Joi, 10 mai, ora 20.00
FROM BRUSSELS WITH LOVE
un proiect curatorial Komplot (Bruxelles) pentru add - Business Chance On Art proiectia filmului Sad in Country (Part 1); durata 60 min
Regia Catherine Vertige & Kosten Koper
From Brussels with love este titlul unei serii de proiecte ale Asociatiei Komplot care prind forma in afara orasului de origine al colectivului de curatori. Dupa Londra (Published And Be Damned, iulie 2006) si Paris (Salon Light, noiembrie 2006), Komplot propune editii de artisti, proiectii video si un performance in colaborare cu organizatia add, Bucuresti.
Proiectul From Brussels with love cupinde mai multe evenimente: -
Multiple de Aline Bouvy/ John Gillis, Simona Denicolai & Ivo Provoost, Joe Dalton, Claudia Radulescu, Revista +-0, Force Mental;
vernisaj - vineri, 11 mai 2007, la orele 18 :00
Rozalb de Mura STORE, Str. Selari no. 9-11 (Zona Lipscani), Curtea Sticlarilor, etaj 1, Sector 3; Expozitia va fi deschisa in perioada 12-26 mai 2007;
Performance si video de Messieurs Delmotte
Vineri 11 mai 2007, orele 20 :00
Rozalb de Mura STORE, Str. Selari no. 9-11 (Zona Lipscani), Curtea Sticlarilor, etaj 1, sector 3
Alegerea artistilor a fost in parte determinata de filmul Sad in Country (Part 1) realizat in 2006/2007, avand ca tema colectivele de artisti belgieni din anii 70, 80 si 90. Propunandu-ne un montaj neierarhizat bazat pe interviuri si imagini de arhiva, filmul duce la descoperirea a sase colective de artisti, printre care club Moral (Anvers), Building Underwood (Bruxelles Caudies) sau familia Rona (Bruxelles).
Expozitia va cuprinde revistele +-0 din anii 70 ale familiei Rona care grupeaza texte critice, stiri pe scurt si insertii ale artistilor; multiple fotocopiate de Simona Denicolai si Ivo Provoost; revista Joe Dalton a lui David Evrard, colectiv care grupeaza contributii diverse si care apare de 4 ori pe an, ca si revistele "Force Mental" din anii 80 create de Danny Devos si Anne-Mie Van Kerckhoven. Pentru a largi prezentarea tinerei scene artistice belgiene, vor fi prezentati si colectivul Wake Up al lui Aline Bouvy / John Gillis si editiile Claudiei Radulescu.
Vernisajul se va incheia cu un performance al artistului din Liege, Messieurs Delmotte.
Komplot a produs deja mai multe filme video ale lui Messieurs Delmotte care este cunoscut pentru spectacolele filmate solo interpretand rolul unui personaj serios si reactiv la context.
Vineri, 11 mai, ora 19.00
HOLY DAMN IT. Despre necesitatea unor raspunsuri radicale.
50.000 de afise impotriva summitului G8.
Un proiect PAVILION, gazduit de catre Teatrul DESANT expozitia este deschisa in perioada 11 - 25 mai 2007
Deschiderea este urmata de o dezbatere publica moderata de catre Razvan Ion (editor Pavilion), la care vor participa: Dan Perjovschi (artist/jurnalist), Vasile Ernu (scriitor/editorialist), Eugen Radescu (teoretician/ curator), Alexandru Balasescu (antropolog), Cristian Crisbasan (scriitor/jurnalist), Adriana Zaharia (regizor), Andreea Grecu (economist).
In aceeasi seara sa va lansa revista PAVILION no. 11 "What Was Socialism, and What Comes Next".
Proiectul artistic HOLY DAMN IT trebuie vazut ca o interventie artistica in procesul debaterii politice asupra alternativelor sociale in cadrul miscarii internationale de protest si rezistenta impotriva summitului G8 ce va avea loc la Heiligendamm, linga Rostock, in 2007.
Zece artisti si grupuri artistice de pe patru continente au creat, fiecare, cite un poster: Bankleer (Germania), Open Circle (India), Mansour Ciss/Laboratoire Dberlinisation (Senegal), Markus Dorfmller (Germania), Petra Gerschner (Germania), Marina Grzinic (Slovenia), Ibrahim Mozain/Artists Without Walls (Israel/Palestina), Oliver Ressler (Austria), Walter Seidl (Austria), Allan Sekula (SUA).
