Proiectiile filmelor vor avea loc la Cinema Scala, iar evenimentele paralele se vor desfasura la UNATC "I.L. Caragiale" Bucuresti.
Festivalul International de Film B-EST
editia aIVa
14 - 20 aprlie 2008
PROGRAM
luni, 14 aprilie 2008
19.30 Gala de deschidere a festivalului
Lust, Caution
USA - China - Taiwan - Hong Kong, 2007, 148 min
Regia: Ang Lee
Scenariul: James Schamus
Distributia: Tony Leung Chiu Wai, Wei Tang,
Joan Chen, Lee-Hom Wang
Premii:
Leul de Aur, Festivalul de Film de la Venetia, 2007
Cea mai buna imagine, Premiul Golden Osella, Festivalul de Film de la Venetia, 2007
Nominalizare Cel Mai Bun Film Strain, Globul de Aur, 2008
Nominalizare Cele Mai Bune Costume, BAFTA, 2008
Nominalizare Cel Mai Bun Film In alta Limba decat Engleza, BAFTA, 2008
Sinopsis: In Shanghai-ul anilor '40, o tanara fata, Wang Jiazhi, se trezeste implicata Intr-un complot de asasinare a unui important politician implicat In jocurile de putere din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Rolul fetei este de a-l seduce si apoi de a-l ucide pe puternicul domn Yee. In curand Insa ea Isi va da seama ca misiunea nu este deloc simpla si ca va avea nevoie de toate resursele de disimulare pentru a-si atinge scopul.
Ang Lee este primul regizor de origine asiatica caruia i-a fost acordat un premiu Oscar pentru regie. Impreuna cu Andre Cayatte (1909-1989), este singurul regizor care a castigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Venetia de doua ori. Detinator al unui Glob de Aur si a unui premiu Bafta pentru regie, In palmaresul sau se numara filme precum Sense and Sensibility (1995), Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) sau Brokeback Mountain (2005).
marti, 15 aprilie
12.00 Competitie scurtmetraj 1
14.00 Competitie scurtmetraj 2
16.00 Yella Germania, 2007, 89 min Regia: Christian Petzold Distributia: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Jason Patric, Susan Sarandon
Premii: Femina Film?Bettina Böhler, Festivalul International de Film de la Berlin 2007Ursul de Argint pentru Cea Mai Buna Actrita ? Nina Hoss - Festivalul de Film de la Berlin, 2007Nominalizare Ursul de Argint ? Christian Petzold ? Festivalul de Film de la Berlin, 2007
Sinopsis: Mike Deerfield revine In SUA dupa terminarea serviciului militar In Iraq si dispare subit. Tatal sau, Hank, un veteran al razboiului din Vietnam, porneste In cautarea sa. Cu ajutorul detectivului Emily Sanders, Hank Incepe o ancheta care Il va conduce direct In mijlocul unei retele pline de musamalizari, mister si revelatie adanca cu privire la pretul pe care fiecare Il plateste razboiului.
Paul Haggis - nascut In Canada In 1953, Paul Haggis este scenarist, regizor si producator de film. In 2005 a devenit prima persoana care a scris scenariul a doua filme castigatoare la categoria Cel Mai Bun Film In doi ani consecutivi (pentru Million Dollar Baby si Crash). ?i-a Inceput cariera lucrand In televiziune (printre altele fiind co-creatorul serialului ?Walker Texas Ranger?). Printre filmele la care a lucrat ca scenarist se numara Million Dollar Baby (2004), Crash (2004), Flags of Our Fathers (2006), Letters from Iwo Jima (2006) si Casino Royale (2006). Haggis este co-fondatorul ?Artisti pentru Pace si Dreptate? si membru fondator al ECO ? ?Earth Communication Office?
18.00 Buddha Collapsed out of Shame/ Buda as sharm foru rikht Iran, 2007, 81 min Regia: Hana Makhmalbaf
Scenariul: Marzieh Makhmalbaf
Distributia: Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali, Nikbakht Noruz
Premii: Ursul de Sticla, Festivalul de Film de la Berlin, 2008Premiul Special pentru Pace, Festivalul de Film de la Berlin, 2008Premiul TVE Otra Mirada, Festivalul de Film de la San Sebastian, 2007
Sinopsis: Actiunea se petrece In Bamian, orasul unde exista, pana sa fie distrusa de fundamentalistii talibani, o statuie gigantica si veche de secole a lui Buddha. Filmul este o calatorie exotica si Inspaimantatoare In mintile copiilor care locuiesc In acea zona izolata si ale copiilor afectati de violenta de pretutindeni.
