Muzeul Național al Literaturii Române din București anunță înființarea primei rețele naționale a muzeelor din România, motivați mai mult decât oricând de prioritățile culturale ale Uniunii Europene și de necesitatea includerii operatorilor culturali români în sistemul de rețele culturale trans-naționale. Comisia Europeană și statele membre vor "promova folosirea rețelelor existente sau a oricăror alte rețele care pot fi realizate în viitor (...)", dar, neoficial, ideea se traduce prin: "vei fi în rețea, vei conta". Rețeaua a obținut, în acest sens, acordul de afiliere la Networking the European Museum Organisations (NEMO), în urma întâlnirii dintre reprezentanții conducerii NEMO și a Domnului Dragoș Neamu, promotorul rețelei din România, care a avut loc la Manchester (Marea Britanie), în data de 26 Noiembrie 2005.
Trebuie menționat faptul că, România era singura dintre țările membre sau candidate la Uniunea Europeană care nu dispunea de un organism cu reprezentativitate națională pentru sectorul muzeal. Rețeaua susține interesele muzeelor din România și identifică metodele de dezvoltare pe termen mediu și lung ale acestora, conform a patru teme majore de activitate - patrimoniul cultural, turismul cultural, dezvoltarea resurselor umane din sector și politica activă de lobby.
Această rețea urmărește și o reprezentativitate în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, pentru activarea rețelei ca partener valid în consorțiile regionale ce se vor crea în vederea accesării Fondurilor Structurale, cu incidență asupra patrimoniului, turismului și al regenerării urbane.
Rețeaua se bucură de sprijinul Ministerului Culturii și Cultelor, exprimat de Domnul Secretar de Stat Virgil Nițulescu și de Doamna Alis Vasile, șef al Biroului Muzee, colecții și garanții guvernamentale, din cadrul ministerului.
În tot acest timp, Muzeul Național al Literaturii Române din București și Complexul Muzeal Arad au organizat a doua sesiune de informare și consultare privind strategia rețelei naționale a muzeelor din România. Evenimentul a avut loc vineri, 3 martie 2006, în sala festivă a Palatului Administrativ din Arad. La sesiune au participat directori sau reprezentanți autorizați a 23 de muzee din regiunile de dezvoltare 5, 6 și 7 (Nord-Vest, Vest și Centru). Acestea se vor alătura celor 10 muzee din regiunile de dezvoltare Sud și Sud-Est, care și-au arătat deja interesul pentru a deveni membri ai viitoarei rețele, în urma primei sesiuni organizate la Ploiești, împreună cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova (noiembrie 2005).
În cadrul aceluiași eveniment din Arad, Centrul de Consultanță pentru Programe Culturale Europene, Punctul de Contact Cultural București, a prezentat Observatorul Regional numit PACT (www.pact-online.ro) - instrument de utilizare și gestionare a informației de interes în domeniul culturii.