Proiectul este prezentat in Berlin, Graz, Ljubljana, Berna, Zurich, Kiel, Hamburg, Rostock, Dusseldorf, Munchen, Viena, Bucuresti, Belgrade, Karlsruhe, Zagreb, Maribor, Koln.
Sambata, 12 mai, ora 19.00
Monged (al treilea din turneul MONGED PRIN ORAS, deplasare urbana de forte, farmece si utopii).
Text: Gary Duggan
Regia: Vera Ion
Cu: Sorin Poama, Alex Fifea, Alexandru Potocean
Scenografia: Stefan Ungureanu si Amalia Dulhan
O calatorie de trei zile pe strazile Dublinului. Mijloace de transport: iarba, hash, cocaina, and lots of Ecstasy. Calatori: Ray, Dave si Bernard. Trei oameni ca noi si ca voi fata in fata cu lucruri pe care nu s-r fi asteptat niciodata sa le vada.
Premiata cu Stewart Parker Award in 2006, MONGED descrie viata a trei tineri irlandezi atrasi de mirajul drogurilor. Bernard lucreaza pentru o companie de asigurari si vrea sa devina scriitor, Ray lucreaza iintr-un bar si viseaza sa ajunga muzician, Dave lucreaza pe un santier si doreste sa fie dealer de droguri. Toti sunt complet MONGED!
Vera Ion este autoarea textelor dramatice: "Gin si putina muzica", "Red Bull", "Noi construim viitorul", "Vitamine" (piesa castigatoare a concursului dramAcum si pusa in scena la Teatrul Foarte Mic din Bucuresti, regia Ana Magineanu) si "Saving Sam". Monteaza la Teatrul Luni de la Green Hours "Rape"de Bogdan Georgescu in anul 2006. In 2003 primeste Premiul de Debut al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti pentru volumul de poezie "Copilul-Cafea".
Luni, 14 mai 2007, ora 19.00
Muzeu 2000
Pentru ca s-a spus despre poezia noastra ca n-o sa reziste.
Pentru ca s-a spus despre poezia noastra ca peste douazeci de ani nu va mai avea nici o valoare. De ce sa asteptam sa ne faca ei muzeu? Ne facem singuri!
Manuscrise, publicatii, obiecte care le-au apartinut celor mai importanti poeti ai Generatiei 2000 va asteapta sa redescoperiti o epoca apusa. Vor ciocni un pahar de sampanie cu dumneavoastra poetii care au mai ramas si criticii literari, Octavian Soviany si Marin Mincu.
Tot atunci va fi lansata si antologia No Longer Poetry: New Romanian Poetry aparuta recent in Marea Britanie; antologia cuprinde o selectie cu cele mai de seama creatii ale Generatiei 2000. Traducerea textelor ii apartine poetului Adi Urmanov, iar volumul este ingrijit de David Morley si a aparut la Editura Heaventree Press din UK.
Singura antologie din Marea Britanie a poeziei Generatiei 2000 cuprinde texte semnate de Dumitru Crudu, Adela Greceanu, Marius Ianus, Ruxandra Novac, Elena Vladareanu, Andrei Peniuc, Adi Urmanov, Ovia Herbert, Razvan Tupa, Dan Sociu, Vera Ion. Pentru lansarea acestei antologii in Marea Britanie vor avea loc trei lecturi in perioada 7-9 mai, la Coventry si Londra.
Partenerii media ai Teatrului DESANT sunt: 24 FUN, Observatorul Cultural, Time Out Bucuresti, www.onlinegallery.ro, alternativ.ro, www.feeder.ro, www.port.ro, www.liternet.ro.
Asociatia Persona administreaza din august 2005 Teatrul independent Desant, intr-un spatiu oferit de compania Romtelecom, partener al asociatiei. Deschiderea teatrului, in august 2005, finalizeaza trei ani de cautari ale asociatiei, care a intreprins - inca de la infiintarea sa din februarie 2002 - demersuri pentru a identifica o locatie proprie.
Teatrul Desant functioneaza in Bulevardul Ion Mihalache nr. 123
(la intersectia dintre Bd. Ion Mihalache - strada Turda).
Mai 2007