Hana Makhmalbaf - Primul ei scurtmetraj a fost prezentat la Festivalul din Locarno atunci cand ea avea numai 8 ani. I-a fost practic interzisa intrarea la premiera filmului sau Joy of Madeness (2003) - un making-of al filmului surorii sale, At Five in the Afternoon (2003) - In cadrul Festivalului de la Venetia, legislatia italiana prevazand ca minorii sa nu fie admisi la un film care nu beneficiaza de rating. A urmat cursurile a Mahkmalbaf Film School si a studiat cinematografia timp de 5 ani. Regizoarea iraniana de numai 19 ani, fiica ilustrului Mohsen Makhmalbaf, Hana Makhmalbaf este la primul sau lungmetraj cu Buddha Collapsed Out of Shame.
20.00 La Fidelite - in prezenta regizorului
Franta, 2000, 165 min
Scenariul si regia: Andrzej Zulawski
Distributia: Sophie Marceau, Pascal Greggory, Guillaume Canet
Premii: Cea Mai Buna Actrita ? Sophie Marceau, Festivalul de Film Romantic, Cabourg
Lebada de Aur, Festivalul de Film Romantic de la Cabourg
Sinopsis: In aceasta versiune moderna a romanului ?Printesa de Cleves?(1678) scris de Madame de La Fayette, Clelia este o fotografa canadiana care se muta la Paris impreuna cu mama sa in urma acceptarii unui contract cu tabloidul francez ?La Verite? (Adevarul). Chiar inainte de casatoria sa cu Cleve, tanarul care administreaza editura familiei sale, ea il intalneste pe Nemo, un fotograf curajos care o anunta foarte abrupt ca vrea sa intretina relatii sexuale cu ea. Desi puternic atrasa de Nemo, Clelia alege cu incapatanare sa isi onoreze angajamentele initiale.
miercuri, 16 aprilie
10.00 Yella / Christian Petzold, Germania, 2007, 89 min (R)
11.30 "Importanta scenariul pentru conceperea filmului"
Master-class sustinut de Andrzej Zulawski;
Sala "Ileana Berlogea" a U.N.A.T.C. "I.L Caragiale"
12.00 Buddha Collapsed Out Of Shame
Hana Makhmalbaf, Iran, 2007, 81 min(R)
14.00 Competitie documentar 1:
Nu te supara, dar... / Don?t Get Me Wrong Romania, 2007, 50 minRegia si scenariul: Adina Pintilie
Imaginea: Sorin Gociu
Premii: Premiul Golden Dove pentru cel mai bun documentar, Dok Leipzig, 2007Best of Fest, IDFA International Documentary Festival Amsterdam, 2007Cea Mai Buna Femeie Regizor, International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexico, 2008Selectia oficiala a Locarno International Film Festival, 2007
Sinopsis: Undeva, candva... O lume In care timpul curge In ritmul In care pietrele cad implacabil peste pietre. Un univers siesi suficient, care functioneaza dupa reguli care scapa logicii obisnuite si, totusi, perfect valabil. Zilele trec Intre rutina cotidiana si nesfarsite conversatii despre viata, moarte, Dumnezeu, starea vremii. Ce e divin si ce e uman? Cine aduce si cine opreste ploaia? In definitiv ce e normal si ce nu? O lume marginala, nula din punctul de vedere al utilitatii sociale, care, scapand sistemului, scapand sclaviei pe care o implica ?integrarea sociala?, capata In schimb privilegiul reflectiei, al reevaluarii propriei existente. Actiuni aparent absurde capata un sens secund profund emotional - singura forma de a nega absurdul de fond al existentei este iubirea.
Adina Pintilie - s-a nascut In 1980 la Bucuresti, a terminat UNATC-ul In 2007, este regizor si scenarist. A participat la mai multe ateliere de scenaristica, printre care: Berlinale Talent Campus In 2006, In cadrul Festivalului International de Film de la Berlin; Aristoteles Workshop tot In 2006 (workshop de realizare film documentar pentru Europa de Est, organizat Impreuna cu ARTE si TVR); Script&Pitch Workshop In 2006-2007 (workshop de dezvoltare de scenariu, Italia/ Suedia/ Franta); Sarajevo Talent Campus, pe durata Festivalului International de Film de la Sarajevo.
A Sunday in Pripyat
Franta, 2006, 26 minRegia: Blandine Huk & Frederic Cousseau
Scenariul: Blandine Huk & Frederic Cousseau
Premii: Cel mai bun scurtmetraj, Detroit Docs Film Festival, 2007
Cel mai bun documentar, Independent Film Festival, Dhaka, 2008
Premiul juriului si Premiul publicului, Festiv?Art, Limoges, 2008
Sinopsis: Undeva In Europa exista o zona interzisa. In inima acestei zone se afla Pripyat, la un moment dat un oras model locuit de aproximativ 50 000 de personae. Un inamic invizibil i-a obligat pe rezidenti sa evacueze zona pentru a scapa. Construit la Inceputul anilor ?70, Pripyat este acum un oras fantoma. Pamantul pe care a fost construit s-a Intors la starea lui naturala, dar urme ale fostilor ocupanti sunt Inca vizibile douazeci de ani mai tarziu.
