1 noiembrie 2006
Intr-o perioada in care era aproape sigur ca licitatiile nu vor fi mai ample decat in trecut, iar preturile vor stagna, celebrele companii Christie's si Sotheby's anunta ca urmatoarele vanzari de arta impresionista, moderna si contemporana vor depasi orice recorduri.
Cele doua case de licitatie, aflate intr-o permanenta competitie, vor oferi spre vanzare lucrari importante semnate de mari artisti ca Picasso, Gauguin, Cezanne, Klimt, de Kooning si Warhol, prezentate in detaliu in amplele cataloage ale licitatiilor. Mai mult, pentru licitatiile din 2007 - 2008 vor fi editate si cataloage mai mici, mai usor de rasfoit si transportat, aratand ca si pe piata de arta informatia circula tot mai repede.
Iar colectionarii, atat nume cunoscute in bransa cat si noi-veniti, in principal din Rusia si China, au raspuns deja anunturilor, rezervandu-si deja locurile in sala de licitatii. Iar numarul acestora este atat de mare incat cei de la Christie's au anuntat ca vor instala un post de televiziune cu circuit inchis, pentru ca sala de licitatii are doar 750 de locuri.
Deja celebrele vanzari organizate de cele doua companii se anunta de-a dreptul furtunoase, dar exista si riscuri foarte mari pentru organizatori. Cum competitia pe piata devine tot mai dura, Christie's si Sotheby's promitand celor care accepta sa vanda sume garantate tot mai mari (indiferent de pretul final de vanzare al lucrarii sau daca aceasta este cumparata), companiile ar putea pierde sume importante daca vanzarile sunt slabe.
Dar nu doar gigantii pietei de arta au apelat la o astfel de strategie agresiva de marketing, ci si firmele mici, precum Phillips, de Pury & Company care nu a ezitat sa ofere garantii impresionante pentru licitatia de arta contemporana din 16 noiembrie, la care vor fi oferite lucrari ale unor artisti importanti ai momentului. Este un joc plin de riscuri : vanzatorii primesc oricum sume importante, dar casele de licitatii ar putea pierde sute de milioane de dolari, ramanand in depozite cu mii de lucrari nevandute.
Totusi, expertii considera ca in acest moment piata de arta este suficient de puternica, iar riscul este scazut. Cresterea continua a cotatiilor este un alt indicator al pietei in continua dezvoltare. Cu doar cativa ani in urma un pret de 100 de milioane de dolari pentru o singura lucrare parea o bariera magica, imposibil de atins, numai ca de atunci acest prag psihologic a fost depasit frecvent.
Recent, un personaj cunoscut pentru prezenta sa in industria de entertainment, a vandut trei tablouri - Jasper Johns, unul de Kooning, Pollock - pentru suma totala de 283,5 milioane de dolari. In loc de a-i speria si indeparta pe cumparatori, astfel de preturi in crestere par sa ii motiveze pe noii-intrati pe piata, majoritatea tineri oameni de afaceri.
La Sotheby's, in cadrul licitatiei se va afla o natura statica pictata de Cezanne in 1895, cea mai importanta piesa a serii. Dincolo de estimarile pretului final, proprietarul lucrarii a primit deja o garantie estimata la peste 30 de milioane de dolari. Acesta a cumparat lucrarea lui Cezanne in urma cu sase ani, la o licitatie organizata de Christie's la Londra, pentru 18,1 milioane de dolari. Pretul estimat este in prezent de 35 milioane, dar ar putea fi chiar mai mare.
Piata s-a revigorat si pe masura ce lucrarile de arta confiscate de regimul nazist au fost, cel putin o parte, inapoiate mostenitorilor de drept, iar casa de licitiatie Christie's va oferi spre vanzare un lot de lucrari impresioniste si moderne, semnate de artisti precum Klimt, Kirchner, Vuillard sau Picasso, cu o valoarea total de peste 125 de milioane de dolari. Multe dintre aceste tablouri au fost expuse pret de decenii in muzee prestigioase, unde toata lumea credea ca vor ramane, pentru ca acum sa fie scoase la vanzare.
