Prezentare artist Mariana Mattis Tudor
1982 - absolva Institutul de Arte Plastice a€śNicolae Grigorescua€ť din Bucuresti, sectia ceramica-sticla-metal, cu specializarea sticla. Incepand din 1980 am participat la diferite expozitii de grup din tara, din strainatate, am avut si expozitii personale.
A expus in Aabenraa (Danemarca), Alba Iulia (Romania), Arcus (Romania), Baia Mare (Romania), Brasov (Romania), Bucuresti (Romania), Budapesta (Ungaria), Gyor (Ungaria), Holstebro (Danemaca), Ploiesti (Romania), Oradea (Romania), Tours (Franta).
Membru grup A35 la Baia Mare intre 1983-1985, iar din 2003, in grupul LIMITROF, format la Brasov.
Membru Uniunea Artistilor plastici din Romania.
Din aprilie 2006, face parte din Societatea Internationala de Arta Luminii, KEPES.
Participa la restaurarea de vitralii la Miercurea-Ciuc in 1980 si 1981, iar in 1982, realizeaza vitralii la restaurantul Cetate din Brasov.
In 1984 castiga un concurs de monumente organizat la Baia Mare, cu un proiet de lucrare spatiala sferica, de 3m diametru, realizata din moduli de sticla colorata, luminata din interior cu spoturi asezate pe un suport cilindric rotativ.
In 2001 restaureaza si realizeaza 12 vitralii noi pentru Sinagoga din Brasov.
Inca din facultate este preocupata de prelucrarea sticlei la rece prin slefuire, taiere, gravare, primele lucrari fiind din geamuri suprapuse si din sticla optica masiva, fiind interesata in mod deosebit de problemele de reflexie si refractie, primele studii, fotografii si lucrari pe aceasta tema facandu-le in 1981, 1982.
Alege intotdeauna formele simple, geometrice,
Lucreaza de asemenea cu sticla de cristal sau simpla, masiva, modelata la cald, apoi slefuita, urmarind atat transformarea formei, cat si obtinerea reflexiilor sau a refractiilor1983, 1984, 1985.
Intre 1983-1985 lucreaza si in faianta, lucrarile fiind modulare, sau spatial modulare.
Continua sa realizeze lucrari din geamuri suprapuse, folosind de multe ori si alte materiale -caolin, lemn, sfoara.
In prezent combina in lucrarile sale din geamuri taiate la rece, efectele de -reflexii si refractii- create prin suprapunere, cu cele prin gravarea pe anumite suprafete.
Martie 2008
Lucrarile expuse
Arta Decorativa - 3 lucrari