Premiul Muzeul European al Anului organizat și decernat de Forumul Muzeului European a sărbătorit anul acesta 30 de ani de existență printr-o ceremonie și o serie de acțiuni în Alicante, Spania. Premiile pe anul 2007 au fost anunțate în seara de 5 mai în cadrul unei ceremonii găzduită de Muzeul Arheologic al Provinciei Alicante (MARQ), câștigătorul EMYA din anul 2004. Muzeele câștigătoare au fost anunțate de Sir Neil Cossons, Președintele EMF, și de patronul Forumului, E.S. regina Fabiola a Belgiei.
Premiile decernate sunt următoarele:
Premiul Micheletti, pentru cel mai îndrăzneț muzeu tehnic și industrial dintre candidații de anul acesta, a fost acordat Muzeului Brunel's Great Britain, Bristol. Proiectul a fost considerat un succes excepțional al unui trust privat. Decizia curajoasă de a aduce carcasa unui vas uriaș din Insulele Falkland la Bristol, urmată de un studiu aprofundat despre cea mai bună soluție de conservare au constituit în sine o provocare. Modul de conservare, reconstrucția și mijloacele de interpretare ale vasului au depășit orice așteptări și au reușit, împreună cu muzeul propriu-zis, să spună povestea vasului în ordine invers cronologică, în termeni istorici, culturali și tehnici, vizitatorul beneficiind astfel de o experiență unică.
Premiul Consiliului Europei, constând într-o statuetă de bronz de Joan Miro, a fost decernat Muzeului Internațional al Reformei din Geneva, ca fiind primul și singurul muzeu care abordează tema Reformei pe continent. Muzeul are relații strânse cu alte muzee, institute de cercetări și universități din alte țări iar publicațiile sale despre istoria Reformei sunt de calitate excepțională. Discursul teologic este adus în expoziție și, deși este dedicat unei anumite laturi a creștinismului, muzeul demonstrează o toleranță religioasă evidentă. Acest premiu a fost prezentat într-o ceremonie separată, la Strasbourg, pe 7 aprilie a.c.
Premiul pentru Muzeul European al Anului 2007, constând într-o statuetă de bronz de Henry Moore, a fost oferit Centrului Emigrării Gemane din Bremerhaven. Acest muzeu elegant, situat într-o clădire creată special pentru acest scop și aflată pe locul unde exista docul de unde au plecat mai mult de șapte milioane de emigranți din Germania și Europa de est, aduce un tribut acelora care au emigrat, din diverse motive, spre Lumea Nouă. Galeria celor șapte milioane, conținând documente despre toți emigranții care au trecut prin port, îi îndreaptă pe vizitatori spre o secțiune de cercetare modernă unde acești au ocazia să-și urmărească propria familie și destinul acesteia de-a lungul timpului, până în prezent.
Mențiuni speciale:
Muzeul Regiunii Bresse, Saint-Cyr-Menthon, Franța
Muzeul Psihiatriei, Haarlem, Olanda
Muzeul Căii Ferate, Utrecht, Olanda
Centrul Paul Klee, Berna, Elveția
Aceste patru muzee au primit o diplomă specială prin care se recunoaște excelența în concepție, abordarea inovativă a interpretării și atenția acordată nevoilor vizitatorilor.
În timpul celor două zile de interviuri publice de dinaintea ceremoniei, acele muzee care au trecut de prima etapă de selecție, au primit un certificat de recunoaștere a rezultatelor inovatoare pe care le-au obținut.
Din comitetul de jurizare a premiilor EMYA a făcut parte și Virgil Ștefan Nițulescu, în prezent Secretar General în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor.
Anul acesta la competiție nu a participat nici un muzeu din România, pentru concursul de anul viitor aflându-se în cursă Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și Muzeul Literaturii Române Iași, Casa Pogor.
***
Forumul Muzeului European: ce este și ce face
EMF eset subordonat Trustului Forumul Muzeului European, o organizație înegistrată în Marea Britanie care funcționează sub auspiciile Consiliului Europei. În afară de oferirea premiilor EMYA, instituția organizează în diferite orașe din Europa ateliere pentru profesioniștii din muzee, publică un buletin periodic și conduce un serviciu de consultanță.
Candidații pentru premiu sunt muzee noi, deschise în ultimii doi sau trei ani, și muzee vechi dar reorganizate în aceeași perioadă. Anual se primesc propuneri de la 50 - 60 de muzee care ulterior sunt vizitate de membrii comitetului de jurizare al Forumului. Până în prezent mai mult de 1500 de muzee din 40 de țări au luat parte la competiția EMYA.
Singurul muzeu din România care a primit prestigiosul premiu până în prezent, este Muzeul Țăranului Român.
Mai 2007