Cu o saptamana inainte de sarbatorile pascale, Muzeul National de Arta al Romaniei are bucuria de a prezenta publicului filmul documentar Soarele Negru, inspirat de capodoperele Colectiei de Arta Veche Romaneasca.
Slavomir Popovici
Filmul, realizat in 1968 de regizorul Slavomir Popovici, transforma mesajul artistic al broderiilor medievale cu tema Plangerii intr-un poem cinematografic ce rescrie povestea timpului segmentat dramatic de varstele vietii si ale istoriei.
Sambata, 23 aprilie 2016, orele 17.00, va avea loc prima proiectie a filmului in cadrul expozitiei. Aceasta va fi precedata de o dezbatere a sa la care vor participa doamna Iaromira Popovici, fiica regizorului, domnul Calin Caliman, critic de film, si domnul Radu Rautu, colaborator al regizorului, care va fi moderata de doamna Emanuela Cernea, unul dintre organizatorii expozitiei.
Intalnirea va avea loc in expozitia Colectia de Arta Veche Romaneasca. 150 + deschisa pana pe 30 aprilie la Muzeul National de Arta al Romaniei, in corpul Stirbei Voda.
Participarea se face pe baza de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Accesul la eveniment este liber. Filmul va fi reluat in Saptamana Mare (27 – 30 aprilie) in intervalul 10.00 – 18.00, iar vizitarea expozitiei in aceasta perioada este gratuita.
Expozitia Colectia de Arta Veche Romaneasca 150+ isi propune sa spuna publicului povestea Colectiei de Arta Veche Romaneasca si in acelasi timp sa puna in valoare fondul artistico-documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, ramas inedit pana in zilele noastre. Totodata, expozitia pune in dialog desenele realizate de Trenk si capodoperele artei medievale care le-au inspirat pe artist in urma cu 150 de ani. Sunt prezentate piese inedite din colectia de Arta Veche Romaneasca, care si-au recuperat "istoriile personale" in urma cercetarilor de arhiva, dintre care amintim: bastonul primului egumen al manastirii Hurezi, braiele de matase ale lui Barbu Craiovescu, broderii realizate in atelierele curtii domnesti brancovenesti, dar si un epitaf rusesc din vremea tarului Boris Gudunov pastrat la manastirea Bistrita.
Aprilie 2016