In prezent, atelierele de creatie ale UAP se afla intr-o stare avansata de degradare, fiindca Uniunea nu are suficiente fonduri pentru a investi in acestea. In Capitala, exista circa 300 de ateliere, dintre care numai 60 se afla in proprietatea UAP, restul fiind luate cu contract de inchiriere de la primarie. Aceste spatii pot fi pierdute in 5-10 ani daca primaria renunta la subinchirierea lor.
"Chestiunea atelierelor este una foarte delicata. Artistii nu au bani, se cramponeaza sa iasa din ateliere. Pe de alta parte, cele 300 de ateliere, in 5-10 ani ar putea sa ne fie luate de catre administratia locala", ne-a declarat, in urma cu un timp, Zamfir Dumitrescu, presedintele UAP. Acesta precizeaza ca "exista un deficit de 1.800 de ateliere numai in Bucuresti". In opinia lui Dumitrescu, singura varianta de imbunatatire a conditiilor din ateliere sau de cumparare a altora noi ar fi cresterea chiriilor platite de artisti pentru spatiile de creatie. "Am putea sa cerem chirii de zeci de milioane, dar noi suntem mult sub pretul pietei †se platesc in jur de 100 de dolari, iar cotizatia pe an este de sase dolari. Va dati seama ce decalaje sunt intre venituri", a mai declarat presedintele Uniunii, specificand ca, "daca am mari chiriile, i-am da afara pe artisti. Artistii nu au bani. Piata de arta nu functioneaza, se castiga foarte putin si Uniunea nu are in politica ei exploatarea propriilor membri. Ar insemna promovarea putinilor artisti care au bani multi, ceea ce ar fi incorect. Noi trebuie sa ii ajutam pe toti", mai spune Zamfir Dumitrescu.
"Uniunea Artistilor Plastici nu are in politica ei exploatarea propriilor membri".
«Orasul Artistilor», inca in stadiu de proiect
Potrivit aceluiasi Zamfir Dumitrescu, proiectul "Orasul Artistilor", care prevedea construirea in nordul Bucurestiului a mai multor locuinte-atelier pentru artisti, nu a fost finalizat din cauza schimbarilor petrecute dupa alegerile din 2004. "A existat un proiect, cel al «Orasului Artistilor», care a ramas dupa alegeri in coada de peste. Probabil ca avea o conotatie politica pe care actualii guvernanti nu doresc sa o puna in aplicare, considerandu-l un proiect al unui alt regim politic", a afirmat, citat de Mediafax, presedintele UAP. El mai spune ca intregul proiect era pregatit pentru a se trece la executie, insa, dupa alegeriile din 2004, demersurile nu au mai continuat. "S-au depasit o serie intreaga de etape (...), dar au venit alegerile, au venit alti primari, au venit alti oameni la minister, la guvern, si totul a ramas in vant", a declarat Zamfir Dumitrescu. Acesta a adaugat ca exista o firma de constructii care era dispusa sa construiasca imobilele, dupa care sa negocieze pretul acestora cu artistii, majoritatea aflati in imposibilitatea de a obtine un credit imobiliar. Ar fi existat chiar si o posibilitate ca acestia sa isi plateasca locuintele-atelier in lucrari de arta. "Era un proiect social impecabil, dar a cazut totul, in ciuda scrisorilor pe care le trimitem in continuare celor trei foruri, rugandu-i sa demareze proiectul. Sunt scrisori pe care nu le mai citeste nimeni", sustine Zamfirescu.
Virgil Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), a declarat ca proiectul "Orasul Artistilor" s-a lovit de o serie de probleme administrative, neavand nici o importanta faptul ca acesta fusese initiat sub un alt guvern. "Noi am considerat ca aceasta solutie nu este viabila, pentru ca o data date in proprietate respectivele spatii catre artisti, ele isi puteau pierde, intr-un numar oarecare de ani, destinatia. Artistii deveneau proprietari neconditionati ai spatiilor si noi nu aveam nici o garantie ca aceste case vor ramane spatii de creatie", sustine Nitulescu.
"Orasul Artistilor", a carui idee a aparut la sfarsitul anului 2002, ar fi trebuit sa cuprinda 56 de locuinte-atelier, un hotel dotat cu spatii de expunere si un supermarket. Ansamblul urma sa fie situat in sectorul 1, in zona de nord a Bucurestiului, pe o suprafata de 22.000 de mp, pe locul unei foste baze de agrement. Desi in proiect existau doar 56 de case, conform presedintelui Uniunii Artistilor Plastici erau inscrisi 192 de artisti interesati.