Primul eveniment de mare amploare care se va desfasura in cadrul Primaverii culturale bucurestene este, dupa cum au anuntat organizatorii in cadrul unei conferinte de presa, Festivalul International de Teatru B-Fit care se va intinde pe parcursul unei luni intregi, de pe 20 aprilie pana pe 20 mai. Cincisprezece productii, dintre care 12 invitate din afara tarii, vor fi prezente in aceasta perioada pe scenele de la teatrele National, Bulandra si Metropolis. Festivalul este structurat pe doua sectiuni, una de mari spectacole - Bulandra si National -, alta de productii independente, la Teatrul Tineretului Metropolis, care este inca in reparatii, dar va fi gata "in proportie de 80%" peste doua saptamani, potrivit consilierului municipal Romeo Pop care a prezentat si programul festivalului. Evenimentul va debuta cu spectacolul "Viata lunga"/"Long Life" (regia Alvis Hermanis) produs de New Riga Theatre. Regizorul lituanian Oskaras Korsunovas, prezent anul trecut la Festivalul Shakespeare de la Craiova si Bucuresti, se va intoarce cu cea mai recenta premiera a sa: "Spre Damasc"/"Road to Damascus". Din sectiunea "Mari spectacole" mai fac parte o montare compusa din doua piese "Hedda Gabler" de Henrik Ibsen si "Omul viitorului a murit" de John Elsom (Open Secret Theatre Company din Londra), "Plonter" de Yael Ronen (Teatrul Cameri din Tel Aviv si "Aliosa" si "Ivan" (Teatrul Laborator Sfumato din Sofia), doua spectacole cu scenarii dupa "Fratii Karamazov". B-FIT va aduce la Bucuresti si Teatrele Nationale din Sibiu, cu "Pescarusul" de A.P. Cehov, in regia lui Andrei Serban (foto), si Craiova, cu "Medeea" dupa Euripide, in regia lui Yannis Parachevopoulos. Cealalta sectiune, "Teatru independent", cuprinde opt spectacole realizate mai ales de tineri, care folosesc mijloace de exprimare diverse, de la commmedia del'arte la teatrul de avangarda. Sapte dintre ele au participat anul trecut la Festivalul Fringe de la Edinburgh.
In ceea ce priveste festivalul Jazzy Spring, aflat si el tot la cea de-a doua editie, a crescut mult ca dimensiuni, diversitate si calitate, a declarat directorul acestuia, muzicianul Mircea Tiberian, care a subliniat faptul ca este cel mai important eveniment de acest gen din Bucuresti. Urmand sa se desfasoare intre 26 si 29 aprilie, manifestarea va cuprinde recitaluri cu unii dintre cei mai reprezentativi muzicieni de jazz ai momentului, cat si actiuni adiacente precum workshop-uri, lansari de albume si carti, o expozitie de afise cu tematica de jazz oferite de Institutul cultural Polonez. Reprezentanti de marca ai jazz-ului international precum Joey Baron, considerat un sef de scoala a percutiei la nivel mondial, Antonio Hart, un tanar saxofonist, posesor al unui premiu Grammy pentru solo instrumental, sau Barry Altschul, legendarul tobosar, colaborator al lui Chick Corea. Jazz-ul vocal este reprezentat de cantareata blues-gospel Janice Harrington si de Anca Parghel, iar cel autohton de muzicieni precum Mircea Tiberian, Johnny Raducanu, Cristian Soleanu sau fratii Parghel.
In ultima zi a festivalului vor fi acordate de catre ARCUB, in colaborare cu Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor "Premiile jazz-ului romanesc pe anul 2006".