Cum se mai simte arta? este tema programelor pentru familii din luna octombrie propusă de Secția Educație, Comunicare și Proiecte Culturale a Muzeului Național de Artă al României.
Calitatea unei picturi poate fi demonstrată și prin faptul că ea ne poate face să auzim, să vedem, să mirosim, să pipăim și de ce nu, să gustăm ceea ce ea încearcă să ne transmită. Programul intitulat Cum se mai simte arta? urmărește să faciliteze participanților înțelegerea propriilor simțuri prin intermediul picturii și să-i familiarizeze cu noi moduri de percepere a operei de artă. Programele pentru familii se vor desfășura în Galeria de Artă Europeană după cum urmează:
Sâmbătă, 6 octombrie și duminică, 7 octombrie, orele 11.00 și 15.00 - pentru copii între 6 și 8 ani
Sâmbătă, 13 octombrie și duminică, 14 octombrie, orele 11.00 și 15.00 - pentru copii între 8 și 10 ani
Sâmbătă, 20 octombrie și duminică, 21 octombrie, orele 11.00 - pentru copii între 4 și 6 ani
Sâmbătă, 20 octombrie și duminică, 21 octombrie, orele 15.00- pentru copii între 10 și 12 ani
Participarea se face pe bază de programare la telefon: 314. 81. 19
sau prin e-mail: angelica@art.museum.ro.
Viziunea picturii în secolul al XVII-lea spaniol este tema programelor pe care le adresăm publicului adult în luna octombrie. Aceste programe vor fi susținute în Galeria de Artă Europeană și vor prezenta pictura religioasă spaniolă din secolul al XVII-lea, un capitol al istoriei artei extrem de interesant, care pune în scenă, în chipuri neașteptate, viziunea, miracolul sau fiorul mistic.
Școala spaniolă din cadrul Galeriei de Artă Europeană a MNAR prezintă subiecte religioase precum "Imaculata concepțiune", "Încoronarea Fecioarei", "Coborârea Sfântului Duh", "Extazul Sfintei Magdalena" etc.
Vă invităm, așadar, la un "un ceas pentru artă" sau "rendez-vous" cu El Greco, Jose Antolinez, Alonso Cano, Luis Tristan de Escamilla și cu viziunea picturii în secolul al XVII-lea spaniol.
Opera sub clar de lupă este un nou tip de program care vine în completare la Un ceas pentru artă și Rendez-vous cultural și care este focalizat asupra unei singure opere de artă.
Discursul prin care opera va fi prezentată publicului are în vedere noțiuni legate de istoria obiectului (de unde provine, în ce colecții a figurat, atribuții, restaurare etc), de autorul ei (ce reprezintă el pentru istoria artei, cum se raportează lucrarea la ansamblul creației sale etc), dar și de analiza strictă a imaginii (subiect, compoziție, simbolism, cromatică etc) sau de expunerea lui (cum intră în dialog cu celelalte opere expuse, cum este pus în valoare etc).
În această lună Opera sub clar de lupă va avea loc în Galeria de Artă Europeană și va prezenta lucrarea Invenția artei picturii de Juan de Arteaga.
Un ceas pentru artă (vizită cu ghidaj gratuit):
Vineri, 5 octombrie, orele 16.00
Rendez-vous cultural (prelegere însoțită de material ilustrativ):
Sâmbătă, 13 octombrie, orele 11.00
Opera sub clar de lupă
Juan de Arteaga, Invenția artei picturii
Vineri, 19 octombrie, orele 16.00
Octombrie 2007