inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Prietenii platite cu 13 ani de gherla

0 Comentarii
O noua marturie in procesul comunismului: scriitorul Marcel Petrisor a primit pedeapsa capitala pentru ca s-a solidarizat cu miscarea anticomunista din Ungaria.




In primavara lui 1957, la numai 27 de ani, Marcel Petrisor credea ca i s-a sfirsit viata. Fusese condamnat la moarte pentru actiuni impotriva regimului comunist. Astazi, ajuns la 76 de ani, are puterea sa rida de tragedia prin care a trecut.


'Abia iesisem din puscarie, dupa patru ani de claustrare. Prima data am fost condamnat pentru omisiune de denunt. Ii dadusem cartela mea pentru cantina unui prieten care era urmarit de Securitate. A fost prins si avea asupra lui cartela mea, asa ca m-au luat si pe mine', isi aminteste Marcel Petrisor. Era anul 1952, in pragul licentei la Filosofie. Intors din inchisoare, in 1956, n-a fost primit in examenul de licenta. Nu putea sa termine Filosofia - atunci deja impregnata de dialectica marxista - orice 'reactionar'. A dat citeva diferente si a absolvit Literele.


Revendicarile studentilor


In timpul pregatirii examenelor a fost cautat de un amic de la Filosofie, viitorul scriitor Alexandru Ivasiuc, care voia sa initieze o manifestare de solidarizare cu revolta anticomunista din Ungaria. 'Sasa mi-a aratat o lista cu revendicari: sa creasca bursa, sa fie scoasa limba rusa din Universitate, sa avem o revista studenteasca Si mi-a spus ca vor fi prezentate intr-o adunare a studentilor. Eu n-am zis nimic.' Dupa alte citeva zile, opt lideri ai studentilor au fost arestati. 'M-am intilnit din nou cu Ivasiuc si mi-a spus ca pe 4 noiembrie va fi organizata o manifestatie a studentilor in Piata Universitatii, pentru solidarizarea cu razvratitii maghiari. Pe lista de cereri am pus la primul punct eliberarea studentilor arestati cu citeva zile inainte.'


In acea zi s-au plimbat mult prin oras, schitind un plan de actiune. La un moment dat, au trecut pe linga redactia revistei 'Teatru', unde lucrau doi amici de-ai lui Petrisor: I.D. Sirbu si Augustin Doinas. 'L-am lasat pe Ivasiuc jos si am urcat in redactie. Le-am spus lui Doinas si Sirbu ca ar trebui sa facem ceva. Doinas mai mult a tacut, era sceptic, Sirbu insa zicea ca bine ar fi sa-i punem pe securisti cu fundul in baionete, asa cum au facut ungurii.' I-a spus lui Ivasiuc cum au reactionat prietenii de la revista si s-au despartit, promitindu-si ca, daca vor fi arestati, nu vor spune cu cine s-au vazut si ce-au vorbit.


Complotul puscariasilor


Pe 3 noiembrie, cu o zi inainte de programata manifestatie studenteasca, Ivasiuc a fost arestat. Un securist, lt.-maj. Gheorghe Enoiu, l-a batut pina l-a transformat intr-o rana vorbitoare. A spus tot ce facuse. Imediat au fost arestati Marcel Petrisor si colegul sau de camera, Demostene Andronescu, Mihai Grama, I.D. Sirbu si Stefan Augustin Doinas. Erau elemente suficiente pentru un dosar de complot facut pe coltul mesei. Grama, care absolvise, in timpul razboiului, o scoala de ofiteri de elita in Germania, era banuit ca a venit cu ordine de peste granita. Dupa ei au fost arestati si multi alti studenti, iar pe 4 noiembrie Securitatea a ocupat Piata Universitatii. Manifestatia n-a mai avut loc.


'Ancheta a durat o luna si jumatate. Eram interogati numai noaptea. Batuti crunt, pina la urma au smuls declaratiile pe care le voiau. Disperat, Grama chiar a inventat ca a vrut sa infiinteze un partid, PUR, dar nu mai tin minte de la ce venea, ori umanist, ori al unitatii', zimbeste Petrisor.


Intr-o noapte, Petrisor a fost scos din celula, dus in afara Bucurestiului si legat cu lanturi de calea ferata. Securistii l-au amenintat ca va fi taiat de tren daca nu declara tot, adica tot ce ar fi vrut ei. N-a cedat si a fost ridicat de pe sine cu putin timp inainte de trecerea unui tren.


259.200 de minute


In primavara anului 1957, lotul a fost judecat. Petrisor si Grama au fost condamnati la moarte, fiind considerati capii miscarii; Ivasiuc si Sirbu la munca silnica pe viata, Andronescu - la 25 de ani de temnita grea, iar Doinas a fost eliberat, la interventia unor prieteni sus-pusi. Marcel Petrisor a masurat distanta dintre viata si moarte: 259.200 de minute, adica cele sase luni cit a durat recursul. La recurs, pedepsele le-au fost comutate in inchisoare pe viata. Pina in 1964, cind a fost gratiat, o data cu toti detinutii politici, a trecut prin mai multe puscarii de neagra faima.