Blandine Huk - Nascuta In 1969 la Mulhouse, Franta. Jurnalist specializat pe Europa Centrala si de Est. A lucrat cu Frederic Cousseau ca asistent de regie pentru filmul documentar de lungmetraj Sakhaline (2006). Un dimanche à Pripiat (2006) este primul ei film ca regizor.
Frederic Cousseau - Nascut In 1963 la Paris. Dupa ce a fost muzician rock/ punk, a Inceput sa regizeze filme la sfarsitul anilor ?80: Des pieds et des mains (1989), Bartolin (1991), La fatigue (1998), Le 17 au soir (2005), Sakhalin (2006), A Sunday in Pripyat(2006), Rouge nowa huta (2008)
· Live Action RadioPolonia, 2008, 27 minRegia: Tomasz Jurkiewicz
Scenariul/ Writing Credits: Tomasz Jurkiewicz & Tomasz Wozniczka
Imaginea/ Cinematography by: Tomasz Wozniczka
Distributie/ Cast: Pawel Gorka, Grzegorz Olszowik
Premii: Marele Premiu Golden Dinousaur la Festivalul International de Film ETIUDA&ANIMA, 2007
Sinopsis: Un film documentar despre prietenie si visuri. Pawe? si Grzegorz se hotarasc sa deschida un nou post de radio pentru tineri. Noile provocari si obstacole pe care le Intalnesc se dovedesc a fi un test important pentru prietenia lor.
Tomasz Jurkiewicz - S-a nascut In 1981; a absolvit Istoria Filmului la Universitatea Jagiellonian din Cracovia si In prezent este student la Regie Film la Universitatea Krzysztof Kieslowski de Radio si Televiziune din Silesia, Katowice.
16.00 Competitie documentar 2:
Nisipuri/ The Village Caled SandsRomania, 2007, 77 minRegia si scenariul: Claudiu Mitcu
Imaginea: Andrei Butica
Sinopsis: In fiecare an pe 29 august (?de cand lumea si pamantul?, vorba unui localnic din film), satul Nisipuri e In sarbatoare: are loc un balci caruia i s-a dus duhul In tot sudul tarii. Localnicii sunt foarte mandri de balciul lor, cel putin pana ajung la comparatia trecutului cu prezentul, cand balanta se Inclina inevitabil In favoarea primului termen. Documentarul surprinde - prin filmari din mana si cadre lungi (sa nu uitam ca director de imagine este Andrei Butica) - ziua dinaintea zilei celei mari, pregatirile, evenimentul propriu-zis si? spartul targului.
Claudiu Mitcu - La origine monteur si producator, Nisipuri este filmul lui de debut. Acesta a fost finalizat la sfarsitul anului 2007, iar difuzarea In cadrul festivalului B-EST este premiera lui. Claudiu Mitcu spune despre Nispuri: ?este un film de observare, am Incercat sa ne facem cat mai putin simtita prezenta, am lasat oamenii sa vorbeasca fara a-i Intrerupe pentru o interpretare cat mai corecta a evenimentului.?
· Nijuman no borei (200 000 phantoms)Franta, 2007, 11 minRegia si scenariul: Jean-Gabriel Périot
Premii: Laureat al Rotterdam Film Festival, 2008Cel mai bun film international Ann Arbor Film Festival, 2008 Marele Premiu, Sectiunea Arta, Media Arts Festival, 2007Cel mai bun regizor de film experimental, Brief Encounters International Short Film Festival Bristol, 2007
Sinopsis: Hiroshima 1914 - 2006. Un documentar care relateaza istoria prin montarea cu mare grija a unui numar enorm de fotografii documentare legate de bomba atomica de la Hiroshima. Cu un monolog calm pe fundal, fotografii cu Domul Bombei Atomice din Hiroshima In centrul lor sunt montate si proiectate.
Jean-Gabriel Périot
Nascut In Franta In 1974, a regizat mai multe scurtmetraje prin care Isi dezvolta propriul stil de editare a arhivelor. Majoritatea lucrarilor lui au ca subiecte centrale violenta si istoria. Filmele lui, printre care We Are Winning Don't Forget (2004), Even if she had been a criminal... (2006) and nijuman no borei (2007), au facut parte din selectia multor festivaluri internationale (Clermont-Ferrand, Tampere, Odense?) si au fost onorate cu numeroase premii.
