2. Povestea acestui principat incepe in anul 1297, cand reusea sa isi castige independenta, iesind de sub dominatia puternicei republici genoveze, pentru a fi condus de atunci fara intrerupere de familia Grimaldi. De altfel in 2002 statul semna un tratat cu Franta care garanta ca Monaco va ramane o natiune independenta chiar daca nu vor mai exista mostenitori ai celebrei si bogatei familii.
3. Chiar daca este cunoscut si pentru cazinourile sale, care atrag pasionati din toata lumea, principatul Monaco are o lege care ar putea parea ciudata vizitatorilor: cei care au cetatenia statului nu au voie sa intre in aceste localuri. Si cum jocurile de noroc de orice fel sunt oficial interzis cetatenilor microstatului, clientii celebrelor si luxoaselor cazinouri sunt aproape exclusiv turisti sau (un procent foarte mic) cetateni ai altor state care locuiesc temporar in Monaco. Asa cum este de asteptat legea este respectata fara exceptii in Monaco.
4. Micul stat are un numar impresionant de politisti raportat la totalul populatiei, peste 500, fiind depasit si in aceasta privinta doar de Vatican. In plus intregul oras este supravegheat in permanenta de un modern sistem de camere video. Are si una dintre cele mai mici armate din lume, in jur de 250 de militari, fara forte aeriene sau navale, dar in cazul unui potential (si putin probabil) conflict Monaco va fi cu siguranta aparat de armata franceza.
5. Monaco nu are niciun rau, niciun lac, dar aici veti gasi cea mai mica regiune de coasta din lume, iesirea statului la Marea Mediterana (in celelalte parti are granita cu Franta).
6. Limba oficiala a Principatului Monaco este astazi limba franceza, dar veti auzi adesea si italiana sau engleza. Limba nationala este monegasca, varietate de ligura ce mai este vorbita astazi doar de o minoritate ca limba principala, desi nu putini dintre locuitori o cunosc in masura mai mare sau mai mica.
7. Speranta de viata in exclusivistul stat Monaco este de 85,8 ani, mai mult decat in San Marino (85 de ani) sau Japonia (84 de ani).
8. Una dintre principalele atractii turistice de aici este Muzeul Oceanografic, unul dintre cele mai importante institutii dedicate stiintelor marine din lume, care a fost condus din 1957 pana in 1988 de Jacques-Yves Cousteau. Muzeul si-a sarbatorit centenarul cu un deceniu in urma, in martie 2019, dupa ce fusese deschis oficial in anul 1910 de nimeni altul decat printul Albert I, vazut si astazi ca cel care a reusit sa reformeze si sa modernizeze micul stat. Cu un impresionant sediu in stil neo-baroc, muzeul are in colectiile sale numeroase exemplare de fauna marina (de la crabi, stele de mare sau sepii la broaste testoase, meduze, alaturi de fosile, machete de nave, arme si unelte), dar si unul dintre cele mai mari acvarii din lume, cu peste 5000 de specii diverse.
9. Desi este un microstat Monaco are si alte cateva muzee foarte interesante. Puteti vizita aici Muzeul Naval (cu numeroase machete, harti, documente, multe provenind din colectia Printului Rainier al II-lea), Nouveau Musee National de Monaco (cu expozitiile de arta contemporana din Monaco) sau Muzeul de antropologie preistorica (fascinant datorita colectiilor de fosile, arme si unelte gasite in regiune). Cei interesati de o colectie deosebita pot trece pragul muzeului dedicat papusilor, unde vor putea admira sute de exemplare aflate in expozitia permanenta, multe vechi de peste un secol, cu accesoriile si costumele lor excelent pastrate, dar si o selectie mai mica de creatii automate, precursoare ale robotilor de astazi, papusi cu mecanisme complicate, multe dintre ele reusind sa se miste, sa faca gestul surprinzatoare, sa mearga sau sa se aplece, fiind un soi de jucarii rare si costisitoare.
Foto: needpix.com, goodfreephotos.com, hellomonaco.com