Spatiile aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea consiliilor judetene sau locale ar trebui inchiriate, potrivit Legii nr. 331 din 2004. In aceasta categorie intra si cele 300 de ateliere de creatie ale artistilor plastici, din care numai 60 sunt proprietatea uniunii de referinta. „Actualii utilizatori incheie cu titularii drepturilor de administrare, respectiv consiliile judetene, consiliile locale, alte institutii sau autoritati publice ori regiile autonome in al caror patrimoniu se afla spatiile, contracte de inchiriere in conditii de facilitati pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 5 ani“, se arata in articolul unic al legii mentionate. In acest caz, insa, legea nu a fost niciodata aplicata.
«Legea e lege si trebuie aplicata»
Presedintele UAP, Zamfir Dumitrescu a incercat sa determine autoritatile sa incheie respectivele contracte inca de la aparitia Legii 331, publicata in Monitorul Oficial din 22 iulie 2004, insa fara succes. „In unele judete s-a aplicat legea, dar in Bucuresti n-am reusit“, ne-a declarat presedintele UAP. „Pana acum i-am trimis domnului primar Videanu sau domnului viceprimar Orban 50 daca nu 60 de epistole in acest sens. In urma cu sase luni am fost in audienta la primar si mi-a promis o rezolvare rapida. De asemenea, am fost si la dl Orban care mi-a dat aceleasi asigurari, insa nu s-a intamplat nimic, nici din partea unuia, nici din partea celuilalt“, ne-a mai spus Dumitrescu.
Acesta crede ca sunt mai multe cauze care duc la tergiversarea demararii incheierii de contracte, printre care si „cunoscuta vanatoare de spatii, probabil, sau procese de retrocedare nerezolvate inca. In acest ultim caz, e posibil ca primarul sa incerce sa evite un scandal, un litigiu, dar legea e lege si trebuie aplicata in toate cazurile“, ne-a mai adaugat Zamfir Dumitrescu.
Pentru ca alte cai de solutionare nu mai gaseste, presedintele UAP este pornit sa porneasca pe calea justitie: „Ii dau in judecata pentru nerespectarea legii. Daca nici unul dintre cei doi nu vor semna actele de inchiriere ii dau in judecata. Il dau in judecata si pe primarul Videanu si pe viceprimarul Orban!“.
«Orasul Artistilor», un proiect esuat
Problema atelierelor este delicata, mai ales ca multe dintre ele sunt intr-o avansata stare de degradare. Pe de o parte pentru ca UAP nu are fonduri pentru renovarea lor, pe de alta parte pentru ca artistul utilizator nu-si permite sa investeasca intr-o cauza posibil deja pierduta. Si mai sunt si insuficiente. Numai in Bucuresti s-a inregistrat un deficit de 1.800 de ateliere. O incercare de dezvoltare a avut loc in 2004, cand s-a demarat proiectul „Orasul Artistilor“ (dupa o idee aparuta la sfarsitul anului 2002), spatiu destinat fiind situat in spatele Casei Presei. Aici trebuiau ridicate 56 de ateliere, iar in 2004 erau deja inregistrate 192 de cereri ale artistilor interesati. Proiectul a cazut dupa alegeri, pretextandu-se incertitudinea destinatiei acestor ateliere.
La Arad, mall versus ateliere si artisti
O situatie similara exista si la Arad, unde „Atelierele din Padurice“ din centrul municipiului se afla sub amenintarea demolarii de cativa ani. Aici, sunt interese care vor sa ridice in locul lor un centru comercial sau o parcare. Atelierele au fost ridicate inainte de ‘89 din banii UAP. „Ceva s-a intamplat intre timp pentru ca acestea au trecut in proprietatea Primariei Arad, ceea ce nu este corect. Ele nu trebuie daramate“, ne-a explicat presedintele UAP. Cele sase ateliere in cauza nu au mai fost incalzite de 9 ani si, in consecinta, s-au degradat.
A venit propunerea ca ele sa fie daramate si reconstruite, dar in alta parte. Iar pe locul actual se putea ridica un mall sau o parcare. Atelierele urmau sa se construiasca „un pic mai incolo“ din banii „unui investitor“. Potrivit unui artist local, sculptorul Ioan Tolan, Primaria Arad deja se apucase de masuratori si s-au delimitat lucrarile cu niste tarusi, dar toate acestea au fost stopate dupa ce a fost informat, din nou, primarul orasului - Gheorghe Falca - si presedintele UAP. Acesta din urma chiar a trimis un cenzor pentru verificari. Povestea de la Arad este veche, de cativa ani, iar presiunile la care sunt supusi artistii - toti pensionari - este dramatica: li s-au oprit apa, gazele si electricitatea. Iar utilizatorii spatiilor sunt artisti de renume nu numai national, dar si international. Graficianul Lia Cot si sculptorul Serban Dumitru sunt recunoscuti in arta de gen, cu multiple expozitii interne si externe. Sau in iunie, de pilda, graficianul Aculina Strasnei Popa a obtinut o distinctie internationala, la un simpozion de arta din Austria. Artista a concurat cu peste 40 de plasticieni din toata Europa, insa trofeul a revenit romancei. Chiar astazi Primaria Arad ii vor acorda „Titlul de excelenta“ in arta. Sculptorii Ioan Tolan si Rudy Kocsis abia au incheiat cate o expozitie in Ungaria, respectiv Germania. Pictorul Ioan Chet Groza s-a intors din Ungaria unde a avut o expozitie personala. Si nu sunt singurii creatori ajunsi in aceasta situatie: nici in cea dramatica privind spatiul de creatie, si nici in cea fericita, in care aduc onoare si prestigiu artei romanesti.