Romanul a fost publicat in Romania la Editura Polirom. Autorul preciza ca are in vedere traducerea volumului: “Cred ca povestea de aici, drama minoritatii germane din Banat, cu tot ce a insemnat ea, de la deportare la vanzarea ''pe bucati'' a svabilor poate interesa si cititorii occidentali".
In Lindenfeld, sat al svabilor banateni parasit de peste doua decenii, se pune la punct o "piesa de teatru" grandioasa, pentru un singur spectator: Klaus Bernath, fiu al satului fugit in Germania, devenit intre timp "milionar spre miliardar" in dolari, care, ajuns la batrinete, isi doreste sa faca o vizita, dupa multi ani, acasa.
Pentru ca batrinului sa-i fie ascuns adevarul cu privire la golirea satului de vechii sai locuitori, fiul acestuia si biograful sau personal angajeaza o serie de actori, scenaristi, scenografi, un regizor, un grup de studenti la arte plastice si un profesor de teoria artei, a caror "misiune" este sa readuca la viata Lindenfeldul.
Dincolo de intamplari, de poveste, de mister si de surpriza finala, romanul lui Ioan T. Morar este o parabola despre o societatea artificiala in care viata insasi este falsa, o "fabula" careia, fireste, nu-i lipseste morala.