18.00 Breath/ Soom
Coreea de Sud, 2007, 84 min
Regia: Kim Ki-duk
Scenariul: Kim Ki-duk
Distributia: Chen Chang, Jung-woo Ha, Ki-duk Kim, Ji-a Park
Premii: Nominalizat la Palme d?Or, Festivalul de Film de la Cannes, 2007
Sinopsis: Cel mai recent film semnat Kim Ki-duk spune povestea de dragoste a lui Chang Chen, un prizonier mut condamnat la moarte, care se Indragosteste Incetul cu Incetul de femeia care Ii decoreaza celula de Inchisoare. Aceasta, desi nefericita cu propria ei viata personala, Incearca sa lumineze ultimele zile ale lui Chang.
Kim Ki-duk s-a nascut In Bonghwa, Coreea de Sud, In 1960. A studiat Artele In Paris Intre 1990-1992. In 1996 a debutat ca regizor cu filmul Ag-o (Crocodile). O caracteristica a personajelor din filmele sale este faptul ca acestea vorbesc foarte putin sau chiar deloc. Pana in prezent Kim Ki-duk a adunat peste 30 de premii si nominalizari la diverse festivaluri internationale de film.
20.00 Le Voyage Du Ballon Rouge
Franta, 2007, 13 min
Regia: Hsiao-Hsien Hou
Scenariul: Hsiao-hsien Hou, François Margolin
Distributia: Juliette Binoche, Simon Iteanu, Fang Song, Hippolyte Girardot
Premii: Selectie oficiala Un Certain Regard, Festivalul de Film de la Cannes, 2007
Sinopsis: Un misterios balon rosu Il urmareste pe Simon, un baiat de sapte ani, prin Paris. Mama lui, Suzanne, este papusar si Isi foloseste talentele vocale pentru a da viata spectacolelor pe care le scrie. Total preocupata de acest lucru, nemaiputand face fata obligatiilor cotidiene, Suzanne decide sa o angajeze pe Song Fang, o studenta la cinematografie, pentru a o ajuta sa aiba grija de Simon.
Hou Hsiao-Hsien s-a nascut In 1947 si este o figura proeminenta a cinematografului taiwanez. In general, regizorul face drame minimaliste In care cauta sa surprinda efectul istoriei taiwaneze din ultimul secol asupra unor indivizi sau a unui grup restrans de persoane. A City of Sadness (1989), spre exemplu, este povestea unei familii prinse In conflictul dintre locuitorii Taiwanului si guvernul nationalist chinez de dupa al doilea Razboi Mondial. Filmul a fost inovativ prin faptul ca aborda un subiect considerat mult timp tabu si a devenit un succes de casa In ciuda subiectului non-comercial. Filmele lui Hou au castigat premii la Festivalul de Film de la Venetia, la Festivalul de Film de la Berlin si altele. ?ase dintre filmele sale au fost nominalizate pentru Palme d?Or la Festivalul de Film de la Cannes, deti premiul l-a ocolit pana acum.
joi, 17 aprilie
10.00 Breath / Kim Ki-duk, Coreea de Sud, 2007, 84 min (R)
12.00 Competitie scurtmetraj 3
14.00 Competitie scurtmetraj 4
16.00 Wonderful Town Thailanda, 2007, 92 min Regia si scenariul: Aditya Assarat
Premii: Tiger Award, Festivalul de Film de la Rotterdam, 2008
Sinopsis: Intriga aparent simpla a filmului ne conduce de fapt Intr-o investigatie complexa si revelatoare asupra vietii, iubirii si mortii. Al doilea lungmetraj al scenaristului si regizorului Aditya Assarat spune povestea unui tanar arhitect dintr-un oras mare care calatoreste Intr-un orasel din Thailanda, unde trebuie sa supervizeze construirea unui hotel luxos pe malul marii dupa tsunamiul din 2004. In acest timp el se Indragosteste inevitabil de o tanara femeie. Inevitabil pentru ca un sentiment de predestinare tragica se dezvolta pe parcursul celor catorva saptamani sub forma unor amenintari violente care vor izbucni spre finalul povestii.
Aditya Assarat - S-a nascut la Bagkok In 1972, este un cineast thailandez independent - regizor, scenarist si producator. A parasit Thailanda la varsta de 15 ani pentru o educatie In SUA, a studiat istoria la Universitatea din New York si a devenit interesat de cinematografie. Proiectul sau de licenta, scurtmetrajul Motorcycle este despre un tata care Isi jeleste fiul mort Intr-un accident de motocicleta. A fost difuzat la zeci de festivaluri de film, printre care Festivalul de Film International de la Chicago, unde a primit premiul Gold Hugo, si la Festivalul de Film International de la San Francisco, unde a primit premiul Golden Gate.
Au urmat alte scurtmetraje, inclusiv 705 Sukumvit 55 In 2002 si Waiting, un scurtmetraj de 22 minute realizat In 2003. In 2002, Aditya a regizat Pru Raw Velvet: A Concert Documentary, pentru trupa rock Pru, lucrand cu prietenul sau din copilarie, Kamol ?Suki? Sukosol Clap, membru al trupei.
