Pentru familii si scoli
Daca ai fi carte, cine ai fi?, Ce legatura exista intre Gulliver si cartile din Muzeul Literaturii ROMaNE?, Expresii vechi la timpuri noi, Care este legatura intre cuvintele vechi si hainele mici? Acestea sunt unele dintre provocarile pe care le lansam copiilor intr-o expozitie pe care daca nu o stiti, e musai s-o descoperiti, iar daca ati vizitat-o, o veti descoperi cu noi intr-un mod diferit si mai atractiv.
Asociatia Da’DeCe impreuna cu Muzeul National al Literaturii Romane anunta un parteneriat consistent, public-privat, in beneficiul publicului, pe parcursul anului 2018. In perioada februarie-decembrie se vor organiza vizite interactive si ateliere cu copii intre 6 si 12 ani veniti cu familia sau cu scoala in expozitia permanenta a Muzeului din str. Nicolae Cretulescu, nr. 8 (in spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei). Programele de educatie muzeala pornesc de la teme preferate de copii si constau intr-o vizita activa si un atelier care dureaza impreuna intre o ora si jumatate si doua, in functie de varsta copiilor.
In timpul vizitei vom lansa provocarile de mai sus, sub forma de jocuri si discutii, iar La partea practica a atelierului, copiii vor lucra in diverse tehnici in functie de varsta acestora: crearea unei povesti inspirate de obiectele din muzeu si ilustrata sau sub forma de banda desenata (6-8 ani), realizarea de pictopoezii sau poezii in stilul lui Gellu Naum, dupa poemul numit "Nigredo"(8-12 ani)
Unul dintre principiile pe care le folosim este stimularea tuturor tipurilor de inteligenta prin jocuri diverse si abordari care sa-i atraga pe toti copiii. In afara de inteligenta lingvistica, cea care se simte acasa in acest muzeu si face casa buna si cu educatia muzeala, se vor folosi scheme logice pentru cei care rezoneaza cu aceasta muza a ratiunii (stiati ca exista arborele genealogic a limbilor?), cei mai dinamici dintre copii vor avea de cautat diferite indicii in ungherele muzeului si tot asa.
Programele pentru familii cu copii de 6-12 ani se desfasoara in diminetile de sambata si duminica, iar cele adresate gradinitelor si claselor 0-VI, se deruleaza de marti pana vineri, ambele, numai pe baza de programare (si confirmare din partea organizatorilor).
Datele de desfasurare a programelor pentru familii (cu inscriere individuala incepand cu lunea din saptamana cand se desfasoara programul):
17 februarie, ora 11.00 - program educativ adresat familiilor cu copii de la 6 la 8 ani;
18 februarie, ora 11.00 – program educativ adresat familiilor cu copii de la 8 la 10 ani;
24 februarie, ora 11.00 - program educativ adresat familiilor cu copii de la 10 la 12 ani;
25 februarie, ora 11.00 – program educativ adresat familiilor cu copii de la 6 la 8 ani.
Pe scurt:
- Programele sunt gandite si propuse de categorii de varsta pentru ca interesele sa fie comune celor din grup (urmariti programarea pe varste asadar!);
- Clasele se vor intalni cu informatii de la scoala (din curricula adica) pe principiul ca e mai bine sa-ti desfasori ora de limba romana, comunicare sau oricare alta, la muzeu, nu in clasa (daca scoala altfel se desfasoara in aceasta perioada, profitati!);
- Datele disponibile pentru programele cu scoli sunt urmatoarele: 20, 21, 22, 23, 27, 28 februarie si 1,2, 6-9, 13-16, 20-23, 27-30 martie.
- Inscrierea la ambele tipuri de programe se face la adresa programari@asociatiadadece.ro si necesita confirmarea de catre organizatori;
- La programele pentru familii inscrierea se face incepand cu lunea din saptamana in care se desfasoara programul;
- La programele cu scolile, programarile se fac din timp, in ordinea solicitarilor;
- Taxa de participare consta in achitarea biletului de acces in Muzeu care este 5 lei/ adult si 2 lei/ copil. Acest beneficiu este rezultatul parteneriatului dintr-o institutie publica de cultura si un ONG de educatie culturala.
Asociatia DaDeCe reinventeaza si adapteaza conceptul de Muzeul al Copilului, prin expozitii tematice itinerate in zone si comunitati diverse. Muzeul DaDeCe este locul unde patrimoniul si artele contemporane dau nastere la noi idei, intrebari si emotii. Este locul in care copiii se implica ca persoane creative si curioase, adopta atitudini si valori noi si responsabile fata de patrimoniu si exploreaza forme inedite ale artelor contemporane, ca parte dintr-o comunitate constienta de sine si de valorile acesteia. Valorile culturale clasice sau contemporane devin prin joaca dovada creativitatii si inspiratiei copiilor si adolescentilor folosind mijloace digitale, naturale, de co-creatie, poveste, implicare, contact direct cu patrimoniul si intalnirea cu artistii.
Evenimentele sunt organizate de Primaria Municipiului Bucuresti prin Muzeul National al Literaturii Romane.