Si peisajul colectionarilor s-a schimbat radical. Daca pana recent marii jucatori erau din Europa si SUA, foarte putini din Japonia, acum apar noi si noi colectionari din Asia, Rusia si India, cu fondurile si consilierii necesari, gata de orice achizitie care ii tenteaza. Mai mult, marile case de licitatii si-au deschis birouri in intreaga lume.
Christie's vs Sotheby's, eterna poveste a pietei internationale de arta, continua si in aceasta toamna.
In acest moment Christie's s-a impus ca lider prin vanzarile de arta impresionista, moderna si contemporana, depasindu-si cel putin ca nivel de incasari rivala. Combinand echipe solide de experti, legaturile in domeniu si o finantare agresiva, cele doua companii incearca sa ofere colectionarilor ce este mai bun. Desi fiecare incearca sa isi prezinte lucrarile drept adevarate capodopere, expertii au identificat deja in oferta piesele de rezistenta.
Prima este lucrarea lui Gauguin "Barbat cu un topor" (1891), o panza plina de culoare pictata in Tahiti, cu un pret estimat de 34 - 45 milioane dolari, fiind se pare vanduta de un membru al familiei Sultanului din Brunei.
Aceeasi companie va vinde si portretul realizat de Picasso in 1903 si infatisandu-l pe prietenul pictorului Angel Fernandez de Soto, asezat la o masuta dintr-o cafenea din Barcelona, inconjurat de nori de fum de tigara. Lucrarea a fost cumparata cu mai bine de un deceniu in urma de actualul proprietar de la Sotheby's, pentru 29,1 milioane dolari. La un pret estimat de 40 - 60 milioane dolari, lucrarea isi va gasi cu siguranta un cumparator, iar banii obtinuti urmeaza a fi donati unei fundatii initiata de muzician.
In afara de Picasso sau Gauguin va fi vandut un set de patru tablouri semnate de Gustav Klimt, expuse recent la Neue Galerie din Manhattan. Tablourile, alaturi de "Adele Bloch-Bauer I", pentru care Ronald S. Lauder a platit in iunie pretul record de 135 de milioane dolari, au fost recuperate in acest an din Austria, dupa un indelung proces, de Maria Altmann, nepoata lui Bloch-Bauer. Cele patru panze - trei peisaje si un portret al Adelei Bloch-Bauer - au un pret estimat de circa 100 milioane dolari.
In comparatie licitatia de arta moderna si impresionista de la Sotheby's, in ciuda celor 85 de loturi oferite spre vanzare, pare mult mai modesta, mai ales pentru ca o mare parte dintre lucrari au mai fost licitate pe piata in ultimul deceniu. In afara panzei semnate de Cezanne, o piesa importanta este "Jocul de carti", o compozitie realizata in 1893 de Toulouse-Lautrec. Proprietarul actual a cumparat in urma cu cativa ani lucrarea, pentru o suma pastrata secreta, iar astazi tabloul are un pret estimat de 5 - 7 milioane de dolari.
Un rol important in oferta celor doua case de licitatie il joaca arta postbelica si contemporana, in special doua dintre numele de referinta ale perioadei : Warhol si de Kooning.
Christie's ofera lucrarea lui Warhol "Orange Marilyn", din 1962, cu un pret estimat de 10 - 15 milioane dolari. Sotheby's vinde un autoportret din 1964, cu un pret estimat de 3,5 - 4,5 milioane. Un artist a carui popularitatea pare sa creasca tot mai mult, Andy Warhol se bucura postum de o cota de piata in crestere, iar lucrarile sale din anii '60 - 70 sunt tot mai greu de gasit si la preturi tot mai mari. Pentru multi colectionari achizitionarea unei astfel de lucrari pare la fel de importanta precum cumpararea unui dintre tablourile de referinta realizate de Picasso.