17.00 "Documentarul politic independent"
dezbatere sustinuta de jurnalistul Liviu Mihaiu
in cadrul evenimentului se va proiecta filmul Zeitgeist: The MOVIE (SUA, 2007), regia Peter Joseph.
locatia - UNATC ?ILCaragiale? Bucuresti
18.00 Jellyfish/ Meduzot
Franta - Israel, 2007, 78 minRegia: Shira Geffen, Etgar Keret
Scenariul: Shira Geffen
Distributia: Sarah Adler, Nikol Leidman, Gera Sandler, Noa Knoller, Ma-Nenita de Latorre, Zharira Charifai
Premii: Camera d?Or, Festivalul de Film de la Cannes, 2007Premiul pentru scenariu SACD, Festivalul de Film de la Cannes, 2007
Sinopsis: La petrecerea sa de nunta, Keren Isi rupe un picior, astfel Incat este obligata sa Isi anuleze luna de miere In Caraibe. O fetita ciudata iese din mare si o urmareste pe Batya precum o umbra; viata femeii este schimbata In momentul In care decide sa o ia pe fetita sub aripa sa ocrotitoare. Joy este o menajera din Filipine care lucreaza pentru o batrana dura; fara sa stie, o ajuta pe femeie sa se Impace cu fiica sa de care aceasta se Indepartase. Un portret al unei lumi In care fiecare se descurca cum poate mai bine, cautand dragostea si ceva de care sa Isi aminteasca sau de care sa uite. Asa este viata In Tel-Aviv...
Edgar Keret
Nascut In 1967, Edgar Keret este cel mai cunoscut scriitor Intre tinerii israelieni de astazi. Cartile sale au fost recunoscute de critica internationala si cateva dintre povestile sale, publicate In douazeci si patru de limbi, au fost adaptate pentru scena si cinema pretutindeni. Primul sau scurtmetraj Skin Deep (1996, 40 min), a castigat premii la cateva festivaluri de film internationale si a primit Oscarul Israelian In 1996.
Shira Geffen
Nascuta In 1971, scenarista si co-regizoarea filmului Jellyfish este una dintre cele mai creative artiste contemporane din Israel. Este recunoscuta In special pentru cartile sale pentru copii si pentru piesele si punerile In scena cu care a fost In turneu In Israel si In lume.
20.00 L? Avocat de la Terreur
Franta, 2007, 35 min
Regia: Barbet Shroeder
Premii:
Cel Mai Bun Documentar, Premiile Cesar, 2008
Selectie oficiala ?Un Certain Regard?, Festivalul de Film de la Cannes, 2007
Sinopsis: Un documetar despre Jacques Verges, controversatul avocat si fost luptator de guerila al Fortelor Libere Franceze care a aparat in instanta figuri,putin agreate precum criminalul de razboi nazist Klaus Barbie si Roger Garaudy, unul dintre cei care au negat Holocaustul.
Barbet Schroeder
Nascut in 1941 in Teheran, cineastul francez a crescut in Africa Centrala. Si-a inceput cariera in anii 60, lucrand cu regizori precum Jean-Luc Godard si Jaques Rivette. A studiat apoi filosofia la Universitatea din Sorbona.Compania sa de productie ?Les Films du Losange?, fondata la varsta de 23 de ani, a produs unele dintre cele mai cunoscute filme ale noului val francez. Debutul sau regizoral, ?More? (1969?, care trateaza tema dependentei de heroina, a avut mare succes in Europa. Pink Floyd a compus muzica pentru acest film si a lansat albumul cu acelasi nume cuprinzand coloana sonora.
vineri, 18 aprilie
10.00 Wonderful Town /Aditya Assarat, Thailanda, 2007, 92 min (R)
12.00 Competitie documentar 3:
Afghanistan Unveiled, Lifting the VeilAfghanistan, 2006, 50 minRegia: Hugh Thomson
Reporter: Sharmeen Obaid-Chinoy
Sinopsis: Acum cinci ani, Beneath the Veil (2001) a aratat drama femeilor care traiau
sub regimul Taliban In Afghanistan. Valul ascunde femei carora li se refuza dreptul la
munca, la educatie si la orice fel de libertate - Inchise In propriile lor case. In acest film, jurnalista Sharmeen Obaid-Chinoy se Intoarce In Afghanistan pentru a afla cum s-a schimbat viata femeilor In cei cinci ani care au trecut de la invazia Americii si a aliatilor ei si pentru a investiga daca femeile se simt ?eliberate? asa cum sustine presedintele Bush.
