inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Publicul-partener

0 Comentarii
In 1965, in rolul lui Apostol Bologa, cucerea publicul si juriul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, cel de la Cannes. Anul acesta, actorul a revenit pe scena aceluiasi festival, unde filmul "Padurea spanzuratilor" a fost prezentat in cadrul sectiunii "Cannes Classics". Au trecut de-atunci ani numarati in roluri extraordinare in teatru si in film, premii UNITER si aplauze. Actorul Victor Rebengiuc nu mai are astazi nevoie de prezentare. De la "Morometii" lui Stere Gulea, la "Balanta" lui Lucian Pintilie, de la "Tanase Scatiu" al lui Dan Pita, la "De ce trag clopotele, Mitica" al aceluiasi Pintilie, Victor Rebengiuc a scris o intreaga istorie in cinematografia romaneasca. L-am intalnit intr-o dimineata de inceput de vara, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, inainte de o prima repetitie pentru o noua montare. Sunt multe spectacolele in care Victor Rebengiuc a putut fi vazut in stagiunea trecuta si multe dintre ele se vor relua probabil in toamna. Unul dintre rolurile foarte dragi actorului, dupa cum ne-a marturisit, premiat anul trecut la UNITER, este cel al profesorului Preobrajenski din "Inima de caine" (foto) de Mihail Bulgakov, in regia lui Yuriy Kordonskiy (regizor cu care actorul a colaborat intens in ultimii ani), la Teatrul National din Bucuresti. Iar la Teatrul Bulandra, acolo unde Victor Rebengiuc joaca de la absolvirea facultatii, poate fi revazut in spectacolele Unchiul Vanea de A.P. Cehov, si "Casatoria" in regia aceluiasi Kordonskiy. Pe strada, Victor Rebengiuc se declara un om obisnuit; la teatru intalnirea cu el devine magica. Un actor cu un extraordinar simt al firescului si cu o incapacitate aproape organica de a pica prada conventionalului, Victor Rebengiuc ramane astazi, el insusi, unul dintre cele mai complexe personaje ale artei teatrale din Romania.

Ne intalnim la Teatrul Bulandra, la sfarsit de stagiune, cand in cele mai multe teatre a inceput vacanta. Cum se face ca dumneavoastra inca mai sunteti la "serviciu"?

O sa intram in curand in vacanta. Dar astazi avem o prima intalnire pentru o noua piesa, care va intra in repetitii incepand din toamna. E vorba de "Moartea unui comis voiajor" de A. Miller, in regia lui Felix Alexa. Azi vom afla distributia, speram ca s-a hotarat.

E nevoie de o stagiune de vara in Bucuresti?

Sunt convins ca e nevoie de o stagiune de vara. Sala de la Bulandra e foarte potrivita pentru asa ceva, pentru ca exista o instalatie de aer conditionat. Probabil ca ar trebui ales un repertoriu ceva mai lejer, poate o comedie, accesibila publicului larg... Solutii s-ar putea gasi. Dar e nevoie de mai mult interes din partea unui director de teatru, de mai mult interes pentru public, vreau sa spun. Teatrul traieste pentru public.

De curand ati fost invitat la Cannes pentru proiectia omagiala a filmului "Padurea spanzuratilor", care, in 1965, a primit premiul pentru regie. De ce v-a fost mai dor in toata perioada asta? De Apostol Bologa sau de emotiile de atunci?

Emotiile, sigur... Era pentru prima data cand pleca o delegatie de artisti romani dincolo de cortina de fier, in Occident, era pentru prima data cand luam contact cu o mare competitie artistica unde veneau si participau mari vedete ale filmului mondial, nu doar european. Era o provocare serioasa. Am avut mari emotii si in timpul proiectiei, desigur. Tot timpul m-am gandit cum va fi apreciata munca noastra. Si a fost o bucurie enorma faptul ca Liviu Ciulei a primit premiul de regie.

