"Devenim un popor de salbatici si de nesimtiti. Exista medii care incurajeaza pornografia, vulgaritatea, violenta, iar unul dintre agentii cei mai puternici ai acestei poluari spirituale este televiziunea".
Declaratiile facute miercuri de Mitropolitul Clujului, Albei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, la Manastirea Nicula, au inflamat orgoliul oamenilor de televiziune. Voci de autoritate de la cele mai importante institutii media din Romania si teologul Radu Preda au analizat pentru "Adevarul" cateva laturi ale discursului acid si cu mare priza la mase al prelatului.
Predica dura a lui Anania a fost pusa pe seama unui oportunism de campanie electorala, cu mai putin de o luna inainte de alegerea noului Patriarh al Romaniei, pe 12 septembrie. Teologul Radu Preda ne-a declarat insa ca afirmatiile nu pot fi interpretate ca un derapaj de la discursul obisnuit al arhiepiscopului, deoarece acesta nu este cunoscut sa-si calculeze iesirile la rampa in functie de potentiale mize electorale. Ani de zile s-a creat o traditie ca predica de la Nicula sa aiba un pronuntat caracter social.
Tot aici s-au pus pentru prima oara problemele articolului 200 (referitor la incriminarea juridica a relatiilor sexuale intre persoane de acelasi sex : n.r.), implicarii clerului in politica si, recent, a "ecologiei" si poluarii spirituale din mass-media. Radu Preda crede ca presa reactioneaza mai dur pentru ca ea este cea vizata acum. "Arhiepiscopul nu s-a referit la faptul ca avem emisiuni de stiri sau dezbateri, ci la divertismentul care incalca limita bunului simt", spune Preda.
Transant, Vlad Petreanu, director editorial Antena 1 si Antena 3, pune reactia lui Anania pe seama unei posibile lovituri de imagine: "Mi-ar fi placut ca IPS Bartolomeu sa fi descoperit televiziunea, cu bunele si relele ei, inainte de a veni momentul alegerilor pentru un nou Patriarh".
Biserica, un cenzor al presei?
Lucian Mandruta, editor:prezentator al Observatorului de la ora 19,00, crede ca este la latitudinea oricui sa ia sau sa respinga ce i se ofera. "Nu televiziunea fabrica realitatea, realitatea este facuta din actiunea si inactiunea fiecaruia dintre noi", spune acesta, in timp ce Horea Badau, presedintele Asociatiei Consumatorilor de Media, remarca un pericol potential in luarile de pozitie din ultima perioada, care arata ca Biserica vrea sa se erijeze in noul cenzor al presei, dupa moartea lui Ceausescu.
Recent, au existat mai multe proteste ale asociatiei fata de violenta din jurnalele de stiri, dar membrii accepta si faptul ca exista si programe profesioniste care informeaza, educa si distreaza. "Publicul nu este vegetativ, pasiv in fata 'poluarii' tv, ci din ce in ce mai avizat si mai activ, se manifesta critic fata de programele tv", spune Horea Badau.
Generalizari periculoase
Cezar Ion, directorul Departamentului de Productie Editoriala al TVR, apreciaza ca generalizarile au fost si vor fi intotdeauna nepotrivite pentru ca numai anumite programe de televiziune sunt primejdioase. IPS chiar face aceasta distinctie in cadrul discursului sau, detaliind: `Exista cateva emisiuni care ti se infiltreaza in constiinta incet, incet si atunci nu mai faci deosebire intre ce a fost pura informatie, de care ai luat act, pe care o respingi, si ceea ce asimilezi uneori fara sa stii (manipulare :n.a.)".
Fie ca se referea la manipularea simturilor, fie a judecatii si ratiunii, IPS Bartolomeu indica explicit un pericol, dintre multe altele, pentru ca orice mijloc de comunicare in masa prezinta in dozaje mai mici sau mai mari acelasi tip de pericol pentru mase. "Toate acestea prezinta un anumit grad de periculozitate pentru omenire din cel putin doua motive: fie pentru ca sunt utilizate iresponsabil, fie ca sunt folosite cu intentii malefice, de oameni care sunt ori iresponsabili, ori rau intentionati", spune Cezar Ion.
Televiziunea este o tehnica diabolica
IPS Bartolomeu
CNA: Biserica poate oferi alternativa
Rasvan Popescu (foto), presedinte interimar CNA: "Observatiile IPS Bartolomeu Anania se inscriu in cadrul preocuparilor CNA prin atributiile ce ne revin conform legislatiei din audiovizual. Salutam interventia IPS, intrucat asteptarile pot fi realizate numai prin coroborarea tuturor institutiilor si structurilor socio-profesionale cu atributii educationale, inclusiv Biserica Ortodoxa Romana (BOR). In acest sens, CNA a acordat cu generozitate BOR licente de radio si tv prin care Biserica poate oferi alternativa dorita la programele comerciale".