Sharmeen Obaid-Chinoy
Este prima jurnalista neamericana care a primit prestigiosul premiu Livingston si cea mai tanara laureata a premiului Jurnalistul de Televiziune al Anului One World Media. Obaid si-a Inceput cariera la New York Times Television In 2002 si de atunci a produs si a fost reporter pentru mai mult de 12 filme peste tot In lume. In 2007, Obaid a calatorit In Afghanistan de unde a transmis pentru Channel 4 (Marea Britanie) si CNN. Filmul ei Afghanistan Unveiled/ Lifting the Veil se concentreaza pe reconstructia amanata a tarii si pe opresiunea femeilor.
· Humoresca/ HumoresqueRomania, 2007, 16 minRegia si scenariul: Diana Deleanu
Imaginea: Petre Constantinescu
Premii: Mentiune Speciala la Jordan Short Film Festival, 2007Selectia oficiala a Tehran International Short Film Festival, 2007
Sinopsis: In proverbele oricarui popor se ascunde un adevarat cod moral. O batrana a respectat cu sfintenie acest cod si totusi, la cei 94 de ani ai sai, se afla Intr-un mare impas... Acest scurtmetraj de satira politica spune povestea Mariei, care a muncit toata viata la C.A.P. Desi a trait dupa un cod moral Invatat de la strabuni, batrana ajunge sa faca un mare compromis. Pentru a primi bani de Inmormantare, Maria apeleaza la Legea 396/2006, privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei.
Diana Deleanu
S-a nascut In 1969 la Ramnicu Valcea. Este jurnalist de televiziune si regizor de documentare selectate In numeroase festivaluri de profil. Primeste numeroase premii printre care, In 1995 Marele Premiu al Asociatiei Profesionistilor de Televiziune, In 2003 Premiul I la ?Golden Beggar? Festival, Kosice/ Slovacia, In 2005 Marele Premiu si Trofeul festivalului SIMFEST de la Targu Mures, In 2006 Marele Premiu si Trofeul ?Golden Beggar? la Kosice/ Slovacia.
· Under the Sky of Ahmedabad Italia, 2007, 35 minRegia si scenariul: Francesca Lignola & Stefano RebechiSelectie oficiala la Festivalul de Film International Uruguay, 2008
Sinopsis: In fiecare an milioane de zmeie de lupta In culori vibrante umplu cerul din Ahmedabad. Makar Sankranti a Inceput initial ca un festival religios Hindu, dar a evoluat Intr-o extraordinara competitie ce aduna milioane de participanti. Sub cerul imensului, industrializatului oras nordic indian, milioane de familii lovite de saracie supravietuiesc datorita productiei de zmeie. Dar ce se intampla cu multimea de zmeie care cad pe pamant In timpul bataliei aeriene? Pentru a gasi raspunsul trebuie doar sa te uiti In ochii copiilor strazii, exilatii, care gasesc ca cerul de astazi este la fel de inaccesibil cum a fost dintotdeauna.
Francesca Lignola
Regizoare si scenarista, Francesca Lignola se afla la primul sau film cu ?Under the Sky of Ahmedabad? (2007).
14.00 Competitie documentar 4
Razboi pe calea undelor
Romania, 2007, 108 min
Scenariul si regia: Alexandru Solomon
Imaginea: Andrei Butica
Premii : Premiul GOPO pentru Cel mai bun film documentar, 2008
Competitia oficiala, London International Documentary Film Festival 2007
Competitia oficiala, Visions du réel International Film Festival
Sinopsis: Aceasta este o neasemuita poveste de dragoste si ura tesuta In jurul a ceva ce nu poti vedea, atinge sau cantari: undele radio. In anii ?70-?80, Radio Europa Libera era supapa de evacuare a nemultumirilor si confidentul a milioane de romani. Insa pentru oamenii regimului, postul de radio era un dusman de moarte; l-au angajat chiar pe Carlos ?acalul sa termine treaba. Toti protagonistii acestei povesti se confrunta din nou In Razboi pe calea undelor: oamenii de la radio cu vocile lor, teroristi, ascultatori din popor ca si securisti sau secretari de partid; romani, germani, americani, francezi si alte nationalitati. Lumea s-a schimbat, alte razboaie sunt la ordinea zilei. Dar daca ascultam cu atentie vocile trecutului, s-ar putea sa Intelegem ce se petrece sub ochii nostri.
Alexandru Solomon- A absolvit sectia de Imagine a IATC din Bucuresti, iar din 1993 a regizat peste zece documentare. Filmele sale - Franzela exilului (2002), Marele jaf comunist (2004) etc. - au fost premiate si au avut parte de proiectii la importante festivaluri de film din Europa si Statele Unite. Regizorul a fost implicat In mai multe coproductii documentare, initiate de companii din Marea Britanie, Franta, Canada si Germania; aceste filme au fost difuzate de BBC, Channel 4, Arte si CBC. Este membru al European Documentary Network.
