Faptul ca fondatorul Catedrei de Metalurgie de la Universitatea Stanford din California, Welton Joseph Crook, a ales sa-si faca teza de doctorat la Politehnica din Bucuresti, in 1936, sub indrumarea profesorului Traian Negrescu, vine ca o recunoastere a pregatirii profesorilor politehnisti din perioada interbelica, dar si a dotarilor de nivel mondial, din acea perioada, ale scolii.
In colectia de piese a muzeului se gasesc si primele calculatoare Coral, de dimensiunile unui sifonier, primul televizor asamblat in Romania, de Electronica, in 1956 (confectionat din piese frantuzesti) si primul aparat de radio romanesc, "Iron Rexy", facut in 1936, de o cooperativa mestesugareasca din Oradea. Tot aici este expus si unul din cele doua exemplare ale unui metru etalon de pe teritoriul Romaniei, confectionat din argint si alama. Pasionatii de inginerie pot arunca o privire asupra proiectului tehnic pe baza caruia s-a realizat Coloana Infinitului, realizat de ing. Gorjanu, si una din schitele podului de la Cernavoda, realizata de Anghel Saligny.
Muzeul are si o bogata colectie de semnaturi trecute in Cartea de Onoare a Politehnicii, dintre care mentionam doar pe cele ale echipajelor misiunilor Apollo 12 si Gemini 9 (a caror urare incurajatoare a fost: Good Luck-Nothing is Impossible). Tot in cartea de onoare este trecuta si data inaugurarii primului calculator IBM din Politehnica, un 7040 (5 aprilie 1976), din care astazi in muzeu se mai gasesc un hard de 30 de kilograme si doua memorii, de marimea unor caramizi. Alte curiozitati sunt o pompa de benzina din anii '60, lampase de mina, macheta unui dispozitiv de fabricare a cauciucurilor, un dictionar francez-prusac din anul Revolutiei franceze si niste greutati pentru balanta analitica, confectionate din aur si platina (gasite la tomberoanele din curtea universitatii de custodele muzeului, care s-a obisnuit sa culeaga multe exponate valoroase de prin gunoaiele catedrelor de la Politehnica).
Pragul muzeului este calcat de numai 800 de vizitatori pe an (mai putin de 3 persoane pe zi), cu toate ca intrarea este gratuita. Ing. Diaconescu explica: "Avem un profesor, pe domnul Ioan Chiuta, care-i ameninta ca daca nu vin la muzeu nu-i trece la examen. Le cere hartie semnata de mine ca au trecut pe-aici". daniel.befu@gandul.info