Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in colaborare cu Biblioteca Nationala Marciana, organizeaza marti, 14 martie 2017, la orele 17.00, in Biblioteca Sansoviniana (Piateta San Marco 13/a, Venetia) prezentarea cartii lui Serban Marin, Il mito delle origini. La cronachistica veneziana e la mitologia politica della città lagunare nel Medio Evo (Aracne Ed.). In deschidere vor lua cuvantul Maurizio Messina, directorul Bibliotecii Nationale Marciana si Prof. Rudolf Dinu, directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia. Vor interveni in cadrul prezentarii, alaturi de autorul volumului, Prof. Dorit Raines, Universitatea Ca' Foscari din Venetia, Susy Marcon, coordonatoarea Departamentului Manuscrise Rare din cadrul Bibliotecii Nationale Marciana si Marino Zorzi, fost director al Bibliotecii Nationale Marciana.
Serban V. Marin (n. 23 octombrie 1968, Bucuresti, Romania) este medievist roman. A beneficiat de o bursa de cercetare la Venetia (1999-2000), efectuand cercetari asupra cronicilor venetiene de la Biblioteca Nationala Marciana. De asemenea, in perioada 2010-2012, a fost beneficiar al unei burse de cercetare POSDRU, ocazie cu care a intreprins noi investigatii asupra cronisticii venetiene. Este specializat in istoria Venetiei (ante-1261), istoria cruciadelor, relatiile veneto-bizantine, mitul troian in evul mediu occidental etc. In 2009, a obtinut titlul de doctor in istorie medievala cu distinctia summa cum laude. In intervalul 2008-2012, a editat cronica lui Giovanni Giacomo Caroldo (5 volume). Pana in prezent, a publicat peste 50 de articole si studii in cadrul unor periodice de prestigiu si al unor culegeri de studii si a sustinut numeroase comunicari axate pe cronistica venetiana, cu ocazia a diferite congrese si conferinte internationale.
In construirea propriei mitologii politice a fiecarei comunitati, mitul originilor nu are cum sa lipseasca. Nefacand abatere de la aceasta regula, comunitatea venetiana apeleaza la mai multe componente, care, alaturate, vin sa completeze un mit al fondarii dintre cele mai complexe: mitul troian ca factor al intemeierii Venetia prima, mitul crestinarii operate de catre Sfantul Marcu, mitul atilean ca element pregatitor pentur popularea spatiului lagunar, mitul propriu-zis al fondarii noii Venetii la anul 421... Potrivit majoritatii cronicilor locale, odata intrunite aceste conditii, in ponderi mai ridicate sau mai reduse, istoria Venetiei poate sa inceapa... Volumul de fata nu are cum sa epuizeze subiectul. Imensitatea cantitativa a cronicilor venetiene face imposibil acest lucru. Drept urmare, el constituie nu mai mult decat o faza incipienta, care se doreste a fi in permanenta continuata.
Martie 2017