In aceasta carte cu o coperta ca o bijuterie, eleganta si discreta, veti gasi intelepciunea sanscrita - proverbe si cugetari din cele mai importante opere - Ramayana, Mahabharata, Bhagavadgita, Upanisade, Legile lui Manu, Pancatantra... Cugetarile lui Kalidasa si Sudraka vor intregi tabloul intelepciunii indiene care ne poate fi indrumar de comportare, de evolutie spirituala.
Introducere, de Amita Bhose
Carti de intelepciune - fragment
Un aforism sanscrit spune ca Inteleptul este acela care se cunoaste pe sine. In conceptia indiana intelepciunea nu se afla in carte, trebuie s-o cauti in sufletul tau. Ce este intelepciunea? Cunoasterea sinelui prin actiune, stiinta sau devotiune - iubire + respect - cele trei cai.
Mijloace - calm (echilibru), detasare, spirit de sacrificiu. Afirmatia ca intelepciunea nu se afla in carte pare a fi paradoxala in contextul volumului imens al textelor scrise in India antica.
Explicatia: atat literatura cat si arta - fie artele vizuale fie cele auditive - sunt rezultat al cautarii sinelui.
Ne limitam la literatura. Carti de invatatura - pleonasm in gandirea indiana. Cartea nu poate fi decat indrumare spre intelepciune. Literatura avea rol educativ in societatea antica indiana.
Limba sanscrita este limba divina, sursa de lumina. Atestata ca fiind cea mai nuantata si cea mai rafinata dintre toate limbile clasice.
Cautarea necontenita a eului - incercare de a exprima inexprimabilul - a dus la evolutia acestei limbi, a acestei gandiri in care lingvistica, logica si filosofia s-au intrepatruns.
Intrebarea omului - Ce sunt eu? sau Cine sunt eu? - apare in Rgveda - prima opera literara intr-o limba indo-europeana. (Datele operelor fiind discutabile, incercam, in limitele posibilitatilor, sa facem o prezentare cronologica, fara sa afirmam datele. Ne orientam mai mult dupa temele tratate in operele antice).
Upanisadele descopera raspunsul - omul este in acelasi timp partea si replica energiei cosmice; constiinta umana este una si aceeasi cu constiinta cosmica. Fiind situat in lumea fenomenala, microcosmul nu este constient de identitatea sa cu macrocosmul.
Tinta omului este sa-si cunoasca sinele - atman - constiinta individuala si sa descopere identitatea sa cu brahman - constiinta cosmica. (…)
Cateva aforisme sanscrite:
Nimeni nu ti-e prieten, nimeni nu ti-e dusman. Prin propria ta purtare faci prieteni din unii si dusmani din altii.
Asociindu-te cu inferiorii, te prostesti; asociindu-te cu egalii, ramai acelasi; asociindu-te cu superiorii, avansezi.
Fiecare trebuie sa fie atent la faptele si gandurile sale. Fiecare sa se intrebe in fiecare zi: "Cu cat ma indepartez de animale si cu cat ma apropii de oamenii adevarati?"
Barbatii au nevoie sa invete carte pentru a fi destepti: femeile sunt destepte din fire.
Daca esti modest, se spune ca n-ai facut nici o isprava. Daca esti stralucit, se spune ca esti orgolios. Daca esti pios, se spune ca esti ipocrit. Daca esti puternic, se spune ca esti despot. Daca esti tacut, se spune ca esti ciudat. Daca esti bland, se spune ca esti lingusitor. Daca esti perseverent, se spune ca esti incapatanat. Exista oare vreo calitate ce nu poate fi tendentios interpretata?
Asa cum oglinda n-are ce cauta in casa unui orb, tot asa cartile n-au cum sa-l ajute pe un om fara minte.
Sursa foto: edituracununidestele.ro
I. C.
editor artline.ro