Salvat de Gheorghe Calciu


Cel mai mult timp a fost intemnitat in Fortul 13 Jilava si la Aiud. De acolo are si cele mai pregnante amintiri. 'La Jilava am stat inchis in celulele din asa-numita Casimca - dupa vorba unui gardian -, adica acolo de unde nu ieseai decit mort.' 16 detinuti, cite patru in celula, printre care unul era bolnav infectios in ultima faza.


Petrisor a stat inchis acolo ani in sir cu un student medicinist Gheorghe Calciu, viitor preot si disident. Multi fusesera implicati in procesul reeducarii de la Pitesti. Regimul de detentie era unul de exterminare. 'Prin 59, am fost salvat de la moarte de catre Ghita Calciu. Aveam dizenterie sau ceva si muream incet. Ajunsesem la 40 de kilograme. La ideea lui Ghita, toti patru am facut greva foamei mai multe saptamini, pina cind adminstratia ne-a trimis un doctor sa ne vada. Medicul inchisorii fusese coleg de facultate cu Ghita si, intr-un moment de neatentie al paznicilor, i-a dat doua pastile antibiotice, pentru mine. Ghita si ceilalti mi-au dat apoi, timp de citeva saptamini, piinea pe care o primeau zilnic, ca sa ma intremez', marturiseste Petrisor.



Putin in CPUN


Dupa ce-a fost gratiat, Marcel Petrisor a reusit sa termine Filologia si a devenit profesor de franceza. A debutat editorial in 1971, iar ulterior a publicat mai multe romane, impresii de calatorie, critica si estetica si a fost primit in Uniunea Scriitorilor. Dupa 1989 a publicat memorii din inchisoare: 'Jilava. Fortul 13 si 'Secretul Fortului 13. In casa lui din Bucuresti a fost infiintata in ianuarie 90 Uniunea Democrat Crestina, primul partid al fostilor detinuti politici. Petrisor a fost membru al CPUN, din care a demisionat dupa citeva luni, din sila.

Arestat pentru Petre Tutea

La Aiud, in anii 60, Marcel Petrisor l-a cunoscut pe Petre Tutea, cel care prin discursul sau l-a inmuiat pina si pe temutul tortionar Gheorghe Craciun, directorul inchisorii. 'Craciun il lasa uneori pe nea Petrache Tutea sa ne tina cite o prelegere. Era atit de spumos si erudit, incit il ascultam vrajiti si noi, si gardienii, chiar daca erau multi care nu intelegeau nimic.' S-au imprietenit, iar Petrisor i-a ramas discipol fidel pina la mormint. Pastreaza de la el si acum, printre altele, o fotografie rarisima: Petre Tutea si Emil Cioran, in 1938 (foto).


Din pricina relatiei sale cu Tutea, Petrisor a mai fost arestat de doua ori, in anul 1968 - cind i s-a confiscat o prima versiune a cartii de memorii 'Fortul 13', scrisa in limba germana - si in primavara lui 89. 'In 89 am stat o zi la Securitate. Ne-au ridicat pe toti cei care mergeam mai des la Tutea acasa. Au fost anchetati atunci si Marian Munteanu, viitor lider al studentilor, si alti citiva colegi ai lui.' Au fost eliberati insa repede, pentru ca Securitatea a vazut ca nu sint periculosi.


Marcel Petrisor impreuna cu Marian Munteanu i-au fost alaturi lui Tutea pina cind acesta a trecut la cele vesnice, in 1992. Ei s-au ingrijit si de inmormintarea filosofului. 'Era un decembrie cumplit si ne-am trezit ca mormintul era prea mic pentru nea Petrache, care avea un metru nouazeci si doi inaltime. Am fost siliti sa punem sicriul oblic, iar cind sa asezam placa de beton deasupra s-a rasucit copirseul inspre stinga. Asa l-am lasat, zicind: nea Petrache, cu stinga ai inceput, pe stinga sfirsesti.' Aluzie la orientarea politica din tinerete a lui Petre Tutea.

Claudiu Tarziu
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Omul ca extraterestru

La 30 de ani, Lucian Dan Teodorovici este un autor format, care stapaneste mijloacele prozei si stie sa penduleze cu finete intre tristete si ironie, producand pagini care te fac sa plangi si in ...

Un teatru pentru tinerii de orice varsta

Teatrul Metropolis s-a deschis oficial in prima zi a acestei luni cu un spectacol special care a reunit scene din premiera "Jazzy Tarot", un recital al actritei Maia Morgenstern, alaturi de ...

Studenti lenesi

Doar trei proiecte intocmite de asociatii studentesti sibiene au cistigat finantare prin programul „Licitatii de proiecte" Trei asociatii studentesti din Sibiu au obtinut finantare din ...

SIP îşi trimite profesorii la perfecţionare în Austria

Timp de cinci zile cadrele didactice care fac parte din Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Botoşani pot merge la un curs în Austria pentru a se perfecţiona. Cursul ...

Salonul Muzical "Vocile primaverii"

CONCERT. Bucurestenii melomani sunt invitati maine-seara la un nou recital din cadrul Salonului Muzical "Vocile primaverii”, care va avea loc de la ora 18.30 in foaierul Operei Nationale. ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline