O colectie de peste 15.000 de volume de carte veche este amenintata cu evacuarea
Ant’Art este primul anticariat privat deschis dupa anii ’90 la initiativa lui Nicolae Muscel, cunoscut publicului larg indeosebi dupa numele de „Anticarul cu Joben”. Construit de la zero de anticar, incepand cu anul 1996 anticariatul a functionat fara intrerupere timp de 18 ani la adresa din Bd. Hristo Botev nr. 31.
In prezent, Ant’Art se numara printre putinele anticariate bucurestene dedicate in exclusivitate colectiilor de carti, pe piata bucuresteana regasindu-se un numar aproximativ de doar 7 astfel de anticariate. Este cel mai redus numar de anticariate cunoscut de Bucuresti din ultimii 20 de ani, iar publicul bucurestean risca sa piarda inca un reper pe harta culturala a orasului.
Prestigiul anticariatului a atras fidelitatea a numerosi intelectuali de varf (profesori universitari, istorici, jurnalisti, actori, medici) si a pus la dispozitie de-a lungul timpului numeroase carti fundamentale la preturi modice pentru generatiile de studenti din toate domeniile universitare. De asemenea, Ant’Art a pus in circulatie numeroase titluri rare printre care se numara tratate de medicina din secolul al XVII-lea, prima editie a Amintirilor lui Ion Creanga, autografe Enescu, Eliade, Ionescu, Verdi, Leoncavallo.
Pasiunea anticarului de a cunoaste, de a colectiona si evalua carti importante pentru piata culturala se intinde pe o perioada de aproape 30 de ani. Cu un patrimoniu ce cuprinde peste 15.000 de volume, anticariatul se afla in pericolul de a fi evacuat in conditiile in care un cunoscut sediu de partid a refuzat prelungirea contractului si orice forma de dialog.
Nicolae Muscel: „Contractul de asociere in participatiune a fost facut din 1996 pana in 2000, apoi a fost prelungit pana in 2004. Dupa aceea nu a mai fost reinnoit, pentru ca ni s-a spus: «Lasa, dom’le, esti sub umbrela noastra, merge!». Am platit o chirie modica dupa 2004, de fapt un fel de donatie. De un an si jumatate n-au mai vrut sa primeasca acea donatie, n-au vrut sa mai vorbeasca cu noi. Am avut mai multe tentative de dialog, atat cu presedintele filialei, cat si cu vicepresedintele, dar nu am reusit.
Exista si un proces. La primul termen, care a avut loc anul trecut in decembrie, am pierdut. Acum avem apelul. Ne-au intentat actiunea pe motiv ca nu mai avem contract. Am incercat in nenumarate randuri sa incheiem un nou contract, dar nu am avut cu cine discuta. Ei au cumparat imobilul in 2008, inclusiv acest loc, si nu am mai putut face nimic aici”, a declarat anticarul.
Nicolae Muscel, prin prezenta comunicare, face un apel la opinia publica pentru gasirea unui spatiu in care anticariatul sa-si poata continua desfasurarea activitatii.
Posibila desfiintare a anticariatului va duce nu doar la pierderea unui adevarat focar in propagarea culturii scrise, ci si la disparitia unuia dintre cele mai importante anticariate bibliofile de pe harta Bucurestilor, o capitala europeana care detine poate cel mai mic numar de anticariate din Europa. Dupa inchiderea Bibliotecii Pedagogice si a Muzeului Literaturii, situatia culturii scrise se afla in prezent intr-o situatie fara precedent.
„Prin acest apel, imi pun toate sperantele in solidaritatea celor care isi doresc sa ajute anticariatul aflat acum in cel mai dificil moment de la infiintare” – Nicolae Muscel.
Anticariatul Ant’Art a participat activ la viata culturala Bucuresteana prin oferta de carte veche la cele mai importante manifestari din Capitala:
A participat cu un stand de carte la fiecare Targ de carte Gaudeamus
A participat in nenumarate randuri la Targul de carte Bookfest
Este membru fondator al Targului Anticarilor ajuns la editia cu numarul 22
A participat cu stand la Festivalul Enescu, Festivalul de Muzica si Film, Ziua Limbii Romane
A primit numeroase diplome si distinctii pentru intreaga activitate
Anticariatul este deschis:
Luni - Vineri: 11.00 - 19.00;
Sambata: 11.00 - 17.00;
Comunicat oficial