"Lumea nu mai citeste, la TVR", scria Ioan T. Morar pe blogul sau, declansand o puternica avalansa de simpatie in spatiul virtual. Bloggerii s-au revoltat instantaneu, dupa ce au aflat ca emisiunile "Lumea citeste!" si "Nocturne" au fost suprimate din grila de programe a postului national, pentru a fi inlocuite de talk-show-uri politice.
In replica, TVR 1 spune ca isi va respecta atat obligatiile legale, cat si pe cele morale, fata de telespectatorii sai, in privinta continuturilor culturale difuzate in noua grila. Decizia TVR i-a socat pe telespectatorii fideli ai emisiunii, determinandu-i sa treaca la actiuni "extreme".
Mai intai si-au aratat indignarea prin insemnari acide pe bloguri. Apoi s-au mobilizat, organizand o lectura de protest in fata sediului TVR. S-au inarmat cu literatura si s-au asezat pe treptele televiziunii, citind pasaje din cartile preferate, pentru a demonstra ca "lumea citeste".
Ioan T. Morar: `Un abuz!"
Realizatorul emisiunii "Lumea citeste!", Ioan T. Morar, a declarat, pentru "Adevarul", ca nu are nicio legatura cu protestul la care au participat aseara scriitori, vedete media si bloggeri. "Manifestatia arata ca nu este totul pierdut, confirmand ca era nevoie de o emisiune care sa incerce nu sa educe, e mult spus, ci sa faca un divertisment cultural la televiziunea publica. Mi se pare ca scoaterea emisiunii din grila este un abuz, nu fata de mine, fata de cititori", spune Morar, care fusese amagit ca "Lumea citeste!" va deveni o emisiune de referinta a TVR-ului. Realizatorul crede ca nu poti face rating in conditiile in care emisiunea era difuzata miercuri de la ora 23,30, dupa ce initial fusese transmisa vineri, de la ora 23,00.
Bloggerii au creat si un logo pentru lectura de protest "Au fost schimbate si ziua, si ora, fara sa fim anuntati. Le-am spus prietenilor ca niciodata nu l-as fi adus pe Becali in emisiune ca sa fac rating, pentru ca citim in lumi diferite". Morar a mai argumentat ca productia nu era costisitoare, realizatorul fiind platit cu mai putin bani decat alte vedete TVR. Conform unor estimari ale postului national, contravaloarea unei editii a emisiunii "Lumea citeste" era de 4.687 de euro pe editie, costul incluzand si cesiunea de drepturi patrimoniale de autor si conexe pe durata contractului pentru cinci ani si un numar nelimitat de radiodifuzari pe teritoriul Romaniei si in afara tarii. TVR mai platea pentru aceasta emisiune 48,20 euro, reprezentand cheltuieli cu casetele, recuzita si telefonul.
Un comentator de pe blogul Luciei T (www.terorista.ro) a venit cu ideea ineditului protest : lectura in fata televiziunii.
Lucia T: `TVR, obligata sa fie decenta"
Lucia T, un nume de notorietate in spatiul virtual, a propagat ideea in blogosfera: "Sper ca vedeti si voi in TVR o institutie platita din banii nostri, ai tuturor, care are obligatia sa fie decenta. Sa reflecte pur si simplu realitatea. Or, in realitate, lumea citeste! Asta se vede si pe bloguri", scrie Lucia T.
Aceasta spera ca protestul sa readuca emisiunea in grila de programe sau macar sa schimbe impresia generala ca nu-i pasa nimanui de emisiunile culturale. Scriitorii Cezar Paul-Badescu, Elena Vladareanu, Ioana Nicolae, Dragos Bucurenci si vedetele Maria Dinulescu si Daniela Nane isi confirmasera participarea la actiune.
TVR da cultura in compensatie
Reprezentantii TVR spun ca postul va respecta Legea 41/1994, care precizeaza ca serviciile publice de televiziune au obligatia de a difuza majoritar productii europene, din care 30% sa fie productii romanesti, iar din creatia romaneasca cel putin 35% trebuie sa fie creatie culturala. TVR 1 va difuza emisiuni culturale traditionale ale TVR 1 ("Garantat 100%", "Profesionistii"), dar si rubrici de specialitate din cadrul "Telematinalului" sau al altor programe care sunt in pregatire (un magazin pentru adolescenti, o emisiune de recomandari culturale).
La aceste emisiuni si rubrici curente se adauga: "Agenda Sibiu 2007", transmisiunile si preluarile de spectacole culturale de la Sibiu, transmisiunile de la Festivalul "George Enescu", agenda Festivalului "Enescu" (difuzata de luni pana vineri, pe toata durata manifestarii) si alte evenimente culturale ale toamnei.
"Nu in ultimul rand, reamintim ca unul dintre canalele SRTv este TVR Cultural care pune la dispozitia publicului iubitor de programe culturale o paleta variata de produse media de profil", spun reprezentantii TVR.