Muzeul Naţional de Artă al României propune publicului în luna decembrie să exploreze mai amănunţit expoziţia temporară Destine la răscruce. Artişti evrei în perioada Holocaustului, prin intermediul unor programe variate, susţinute de Valentina Iancu, curator al expoziţiei.
Joi, 2 decembrie, orele 16:00
UN CEAS PENTRU ARTĂ (vizita cu ghidaj gratuit a expoziţiei)
Tarif: biletul de intrare în expoziţie (8 lei întreg, 4 lei redus)
Prezentare generală a expoziţiei şi a celor 16 artişti evrei care au avut contribuiţii majore la introducerea în spaţiul românesc a „artei noi”. Alături de nume sonore precum Victor Brauner, Marcel Iancu, Arthur Segal, Jules Perahim sau Max Herman Maxy, în expoziţie sunt prezentaţi şi artişti mai puţin cunoscuţi precum Alex Leon, Iosif Klein, Ernö Tibor, Aurel Mărculescu, Mina Byck Wepper, Lazăr Zin sau Egon Marc Lövith - victime sau supravieţuitori ai măsurilor opresive îndreptate împotriva evreilor în perioada Holocaustului.
Joi, 9 decembrie, orele 16:00
OPERA SUB CLAR DE... LUPĂ (prezentarea detaliată a tabloului „Îndrăgostiţii” de Alex Leon)
Tarif: biletul de intrare în expoziţie (8 lei întreg, 4 lei redus)
Alex Leon, artist cu un destin tragic, ce nu a supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial, este prezent în expoziţie cu 15 lucrări de pictură şi grafică. În cadrul acestei întâlniri va fi analizat tabloul „Îndrăgostiţii” (ulei pe placaj, 1938, MNAR, Galeria de Artă Românească Modernă).
Sâmbătă, 11 decembrie, orele 11:00
RENDEZ-VOUS CULTURAL (prelegere însoţită de material ilustrativ urmată de vizită ghidată în expoziţie)
Tarif: biletul de intrare în expoziţie (8 lei întreg, 4 lei redus) + taxa de 5 lei
Tema acestui Rendez-vous este „Centru şi periferie: modernismul evreiesc şi politica antisemită în România”.
La toate aceste programe participarea se face doar pe baza programării, în limita a 25 de locuri, fie la tel. 021.313.30.30 interior 949, fie la adresa de e-mail cosmin.ungureanu@art.museum.ro
Tot în decembrie se va relua vizita cu ghidaj gratuit în expoziţia NERVIA 1928-1938.
Pictori din anii 30 în Belgia, care prezintă, în premieră în România, retrospectiva Nervia prin intermediul a 130 de lucrări semnate de cei nouă membri ai grupului: Anto Carte, Louis Buisseret, Frans Depooter, Léon Devos, Léon Navez, Pierre Paulus, Rodolphe Strebelle, Taf Wallet şi Jean Winance.
Joi, 16 decembrie, orele 16:00
UN CEAS PENTRU ARTĂ (vizita cu ghidaj gratuit a expoziţiei)
Tarif: biletul de intrare în expoziţie (8 lei întreg, 4 lei redus)
Participarea se face doar pe baza programării, în limita a 25 de locuri, fie la tel. 021.313.30.30 interior 949, fie la adresa de e-mail cosmin.ungureanu@art.museum.ro
Decembrie 2010