Licitatia Colectiei Ninette Schapira & Gheorghe Raut
27 septembrie 2017, ora 20.30
In aceleasi acorduri cu Festivalul George Enescu aflat in plina desfasurare, Artmark aduce pe simeze nu doar o expozitie, ci o importanta mostenire artistica.
O colectie istorica adusa de la Paris este prilejul unei inedite expozitii dedicate operei lui Theodor Pallady, deschise pana in data de 26 septembrie la Galeriile Artmark (Str. C. A. Rosetti, 5). Expozitia precede Licitatia Colectiei Ninette Schapira & Gheorghe Raut.
in calitatea lor de prieteni foarte apropiati cu Enescu la Paris, Ninette Schapira (singura fiica a Ghitei Mendel Schapira, pianista si partenera de sonate a lui George Enescu) si Gheorghe Raut (director pe atunci al filialei Bancii Marmorosch Blank din capitala Frantei) intra in istoria intunecata a securitatii romanesti din perioada 1950-1960. Atat Raut cat si Schapira sunt urmariti si raportati in notele informative legate de ultimii ani de viata ai lui Enescu, fiind considerati raspunzatori de contractul semnat de compozitor cu editura Salabert, cea care detine inca din 1954 drepturile pentru mare parte din creatia acestuia.
Dar Raut nu a fost prieten doar cu Enescu. El a fost un admirator si un bun prieten si al maestrului Theodor Pallady, cu care a locuit in acelasi imobil din inima Parisului timp de aproape douazeci de ani. Cand in 1940, Theodor Pallady pleaca la Bucureşti pentru deschiderea unei expozitii, grija pentru restul de lucrari ramase in atelierul sau ii revine lui Raut.
Nu stim cu siguranta daca in 1968 Gheorge Raut a donat sau a fost constrans “sa doneze” statului roman o parte din colectia sa de arta ce cuprindea o selectie importanta a picturilor marelui sau prieten Pallady. Cert este insa ca in 1971 a fost inaugurat, in vechea casa Melik, Muzeul Theodor Pallady, cuprinzand o parte din colectia Raut.
Expozitia Artmark, pe simeze intre 13 si 26 septembrie, reuneste colectia nedonata, pastrata de Raut pentru sine la Paris, precum si parte din colectia sa ulterioara donatiei catre statul roman.
Printre lucrarile importante se numara o serie de picturi (Lectura (Yvonne Cousin in atelierul din Place Dauphine), 18.000 – 25.000 de euro; Natura statica cu flori si struguri, 12.000 – 18.000 de euro; La oglinda, 7.000 – 10.000 de euro), dar si desene, acuarele si gravuri (in fotoliu, 600 – 900 de euro; Pe ganduri , 400 – 600 de euro; Nud in oglinda, 500 – 700 de euro etc.).
Intre piesele cu caracter memorabilia, expozitia cuprinde si o Fotografie reprezentandu-l pe George Enescu, cu dedicatia olografa catre Gheorghe Raut (pret de pornire, 100 de euro), schite ad-hoc pe bilete de cafenea (Café de la Régence (350 – 550 euro), scrisori sau carti postale inedite, vechi icoane pe sticla, precum si cateva lucrari semnate de Catul Bogdan, Jean Alexandru Steriadi sau de alti artisti prieteni ai lui Raut sau Pallady.