acestui asezamant nu ar fi fost destul de adanc, crestinii au identificat unul dintre personajele zugravite pe tavan cu Iisus Hristos.
Ceea ce turistii au ocazia sa vada astazi, cu toata stralucirea si maretia pe care o gasesc, nu reprezinta decat ramasitele unei fortificatii mult mai complexe. Din 1985 edificiul a fost inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO primind un loc binemeritat alaturi de monumentele cu importanta universala.