În 2007, Muzeul Național de Artă al României își propune o primă colaborare de lungă durată cu Școala pentru hipoacuzici și Școala pentru deficienți de vedere având ca scop realizarea unor programe educative adaptate acestei categorii de public. Muzeul a organizat încă din anul 2001, la cererea instituțiilor autorizate, programe pentru copii cu nevoi speciale.
Pentru susținerea acestor programe Muzeul Național de Artă colaborează cu două studente în ultimul an la Psihopedagogie specială, care au o îndelungată experiență de voluntariat în cadrul secției Educație, Comunicare și Proiecte Culturale a muzeului.
Pe parcursul defășurării programelor, participanții vor fi însoțiți și de persoane specializate, care îi vor îndruma.
Programele pentru copiii hipoacuzici reunite sub titlul "Arta ca spectacol" se vor desfășura în zilele de 10, 11, 12 și 17 ianuarie, elevii având vârste cuprinse între 6-14 ani. Prima temă a acestui program "Mimica și jocul privirii" va avea loc în Galeria Națională și în expoziția temporară de sculptură "Antoine Bourdelle (1861-1929), vector al modernității". În atelierul de creație, copiii vor fi deveni ei înșiși mici artiști, având ocazia să experimenteze cu materiale puse la dispoziție de muzeu diverse tehnici prin care sunt redate sentimentele și caracteristicile personajelor portetizate.
Programele pentru copiii cu deficiențe de vedere vor avea ca temă "Omul în artă". Vizitele active sunt programate pentru 18 ianuarie, 25 ianuarie, 1 și 9 februarie. Având vârste variate, de la ciclul primar până la cel liceal, elevii vor descoperi în Galeria Națională, prin intermediul artei, "Vârstele omului", iar în atelier vor picta portetele celor apropiați care le-au influențat viața de zi cu zi.
Aceste grupuri de copii cu nevoi speciale vor reveni la muzeu și în lunile următoare, pentru a parcurge noi teme ale ciclurilor "Arta ca spectacol" și "Omul în artă". Scopul muzeului este să aducă arta la îndemâna tuturor, transformându-se dintr-un privilegiu într-un fapt cotidian.
Comunicat
Ianuarie 2007