Rushdie scrie despre musulmani, teroristi, atentate, povesti melodramatice de dragoste s.a.m.d. De fapt, e suficient atat: "Rushdie scrie". Imersiunea intr-o fictiune de mare clasa e garantata. Rushdie pune, ca de obicei, la dispozitia cititorilor spectacolul uneia dintre cele mai complexe, socante, bizare, personale inteligente imaginative ale ultimilor 50 de ani.
Mihai Fulger, "Noul Val" in cinematografia romaneasca, Grup Editorial Art, 2006, 172 pagini, 16,9 RON.
Filmele le-ati vazut, probabil. Dar tipii care le-au facut merita ascultati si in afara acestor filme. Mesajul "Noului Val" nu trebuie ratat - tocmai pentru ca nu e mesajul unui grup compact, ci al unui tablou de familie in care primeaza forta individualitatii.
Puteti citi aici interviuri cu Nae Caranfil, Thomas Ciulei, Alexandru Solomon, Cristi Puiu, Hanno Hofer, Cristian Mungiu, Florin Iepan, Radu Muntean, Catalin Mitulescu, Tudor Giurgiu, Constantin Popescu, Corneliu Porumboiu. Fiecare interviu este insotit de o prezentare a regizorului in chestiune, semnata de autoritati in materie de cinema. Volumul este bogat ilustrat.
Richard Dawkins, Gena egoista, traducere de Dan Craciun, Editura Tehnica, 574 pagini, 36 RON
Acum, in preajma sfintelor sarbatori, e bine sa ne amintim de unde venim de fapt: dintr-un stramos care seamana regretabil de mult cu o maimuta. Tineti minte, din "Razboiul stelelor", secventa in care Darth Vader ii zice lui Luke Skywalker "Luke, io sunt taticul tau"? Ei bine, maimutoiul Chewbacca ar fi putut zice acelasi lucru, fara sa greseasca. In Gena egoista, Dawkins da relatiei Chewbacca-Luke o justificare beton. E vorba de un exemplu sclipitor de literatura stiintifica, accesibila publicului larg, in care Darwin este rescris din perpectiva geneticii. Intr-un top al celor mai influenti intelectuali ai lumii publicat la inceputul anului, Dawkins ocupa locul 3. mihai.iovanel@gandul.info
Mihai IOVANEL