Institutul Cultural Roman din New York continua si anul acesta colaborarea cu cel mai important festival literar din metropola americana, PEN World Voices, sprijinind prezenta la eveniment (aflat la a opta editie) a scriitoarei Gabriela Adamesteanu. De asemenea, ICRNY saluta participarea la PEN a laureatei Premiului Nobel pentru Literatura, Herta Müller, in cinstea careia organizeaza, impreuna cu Institutul Goethe si Consulatul Germaniei, o receptie in data de 3 mai. PEN World Voices are loc intre 30 aprilie si 6 mai, in diferite locatii din New York.
Dupa ce in anul 2011 a sustinut prezenta in New York a scriitorilor Mircea Cartarescu, Iulian Ciocan, Ioana Nicolaie si a editorului Lidia Bodea, Institutul Cultural Roman din New York se alatura din nou Festivalului International de Literatura PEN World Voices (30 aprilie – 6 mai), prin sustinerea participarii scriitoarei si jurnalistei Gabrielei Adamesteanu in editia de anul acesta. PEN World Voices este cel mai important festival international de literatura organizat la New York. In fiecare an, timp de o saptamana, evenimentul aduce impreuna peste 100 de scriitori din intreaga lume alaturi de omologii lor americani pentru a celebra cuvantul scris. Prezidat de Salman Rushdie, festivalul i-a avut ca invitati de-a lungul celor sase editii pe Nadine Gordimer, Toni Morrison, Orhan Pamuk, Umberto Eco, Ian McEwan, Mario Vargas Llosa, printre altii.
Gabriela Adamesteanu va participa pentru prima data in festival, alaturi de importanti scriitori contemporani, printre care se numara, anul acesta, laureata Premiului Nobel pentru Literatura, Herta Müller, dar si Martin Amis, Margaret Atwood, Paul Auster, Graydon Carter, Michael Cunningham, Jennifer Egan, E.L. Doctorow, Aleksandar Hemon, Rula Jebreal, Etgar Keret, Tony Kushner, Luc Sante, Marjane Satrapi, Ludmila Ulitskaya sau Colson Whitehead.
In data de 3 mai, autoarea din Romania este invitata sa participe la masa rotunda Resonances: Contemporary Writers on the Classics (Rezonante: Scriitorii contemporani despre clasici) de la Baruch Performing Arts Center unde va discuta despre influenta autorilor clasici in operele autorilor contemporani. Alaturi de Gabriela Adamesteanu, vor discuta despre influentele clasice din scrisul lor Giannina Braschi, Ib Michael si Laurie Sheck. Evenimentul va fi moderat de John Brenkma.
Ziua urmatoare, in 4 mai, scriitoarea se va numara printre protagonistii unuia dintre cele mai asteptate evenimente din festival, A Literary Safari (Un safari literar), de la Westbeth Gallery, alaturi de autori precum Debby Dahl Edwardson, Stéphane Hessel, Wojciech Jagielski, Etgar Keret, Elias Khoury sau Karl O. Knausgaard. Evenimentul propune o explorare a celei mai extinse si vechi comunitati artistice din New York, aflata in inima boemului West Village, dar si o intalnire inedita cu scriitori invitati in festival. O fosta cladire industriala, Westbeth Center for the Arts este astazi un spatiu care gazduieste 383 de ateliere de lucru si apartamente de locuit. Publicul este invitat sa descopere, cu harta in mana, acest spatiu prin intermediul autorilor participanti, care vor sustine lecturi si conversatii in intimele apartamente si ateliere ale artistilor rezidenti din Wesbeth. “Atelierul Gabriela Adamesteanu” va fi dedicat romanului Dimineata pierduta (Wasted Morning), recent publicat de prestigioasa editura Northern University Press, in traducerea lui Patrick Camiller.
In ziua de 5 mai are loc evenimentul Life in the Panopticon: Thoughts on Freedom in an Era of Pervasive Surveillance (Viata in Panopticon: Ganduri despre libertate in era supravegherii omniprezente) La discutie, alaturi de Gabriela Adamesteanu, vor participa scriitori precum Catherine Crump, Ken Macleold sau Julian Sanches.
Imediat dupa terminarea festivalului PEN World Voices, Gabriela Adamesteanu se va deplasa, in data de 7 mai, la Georgetown University in Washington DC, unde va purta o discutie publica cu profesorul Dennis Deletant despre capodopera sa, romanul Dimineata pierduta. Evenimentul este prezentat de ICRNY in colaborare cu Centrul de Studii Euroasiatice, Ruse si Est Europene de la Georgetown University si Ambasada Romaniei.
ICR New York saluta prezenta in PEN World Voices a laureatei Premiului Nobel pentru Literatura, Herta Müller, prima aparitie publica majora in New York a scriitoarei, dupa mai bine de un deceniu. Scriitoarea de origina romana va citi in data de 3 mai, la Deutsches Haus de la New York University, discursul sau adresat academiei suedeze, in anul 2001, in care discuta despre conceptul de “tacere” ca mod de viata arhiprezent in copilaria si viata sa de sub comunism, fata de care scrisul a devenit o modalitate de eliberare. Ziua urmatoare, pe 4 mai, Herta Müller va fi intervievata de binecunoscuta scriitoare Claire Messud la 92nd Street Y, acest eveniment fiind prezentat de Institutul Goethe si Unterberg Poetry Center. In cadrul aceluiasi eveniment, se va lectura din volumul Hertei Müller The Hunger Angel (Ingerul Foamei), recent publicat in Statele Unite de editura Metropolitan Books.
Cu ocazia prezentei Hertei Müller in New York, ICRNY organizeaza impreuna cu Institutul Goethe si Consulatul Germaniei o receptie in cinstea scriitoarei, in seara de 3 mai, la sediul Institutului Goethe din New York.
ICRNY prezinta, de asemenea, in luna mai: la Chicago, Retrospectiva completa Lucian Pintilie. La sediu: a doua parte a proiectului de teatru neconventional The Window si seara de lecturi performative Eastern European Playwrights: Women Write The New, organizata impreuna cu Immigrants’ Theatre Project. Pentru acest proiect invitatii speciali ai ICRNY sunt Vera Ion si Mihaela Michailov. Mai multe detalii si noutati despre activitatea ICRNY sunt disponibile pe Facebook si pe siteul icrny.org.
Imagini:
1. Afisul festivalului PEN World Voices
2. Gabriela Adamesteanu, Credit foto: Louis Monier
3. Coperta cartii Wasted Morning (Dimineata pierduta)
Mai 2012