Ati simtit apasarea regimului comunist, atunci, cu ocazia acelei plecari, ati simtit ca sunteti "insotiti"?

Sigur ca da, am simtit-o inca din tara, am simtit-o si acolo... Dar acolo totul era diferit, totul era cu 100 de ani inaintea noastra, libertatea, atmosfera... Eram intr-o imensa gaura neagra. Intrebarea pe care mi-o puneam eu atunci era cand vom escalada groapa ca sa iesim la lumina...

Povestiti-mi cum a fost reintalnirea cu Cannes-ul.

Am regasit atmosfera de sarbatoare si cand am ajuns acolo ne-am bucurat foarte mult pentru ca pronosticurile acordau o mare sansa filmului lui Cristi Mungiu ("4 luni, 3 saptamani si 2 zile", n.r.), care era cotat cu patru stele.

Un film dupa o poveste precum "Padurea spanzuratilor" ar avea si acum acelasi impact?

Daca e bine facut... Nu se premiaza subiectul, ci filmul. Daca filmul e bine facut, impactul e asigurat.

Mai este actorul o oglinda a vremurilor?

Nu. O fi fost, poate, cand a spus-o Shakespeare. Pana in '89 eram obligati sa fim actori-cetateni... Acum, nu.

Cum se simte Victor Rebengiuc in Romania anului 2007?

Nu ma asez ca actor in Romania, sunt doar un cetatean onest, care doreste binele tarii lui. Daca lucrurile merg bine intr-o tara si arta are sansa ei. Ma jenez sa spun ca sunt actor, pe strada sunt un om ca oricare altul. Dar acum, dupa 50 de ani de teatru, cand sunt salutat pe strada imi face mare placere si ma simt fericit ca oamenii isi aduc aminte de mine.

Se face arta acum in Romania?

Cine spune ca nu se face, exagereaza sau nu e in stare s-o faca. Se face arta, filmele iau premii, avem actori foarte buni, sunt spectacole bune sau mai putin bune, spectacole proaste, arta traieste, e vie.

Care este relatia actuala dintre actorul roman si institutii precum Ministerul Culturii si Cultelor sau Centrul National al Cinematografiei? Simte sprijin institutional?

Nu m-a interesat niciodata. Dar am dubii ca fondurile ar ajunge intotdeauna acolo unde trebuie.

Rolurile pe care le-ati facut in teatru si film le considerati pariuri castigate?

Partial. Pentru ca pana acum n-am jucat un rol pentru care sa nu-mi fac nici un repros. Au existat intotdeauna puncte neacoperite. Pana cand nu voi reusi sa fac un astfel de rol sunt doar un actor care tinde spre a fi mare.

Exista roluri grele si roluri usoare?

Sunt roluri si roluri, toate sunt grele; exista impact cu unele roluri la prima vedere. Altele se lasa mai greu descoperite. Sunt roluri complexe, cu profunzimi greu de explorat. Si astea sunt cele mai frumoase, cand cauti cai, mijloace, cand explorezi, cand te caznesti...

Si care este ultimul rol care v-a caznit...

Ultimul care m-a caznit mai mult e cel din "Burghezul gentilom", dar nu din cauza rolului, ci a regizorului. A fost o munca grea, facuta impotriva mea, am lucrat foarte greu impreuna. Eu si regizorul nu ne-am intalnit deloc...

Pana unde merge libertatea actorului fata de text, montare sau regie?

Dupa cum am invatat de la profesoara mea Aura Buzescu, actorul trebuie sa respecte textul. Imixtiunile in text facute numai pentru a smulge zambete sunt nepermise si lipsite de valoare artistica. Calci in picioare textul unui autor doar pentru a satisface niste orgolii desarte. Si sunt destui regizorii cu care am evitat sa lucrez pentru ca nu ne intelegeam. Am refuzat si din cauza textului, in perioada comunista, roluri care erau sarcini de partid, personaje schematice, in piese lipsite de substanta.

Cum colaborati cu noile generatii de actori?

Foarte bine. E o intalnire, sunt partenerii mei, lucrez cu ei cu mare drag, ar putea fi nepotii mei si imi place sa am nepoti artisti...

Si cum se vede de pe scena publicul acestei noi generatii?

Stiu ca publicul vine la teatru, ca umple sali... Eu nu vad in sala. Aud ca sunt multi tineri si asta e imbucurator, pentru ca in epoca asta a Internetului tinerii vor sa vina la teatru, sa ia contact cu arta. Sa te lasi patruns de arta care vine catre tine in sala, asta e misterul teatrului... Nu fac parte dintre actorii care spun: "Eu joc pentru publicul meu." Pentru mine publicul nu e o tinta, e un partener. Imi place sa-l simt alaturi de mine, il iau cu mine, imi place sa-l provoc, sa-l surprind. Eu joc de la comedie pana la tragedie si nu vreau ca publicul sa vina sa ma vada cum s-ar duce la un restaurant sa manance o ciorba de burta. Eu vreau sa fiu un meniu complet. Si felul unu si felul doi si, daca se poate, si un pahar cu apa. Mi s-a intamplat de multe ori ca cei care au vazut spectacolul sa fi gasit in el idei la care eu nici nu m-am gandit. Asta e rostul artei. Fiecare are posibilitatea sa aleaga...

Ce fel de roluri va plac?

Nu am preferinte. Vreau sa fie roluri bune. Si prin bune inteleg roluri care sa nu fie schematice. Nu ma intereseaza daca rolul e mic sau mare.

V-ati dorit sa jucati un anumit rol si nu l-ati avut niciodata?

Niciodata nu am avut roluri dorite. Actorii care isi doresc un anumit rol, atunci cand ajung sa-l joace esueaza. Imi place ca rolurile sa ma surprinda si sa fie cat mai diferite intre ele.

Care este relatia dintre valoare si succes in teatrul din Romania de astazi?

Relatia e compromisa si deturnata. Succes nu are valoarea, ci nonvaloarea. Vedetele apar si dispar ca ciupercile si sunt pompate, cu surle si tobe. Mie mi-e greu sa admit compromisuri. Cand faci asa ceva, te descalifici. Sa mergi la teatru inseamna sa te educi... Iar publicul care vine la teatru sa se cultive, nu accepta compromisuri. Cei care vin la spectacol sa se distreze si cred ca arta e un mijloc de spalare a creierului, nu ma intereseaza.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

"Sa desfiintezi acest spatiu e o monstruozitate"

Imobilul aflat acum in proprietatea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) ar putea fi cedat Fundatiei pentru Tineret, fiind gresit identificat ca apartinand fostei Uniuni a Tineretului Comunist, in ...

Ramas bun de la Casandra

Timp de zece zile, incepand de pe 7 iunie si pana duminica, 93 de actori, papusari, regizori, teatrologi, coregrafi si scenografi si-au prezentat lucrarile de licenta in cadrul Galei Absolventilor ...

Bookgayfest

Doua manifestari publice cu suficienta vizibilitate ca sa devina subiecte de dezbatere-ciondaneala s-au derulat prin Bucurestiul ce suporta cu stoicism si vanturile/valurile vietii politice. ...

Mungiu intra in lupta

Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ruleaza azi in competitie. Dupa o noapte de film asiatica, cu `My Blueberry Nights`, al lui Wong Kar-wai - pelicula ce a deschis ieri cea de-a 60-a ...

Maia Morgenstern si Anca Sigartau deschid concertul Duke Ellington Orchestra

Pe 22 iunie, de ora 20.00, iubitorii de jazz care se vor afla la Pavilion 2007 din Sibiu, vor avea parte de o serie intreaga de surprize. Asa cum se stie, evenimentul este prilejuit de concertul ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline