Directorul muzeului, Corneliu Bucur, a declarat că Etno-Tehno Parcul de la Sibiu este prima iniţiativă de acest fel a unui muzeu românesc şi are ca scop iniţierea şi deprinderea, într-un mod aplicat, interactiv şi demonstrativ, a copiilor, în ceea ce priveşte tehnicile tradiţionale folosite în satul românesc, întreg universul civilizaţiei tehnice populare.
Pentru a ajunge la Etno-Tehno Parc, copiii beneficiază vineri de transport gratuit pe toate mijloacele de transport din Sibiu. Accesul în Muzeul Copiilor va fi de asemenea gratuit.
Copiii sibieni se vor putea bucura, în Muzeul Copiilor, de jucării ecologice, majoritatea din lemn şi material textil, vor avea la dispoziţie construcţii miniaturale, cu cuburi şi puzzle-uri cu imagini despre Muzeul ASTRA din Sibiu, cel mai mare muzeu în aer liber din România. Muzeul Copiilor a fost conceput sub forma a trei pavilioane de lemn, construite de meşteri maramureşeni, folosind tehnici tradiţionale.
În Muzeul Copiilor, de ziua acestora va fi lansată prima carte de colorat cu imagini din Muzeul ASTRA şi primul abecedar şi dicţionar etnologic din Sibiu.
Abecedarul şi Dicţionarul Etimologic se adresează atât copiilor, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani, cât şi părinţilor şi cadrelor didactice, care doresc să-i sprijine pe cei mici în dezvoltarea interesului pentru cunoaşterea patrimoniului tehnic tradiţional, a tuturor proceselor lucrative practicate de poporul român de-a lungul existenţei sale, îmbogăţindu-le experienţa şi cunoştinţele culturale.
Sunt prezentate explicativ, din punct de vedere etimologic, cuvinte din diferite categorii cum ar fi: cosmos, natură; popoare, etnii, oameni; civilizaţie; spiritualitate, şi fiecare cuvânt, de aceeaşi origine, cu câte o culoare unică. De exemplu, cele cu provenienţă latină sunt prezentate în culoarea roşie.
Volumul dispune şi de un mic dicţionar pentru acele cuvinte cu care copiii sunt mai puţin familiarizaţi. Abecedarul şi Dicţionarul Etimologic prinde viaţă prin personajul său Păunaş, care le vorbeşte copiilor, îi îndeamnă atât la lectură şi învăţare, cât şi la joc. Ghicitorile, imaginile de arhivă şi cele actuale, ce reprezintă patrimoniul Muzeului "ASTRA'', desenele şi exerciţiile aplicative, dau acestui volum originalitate şi atractivitate. Nici un copil nu poate rezista micilor poveşti spuse de către Păunaş, simţindu-se purtat în lumea de odinioară a satului românesc.
"Prin construirea acestui departament dedicat, prin excelenţă copiilor ''Etno - Tehno Parc'', Muzeul ASTRA doreşte să continue campania de atragere a tinerilor către muzeul cu un profil unic în România (civilizaţia populară tradiţională, cu un accent special pe civilizaţia tehnică) în vederea conştientizării, de către publicul tânăr şi foarte tânăr, a identităţii noastre culturale, a valorilor autentice'', a declarat joi, directorul muzeului, Corneliu Bucur.