Organizatorii au pregatit aceasta expozitie in premiera timp de cinci ani, perioada in care au incercat sa identifice si sa stranga lucrarile realizate de Margaret Preston. Lucrarile prezentate provin din muzee si colectii particulare in principal din Australia, dar si din Marea Britanie si Noua Zeelanda. In anii 20-30 Margaret Preston devenise prin arta, opiniile si viata sa plina de culoare, o figura publica greu de ignorat. Nu era doar o modernista, dar unul dintre primii promotori ai artei aborigene, pe care incerca sa o redescopere si sa o lanseze in circuitul cultural. Aceasta promovare persistenta a creatiilor aborigene s-a dezvoltat in contextul certitudinii artistei ca o arta identitara australiana nu se poate dezvolta decat in stransa conexiune cu arta originala a primelor popoare.
Nu doar arta aborigenilor a fascinat-o si influentat-o pe Preston, ci si arta asiatica, fiecare marcand tehnica de abordare si aria subiectelor pictoritei. Margare Preston, nascuta in Adelaide, era adesea descrisa de contemporani ca o femeie roscata si impulsiva, foarte incapatanata si sigura de convingerile sale, pe care si le apara cu indarjire, pasionata de arta si adesea invidioasa pe artistii contemporani.
Expozitia este prezentata ca o reunire a experientelor, care au legatura atat cu intimismul lucrarilor lui Preston, cat si cu numeroase schimbari tematice si stilistice adoptate de artista. Sunt expuse cele mai importante opere ale lui Preston, realizate din 1890 pana in 1950, ca o sarbatorire a creatiei celei mai importante pictorite australiene.
29-07-2005
imagine: Margaret Preston, "Autoportret", 1930