Ora de muzeu
Primul program de formare in educatia muzeala
Muzeul National de Arta al Romaniei a initiat primul program de formare pentru invatatori si profesori intitulat Educatia nonformala in muzee, derulat in parteneriat cu Casa Corpului Didactic (CCD) din Bucuresti. Acesta proiect de amploare este acreditat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului din Romania.
Scopul programului este utilizarea muzeului ca resursa educativa, iar stagiul de formare presupune 42 de ore de activitati teoretice si practice care se deruleaza atat la sediul MNAR, cat si la sediul CCD. Formatorii sunt specialisti in educatie de la MNAR si din alte organizatii de profil: Inspectoratul Scolar Bucuresti, Institutul de Stiinte ale Educatiei, Asociatia CREATIV.
Invatatorii si profesorii care finalizeaza programul primesc 11 credite profesionale transferabile si vor avea pregatirea necesara pentru a-si sustine orele in muzeu cu propriile grupe de elevi, indiferent de materia predata. Inscrierile la acest program de formare se fac prin Casa Corpului Didactic Bucuresti.
Structura programului include cursuri de teoria educatiei muzeale, de istoria artei, de utilizare a jocului ca instrument educativ. Partea practica are rolul de a exemplifica temele discutate si de a familiariza cadrele didactice cu muzeul, un mediu educational nou. Notiunile si tehnicile de educatie muzeala vor fi aplicate la patrimoniul MNAR.
Proiectul se va derula timp de doi ani.
Muzeul National de Arta al Romaniei are o experienta indelungata in conceperea si implementarea de programe educative adresate prescolarilor, elevilor din ciclul primar, gimnazial si liceal, precum si familiilor si adultilor. Din anul 2000, cand au fost lansate, programele pentru public s-au bucurat de succes si continua sa atraga un numar mare de vizitatori.
In decembrie 2008, Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului au semnat un Protocol de colaborare in vederea formarii atitudinii civice de respectare si protejare a patrimoniului cultural national si universal in randul elevilor din invatamantul preuniversitar. Semnarea acestui Protocol a avut loc la doi ani de la inaintarea unui Memoriu de catre participantii la seminarul pe probleme de educatie muzeala Ce invatam astazi la muzeu?, organizat in octombrie 2006 de Muzeul National de Arta al Romaniei, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania si Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.
Partener: Casa Corpului Didactic Bucuresti
Proiect realizat cu sprijinul Asociatiei Prietenii MNAR
Pentru detalii suplimentare va stau la dispozitie.
Muzeul National de Arta al Romaniei
Calea Victoriei 49-53 Bucuresti
tel 021/314.81.19
fax 021/312.43.27
Foto: Costin Vasiliu
Bucuresti
Februarie 2009