In inima Atenei, cea mai veche capitala a Europei, pe strada Athinas poate fi admirata cladirea "dimarcheio". In traducere, "casa poporului" sau primaria.
Arhitectura primariei din Atena a fost realizat de P. Kalko si este un exemplu foarte clar al arhitecturii neoclasice. Piatra de temelie a fost asezata in anul 1872, iar intreaga cladire a fost finalizata in luna martie a anului 1874. O luna mai tarziu a avut loc inaugurarea, pe 22 aprilie 1874. La aceeasi data si autoritatea municipala si-a mutat activitatea in aceasta cladire.
In istoria sa de 133 de ani, primaria din Atena a trecut prin cateva procese de renovare.
In 1901, Primarul Spyros Mercouris a cerut noi modificari asupra cladirii si amenajarea unei gradini. In anii 1935 - 1936, primarul Kotzias a dorit extinderea cladirii cu inca un etaj. Magazinele amenajate la parterul Primariei au fost inchise in aceeasi perioada, iar in locul lor au fost amenajate birouri pentru guvernatorii orasului in expansiune.
Printr-o decizie unanima, Consiliul Orasenesc a contactat artisti celebri la acea vreme precum Giorgos Gounaropoulos si Fotis Kontoglou, pentru a realiza fresce cu motive simbolice care sa sublinieze istoria orasului Atena din antichitate pana in timpurile moderne.
In 1983 primarul si administratia sa au ocupat birourile dintr-o noua cladire de pe strada Loission unde astazi se gasesc arhivele orasului si serviciile administrative. Intre timp, Primaria de pe strada Athinas a fost lasata in paragina.
Recunoscand valoarea istorica a acesteia, primarul Miltiadis Evert a reinnoit aspectul cladirii. Aceasta a redevenit sediu al autoritatilor municipale. Chiar si astazi gazduieste biroul Primarului, camerele unde se intalneste consiliul si multe alte camere cu functii specifice mediului administrativ.
Primaria orasului Atena poate fi admirata intr-una din cele mai populare piete din Atena, Piata Kotzia. Aceasta este amplasata la intersectia drumurilor ce vin din doua districte importante, Psyrri si Monastiraki.
La fel ca si Atena, Primaria are un picior in trecut si unul in prezent. In partea stanga a cladirii este Piata Omonia, un loc unde forfota si graba sunt acompaniate de anumite marci care amintesc de urbanizarea rapida a Greciei. In partea dreapta, poate fi admirat trecutul gloros al simbolului etern al Atenei, Acropole.
La intrarea in Primarie, busturile din bronz ale lui Pericle si Aspasia saluta vizitatorii care se indreapta catre covorul rosu asezat pe scarile de marmura ce sunt inconjurate de vitralii lucrate de Takis Parlavantzas. Frumoasele ferestre spun povestea orasului Atena intre mit si istorie, de la inceputul luptei dintre zeita intelepciunii Athena si zeul marilor, Poseidon.
La primul etaj isi desfasoara activitatea Primarul. Drumul pana la biroul acestuia este impodobit cu portretele celorlalti primari si o parte din cadourile pe care acestia le-au primit.
Primarul Bakoyannis este primul primar femeie ce a fost ales in istoria Atenei de 2.500 de ani. In 2004 a renovat din nou cladirea pentru ca aceasta sa fie accesibila persoanelor cu dizabilitati si a amenajat o gradina pe acoperis. In aceasta gradina a primit multe personalitati si jurnalisti de pretutindeni.
Inafara de picturile murale unice, Primaria din Atena se mandreste cu colectia de Primari in miniatura, obiecte artizanale create de sculptorul Loukia Georganti in teracota.
Aceasta colectie poate fi admirata in Sala Ceremoniilor. Ea atrage anual privirile turistilor si jurnalistilor din intreaga lume, oferind detalii in legatura cu moda epocii.