Jonas RidderstrAle, Kjell NordstrAm, Funky Bussiness
Jonas RidderstrAle, Kjell NordstrAm, Funky Bussiness, traducere de Cristian Ionescu, Editura Publica, 312 pagini, 39 lei
In aceasta carte-bestseller, doi economisti de avangarda din Suedia predau marketingul. Cartea e la fel de interesanta atat pentru cei din domeniu, cat si pentru cei din afara lui. Pentru ca din `Funky Bussiness` puteti afla despre filozofia lumii in care traim mult mai multe chestii decat dintr-o suta de volume caramidale de filozofie posthegeliana sau postheideggeriana.
Hannes Stein, Cum m-am lasat de gandit, traducere de Mihai Moroiu, 256 pagini, 18,90 lei
Ganditul streseaza. Insingureaza. Plictiseste. E nesanatos. Pe scurt, moarte lui! Daca incetati sa ganditi veti avea parte de o viata mult mai neteda, mai lipsita de riduri. Ai a voastra va fi nu doar imparatia cerurilor, dar si asta, de aici. Nu? Cam asta e startul superironic al cartii lui Hannes Stein, subintitulata `Mic tratat pentru intelectuali epuizati` si inspirata de `Dictionarul de idei primite de-a gata` al lui Flaubert.
Pentru a veni in ajutorul celor care nu mai vor sa gandeasca, Stein le ofera un junk-food gata mestecat. Adica etaleaza un amplu repertoriu de clisee si de stupiditati (`Cartile sunt un rahat!`, `Deveniti dependenti de droguri!`, `Jos ironia!`) care neutralizeaza de minune creierul. Dupa ce am citit-o am uitat tabla inmultirii.
Bridie Clark, Pentru ca-si permite, traducere de Ines Hristea, Editura Polirom,392 pagini, 32,95 lei
Chick-lit: literatura pentru puicute. Un gen agreabil care se vinde la greu afara si, mai nou, si la noi. E cu totul altceva decat pornografia romantica a Sandrei Brown. Tipele care fac chick-lit sunt, majoritatea, absolvente ale unor universitati grele si sunt departe de a fi batute cu bata de baseball direct peste creier. Cartea de fata e un fel de `Diavolul se imbraca la Prada` : cu diferenta ca decorul este acela al industriei editoriale, nu al revistelor de moda.
A