Orasul macedonean Prilep a ramas in istorie ca unul dintre cei mai indarjiti oponenti ai expansiunii otomane in secolul al XIV-lea. Dar pentru ca norocul nu i-a suras, fiind ocupat dupa moartea regelui Marko, orasul a cunoscut un nou inceput, reprezentand din acel moment doua mari religii si culturi: pe cea autohtona, a credinciosilor orodocsi, si pe cea islamica.
Prilep este al patrulea oras ca marime din Macedonia si atrage un numar relativ insemnat de turisti, raportat la dimensiunile pe care le are. Se afla la o distanta de 128 kilometri de capitala tarii, Skopje, la 44 de kilometri de orasul Bitola si la 32 de kilometri de Krusevo.
Mai putin cunoscut este ca din zona se extrage cea mai alba marmura din lume, “Sivec”. Soclul pentru Statuia Libertatii a fost realizat din Sivec, la fel si parti importante din Casa Alba sau alte cladiri americane importante.
La sfarsitul verii si in timpul toamnei veti vedea puse la uscat aproape peste tot frunze de tutun. Prilep este capitala macedoneana a tutunului, te vei convinge cum te apropii de localitate privind campurile cultivate.
Cafenelele, barurile si cluburile sunt concentrate in jurul vechiului bazar, dar se intalnesc si in shopping mall-ul asezat in piata principala. Café Cavalli este de departe cel mai cunoscut dintre café-barurile care exista si il gasiti pe Bulevardul Goce Delcev.
Asezarea se intinde la baza unui deal stancos, pe al carui varf se gasesc ruinele fortaretei medievale Markovi Kuli (sec XIV), de unde i se mai spune “orasul de sub Turnurile lui Marko”. Poate cea mai mare mandrie a locuitorilor o constituie Alexandru cel Mare, in cinstea caruia au botezat piata principala “Alexandria” si au inaugurat o statuie.
Amprenta a culturii orientale, bazaarul, cu stradutele sale vechi, ii face cunoscuta vizitatorului atmosfera comertului ambulant de acum sute de ani. Un interes deosebit prezinta turnul Ceas din 1858, cel mai frumos din intreaga Macedonie, si Moscheea Carshi construita in 1475, singura din Europa cu doua balcoane pe minarete.
Prilep a fost capitala regatului medieval al regilor Volkasin si Marko, iar aceasta explica de ce exista atatea biserici si manastiri in jur. Printre cele mai importante asezaminte de cult sunt: Biserica Sv. Blagoveshtenie, Manastirea Sf. Arhangheli, Biserica Sf. Nicolae, Biserica Sf. Dimitrie, Biserica Sf. Atanasie. In satul pitoresc Varosh din apropiere merita sa opriti pentru cele doua biserici: Sf. Petru (sec. XIV) si Bogorodica Precista (secolul XV).
Bisericuta Sf. Nicolae a fost construita in anul 1299 si este printre cele mai apreciate lacase de cult din regiune. Picturile murale din interior, aflate in stare buna de conservare, si fatadele meticulos decorate reprezinta punctele ei forte.
Anual in luna octombrie orasul Prilep gazduieste Festivalul International de Muzica pentru Copii “Asterisks”, reunind tineri din toate colturile lumii.
Sursa foto: wikipedia.org, wikitravel.org
I. C.
editor artline.ro