16.00 I Am from Titov Veles
Macedonia - Slovenia - Belgia ? Franta, 2007, 102 min
Scenariul si regia: Teona Strugar Mitevska
Imaginea: Virginie Saint Martin
Distributia: Labina Mitevska, Ana Kostovska, Nikolina Kujaca, Xhevdet Jashari
Premii: Premiul Special al Juriului, Sarajevo Film Festival, 2007
Silver Camera 300, Brothers Manaki International Film Festival, 2007
Selectia oficala, Berlin International Film Festival, 2008
Selectia oficala, Toronto International Film Festival, 2007
Sinopsis: Filmul este povestea a trei surori: Afrodita, mezina, a Incetat sa vorbeasca dupa disparitia subita a mamei si dupa moartea tatalui; Sapho, cea mijlocie, s-a pregatit pentru orice In cautarea unei vieti noi; Slavica, sora cea mare, dependenta de droguri si angajata la fabrica locala. I am from Titov Veles este o poveste despre hotararea Afroditei si spiritul ei de sacrificiu. Este despre relatiile zbuciumate dintre trei surori si lupta lor cu destinul, Intr-un mediu foarte poluat creat de neglijenta oamenilor si de ignoranta, un produs a industrializarii socialiste fortate, un oras al ?sufletelor pierdute?.
Teona Strugar Mitevska - S-a nascut In 1974 Intr-o familie de artisti, In Skopje, Macedonia. Intre 6 si 12 ani a fost actor pentru televiziune, reclame, piese de teatru si piese radiofonice. Mai apoi s-a pregatit ca pictor si si-a obtinut licenta In Design grafic. A parasit o cariera de succes ca director artistic pentru companii renumite mondial (Saatchi and Saatchi, Virgo Publicis) si s-a Indreptat spre regie de film. In 1998 s-a Inscris In programul de film MFA al ?colii de Arta Tisch a Universitatii din New York. Primul ei scurtmetraj, Veta (2001), a fost selectionat In peste 30 de festivaluri. Primul ei lungmetraj, How I Killed A Saint (2004), a ajuns In multe festivaluri si a fost distribuit In America de Nord si tarile balcanice. I am from Titov Veles este al doilea ei film de lungmetraj.
18.00 Once Irlanda, 2006, 85 min Regia si scenariul: John Carney
Imaginea: Tim Fleming
Distributia: Glen Hansard, Markéta Irglová
Premii: premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Cantec (?Falling Slowly?), 2008Premiul Publicului World Cinema, Sundance Film Festival, 2007 Premiul Publicului, Dublin International Film Festival, 2007Cel Mai Promitator Debut, Evening Standard British Film Award, 2008 Cel Mai Bun Film Strain, Independent Spirit Awards, 2008
Sinopsis: Once este un musical al zilelor noastre. Poate. Actiunea se petrece pe strazile Dublinului, iar coloana sonora cuprinde cantece ale lui Glen Hansard (din formatia irlandeza The Frames) - actorul principal - si ale Markétei Irglová. Filmul spune povestea unui cantaret ambulant si a unei emigrante din Cehia care descopera ca Impartasesc dragostea pentru muzica. De-a lungul unei saptamani pline de evenimente, In timp ce scriu, repeta si Inregistreaza mai multe cantece, cei doi ajung sa se Indragosteasca unul de celalalt.
John Carney
Nascut la Dublin In 1972, este regizor si scenarist de film si televiziune. Castigator al premiilor Academiei Irlandeze de Film, s-a specializat In filme indie cu buget redus. Carnez a fost basistul trupei rock irlandeze The Frames Intre 1991 si 1993 si le-a regizat o parte din videoclipuri. Pe langa videoclipurile pe care le-a realizat, a scris si regizat doua scurtmetraje premiate (Shining Star si Hotel) Inainte sa realizeze primul sau film de lungmetraj. Este cunoscut In special pentru filmul sau multi-premiat Once (2006).
20.00 La Fille coupee en deux
Germania ? Franta, 2007, 115 min
Regia : Claude Chabrol
Scenariul: Cecile Maistre, Claude Chabrol
Distributia: Ludivine Sagnier, BenoIt Magimel, François Berléand, Mathilda May, Caroline Sihol, Marie Bunel, Thomas Chabrol
Premii: Premiul Filmcritica ?Bastone Bianco?, Festivalul de Film de la Venetia 2007
Sinopsis:Gabrielle Deneige are 25 de ani si locuieste In Lyon, cu mama sa, Marie, care a crescut-o singura, Inconjurata de carti. Isteata si Incantatoare, Gabrielle are o slujba importanta la postul local de radio. In timpul unui eveniment pentru promovarea ultimei sale lucrari, Gabrielle Il Intalneste pe marele scriitor Charles Saint-Denis. Un barbat atragator la cei 50 de ani ai sai, inteligent, onorabil ? si casatorit ? Charles o seduce pe tanara fata imediat. Daca la Inceput el nu vede mai mult decat o alta cucerire, foarte curand Isi da seama ca s-a Indragostit.
