Primele creioane au aparut in Europa, fiind la inceput fabricate dintr-un amestec de carbune si uleiuri. Ulterior s-a folosit ceara in loc de ulei, iar creioanele colorate au devenit mai usor de folosit si nu au mai lasat pete pe hartie.
La inceputul secolului XX, Binney & Smith, o companie care producea substante chimice, a inceput sa fabrice creioane pentru tablite si un tip de creta care nu lasa praf, numita "An-Du-Septic", pentru a raspunde nevoilor sistemului de educatie in continua extindere. Foarte repede, Edwin Binney si C. Harold Smith, directori executivi ai companiei, au avut o noua idee. Sa foloseasca un nou tip de creion de ceara, pe care il utilizau pentru marcarea lazilor si cutiilor, pentru a oferi elevilor o alternativa mai ieftina si mai practica la creioanele importate. Noul proiect a fost pus in aplicare imediat, chimistii companiei primind sarcina de a realiza creioane din ceara non-toxice si usor de produs in masa.
Numele marcii a fost "Crayola", ales de sotia lui Edwin Binney, Alice. Aceasta l-a ales ca o combinarie intre cuvantul francez pentru creta, cu "ola", de la uleios. In 1903 a fost lansata o serie de creioane colorate la preturi mici, pentru prima data. Primele creioane Crayola veneau in cutii de opt bucati, vanzandu-se pentru cinci centi. Culorile acestor seturi originale erau : negru, albastru, maro, verde, portocaliu, rosu, violet, galben.
Intre 1949 si 1957 au fost lansate alte 40 de noi culori. In urmatorii 13 ani au aparut alte 16. In perioada 1972 - 1989 au fost lansate si culori fluorescente, numarul total al nuantelor ajungand la 72. Astazi sunt disponibile 120 de culori. Binney si Smith nu au crezut niciodata ca in mai putin de un secol compania lor va produce creioane in culori adesea ciudate, foarte variate. In istoria de 95 de ani a companiei, aceasta a produs pentru 100 de miliarde de creioane Crayola, productia anuala fiind de circa trei miliarde pe an, in medie sapte milioane pe zi. Marca se vine in peste 80 de tari din intreaga lume.
In privinta folosirii creioanelor, exista si recorduri, cum este cel stabilit de Douglas Mehrens din Phoenix, Arizona. Acesta topeste in fiecare an aproximativ 24 000 de creioane din ceara pentru a le folosit in compozitiile sale abstracte.
In medie, un copil din America foloseste in primii zece ani de viata 730 de creioane din ceara. Iar mirosul creioanelor Crayola se situeaza printre cele mai cunoscute 20 de arome din Statele Unite.