Geneva
La nivel global, orasele elvetiene Geneva si Zurich ofera cea mai buna calitate a vietii, potrivit unui studiu realizat de Mercer Consulting in aprilie 2006. Cele doua sunt urmate de Vancouver (Canada), Viena (Austria), Auckland (Noua Zeelanda) si Dusseldorf (Germania).
Analiza face parte din raportul anual editat de Mercer Consulting si intitulat "Calitatea vietii pe plan global", care examineaza peste 350 de orase. Fiecare este analizat pe baza a 39 de criterii, intre care factorii sociali, politici, economici si de mediu, siguranta personala, sanatatea populatiei, educatie, transport, alte servicii publice.
Aproape jumatate din primele 30 de orase sunt in Europa occidentala, Viena situandu-se dupa Zurich si Geneva pe pozitia a patra, cu 107,5 puncte. Alte orase bine clasate sunt Dusseldorf, Frankfurt, Munchen. Orasul Dublin a coborat doua locuri fata de editia de anul trecut, ajungand pe pozitia 24, mai ales datorita problemelor de trafic.
Orasele din Europa de Est, desi in crestere din punctul de vedere al calitatii vietii, inca nu pot intra in topul elitist al celor mai bune orase din lume. Schimbarile s-ar putea accentua in urmatorii ani pe masura ce integrarea europeana va oferi noi investitii.
Orasele din Orientul Mijlociu se afla intr-o continua scadere, in principal din cauza tensiunilor politice si conflictelor din zona.
Cel mai bine plasat oras american, Honolulu, a ajuns pe pozitia 27, in scadere fata de 2005, in timp ce San Francisco ramane pe pozitia 28. In ansamblu, orasele americane isi pastreaza pozitiile sau coboara putin.
Dar in America de Sud, scorurile inregistrate variaza foarte mult datorita diferentei in plan economic si al stabilitatii politice, totusi nici un oras nu poate ajunge inca in primele 30 din lume.
In zona Asia Pacific si Africa se inregistreaza o crestere continua : Auckland si Wellington au ajuns pe pozitia 5, respectiv 12, datorita stabilitatii interne.
In Asia, desi orase ca Singapore, Tokyo, Hong Kong sau Shanghai sunt in continua ascensiune, nu au fost considerate suficient de avansate din punct de vedere al calitatii vietii pentru a fi incluse pe lista, dar acest lucru se poate schimba pe masura ce numarul si valoarea investitiilor creste. India ar putea oferi in cativa ani la randul sau interesante surprize, dar momentan ritmul de imbunatatire al standardelor de viata este lent, desi sigur.
Nici Africa nu sta mai bine in top, avand de strabatut un drum foarte lung
Criteriile folosite in realizarea acestui studiu sunt numeroase, intre care :
- mediul socio-politic - stabilitate, infractionalitate
- mediul economic - relatii economice internationale, servicii bancare, investitii
- mediul socio-cultural - cenzura, limitari ale libertatii de expresie, evenimente si repere culturale
- probleme medicale - servicii si medicamente, boli, sisteme de canalizare, prelucrarea deseurilor, poluare
- educatie - numarul si calitatea institutiilor de invatamant
- servicii publice si transporturi - electricitate, apa, transporturi publice, trafic
- distractie - restaurante, teatre, cinematografe, sport
- bunuri de consum - pretul si calitatea produselor
- locuinte - numarul si disponibilitatea acestora, calitate, mobilier, intretinere
- mediul natural - climat, dezastre naturale.
Topul primelor 30 de pozitii
1. Zurich - Elvetia ( 108, 2 puncte)
2. Geneva - Elvetia ( 108,1 puncte)
3. Vancouver - Canada
4. Viena - Austria
5. Auckland - Noua Zeelanda
6. Dusseldorf - Germania
7. Frankfurt - Germania
8. Munchen - Germania
9. Berna - Elvetia (la egalitate cu Sydney, Australia)
10. Copenhagen - Danemarca
11. Wellington - Noua Zeelanda
12. Amsterdam - Olanda
13. Bruxelles - Belgia
14. Toronto - Canada
15. Berlin - Germania
16. Melbourne - Australia
17. Luxembourg - Luxembourg (la egalitate cu Ottawa, Canada)
18. Stockholm- Suedia
19. Perth - Australia
20. Montreal - Canada
21. Nrnberg - Germania
22. Dublin - Irlanda
23. Calgary - Canada
24. Hamburg - Germania
25. Honolulu - SUA
26. San Francisco - SUA
27. Helsinki - Finlanda la egalitate cu Adelaide - Australia
28. Oslo- Norvegia la egalitate cu Brisbane - Australia
29. Paris - Franta
30. Singapore - Singapore
Zurich, capitala cantonului omonim, este cel mai mare oras si inima comerciala a Elvetiei, cu o populatie de 364.558 de locuitori in 2002 ( 1.091.732 in zona metropolitana).
Geneva, situat in extremitatea vestica a Elvetiei, capitala a cantonului cu acelasi nume. Este al doilea oras al tarii ca populatie dupa Zurich, ( 184.758) si primul din zona franceza. Situat pe malul celui mai mare lac din Europa, numit lacul Leman. In Geneva, Rhonul si Arve se varsa in lacul Leman (Geneva). In jurul lacului se afla un mare numar de banci, hoteluri, magazine de ceasuri si bijuterii.
mai multe articole - Lumea asa acum este