Claude Chabrol
Regizor francez nascut In 1930 la Paris, Claude Chabrol a devenit cunoscut pentru povestile sale cu crime, Inca de la primul film, Le Beau Serge (1958) si incluzand Le Boucher (1970). I se atribuie initierea ?noului val? In filmul francez. Impreuna cu Eric Rohmer, Chabrol a scris ?Hitchcock? ? un studiu In care analiza filmele facute de marele regizor englez. Numele sau este asociat cu revista Cahiers du Cinema, alaturi de François Truffaut si de Jean-Luc Godard.
sambata, 19 aprilie
10.00 Meduzot
Shira Geffen, Etgar Keret, Franta - Israel, 2007, 78 min (R)
12.00 I?m From Titov Veles
Teona Strugar Mitevska,
Macedonia,Slovenia,Belgia,Franta, 2007, 102 min
14.00 Once / John Carney, Irlanda, 2006, 85 min (R)
17.00 Restul e tacere
Romania, 2007, 140 min Regia si scenariul: Nae Caranfil
Distributia: Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta, Gavril Patru, Silviu Biris, Gruia Sandu, Valentin Popescu, Nicu Mihoc, Silviu Biris, Patru Gavril, Vlad Zamfirescu, Samuel Tastet, Florin Zamfirescu, Alexandru Hasnas, Ioana Bulca.
Premii:
Selectia Oficiala, Festivalul de Film de la Locarno, 2007
Trofeul Martin & Rossi pentru Cel Mai Bun Scenariu al Anului, Festivalul International de Film de la Paris, 1995
Trofeul Hartley & Merrill (second prize) - Los Angeles, 1999
Sinopsis: la inceput de secol XX, tanarul Grig este fiul unei vedete a Teatrului National. Prea scund pentru scena, prea timid cu femeile, excesiv In stilul de viata, fiul e pe cale sa comita greseala capitala, pacatul de neiertat In ochii tatalui: sa regizeze un film de cinema! Il viseaza ca pe cel mai grandios si mai lung film realizat vreodata. Va fi reconstitutirea fidela a razboiului cu turcii, prin care Romania isi cucerise independenta cu 35 de ani In urma.
Nae Caranfil - Cu o filmografie ce include Restul e tacere (2007), Filantropica (2002), Dolce far niente (1998), Asfalt Tango(1996), È pericoloso sporgersi(1994), palmaresul lui Nae Caranfil numara 6 premii si 2 nominalizari.
20.00 In The Valley Of Ellah
SUA, 2007, 121 min
Regia: Paul Haggis
Scenariul: Paul Haggis, Mark Boal
Distributia: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Jason Patric, Susan Sarandon
Premii: Premiul SIGNIS, Festivalul de Film de la Venetia, 2008
Nominalizare Leul de Aur, Festivalul de Film de la Venetia, 2008
Nominalizare Cel Mai Bun Actor In Rol Principal ? Tommy Lee Jones, Oscar 2008
Sinopsis: Mike Deerfield revine In SUA dupa terminarea serviciului militar In Iraq si dispare subit. Tatal sau, Hank, un veteran al razboiului din Vietnam, porneste In cautarea sa. Cu ajutorul detectivului Emily Sanders, Hank Incepe o ancheta care Il va conduce direct In mijlocul unei retele pline de musamalizari, mister si revelatie adanca cu privire la pretul pe care fiecare Il plateste razboiului.
Paul Haggis - Nascut In Canada In 1953, Paul Haggis este scenarist, regizor si producator de film. In 2005 a devenit prima persoana care a scris scenariul a doua filme castigatoare la categoria Cel Mai Bun Film In doi ani consecutivi (pentru Million Dollar Baby si Crash). ?i-a Inceput cariera lucrand In televiziune (printre altele fiind co-creatorul serialului ?Walker Texas Ranger?). Printre filmele la care a lucrat ca scenarist se numara Million Dollar Baby (2004), Crash (2004), Flags of Our Fathers (2006), Letters from Iwo Jima (2006) si Casino Royale (2006). Haggis este co-fondatorul ?Artisti pentru Pace si Dreptate? si membru fondator al ECO ? ?Earth Communication Office?
duminica, 20 aprilie
10.00 -14.00 Competitie scurtmetraj (R)
14.00 Restul e tacere
Nae Caranfil, Romania, 2007, 140 min (R)
19.00 FESTIVITATEA DE PREMIERE
urmata de proiectia filmului castigator al Trofeului B-EST 2008
* proiectiile au loc la Cinematograful Scala, B-dul Magheru nr. 2-4
* dezbaterile si master-class-urile au loc la UNATC ?I.L. Caragiale? Bucuresti, Str. Matei Voievod nr. 75 - 77