Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) organizeaz n acest an cea de-a sasea editie a competitiei "Premiul Henkel CEE pentru Arta", editie dedicata design-ului industrial. Pentru cel de-al treilea an consecutiv, Henkel Romnia a organizat si o etapa de preselectie local. Juriul, format din Ileana Raducanu - redactor-sef ELLE DECORATION, arh. Cristian Cocioba - Director Executiv BICAU, Mihai Gurei - Creative Concept Manager INTRO si Lavinia Toma - Corporate Communications Manager Henkel Romnia, i-a desemnat pe cei cinci finalisti din Romnia ce aspira la marele premiu in valoare de 7.000 Euro. Acestia sunt: Robert Marin, Gabriel Lungu, Sebastian Mihai Dragu, Antonio Meze, Diana-Larisa Rosioru. n finala international de la Viena ei vor concura cu designeri din alte 28 de tari din zona Europei Centrale si de Est.
"Premiul Henkel CEE pentru Arta" este o competitie dedicata artistilor din Europa Centrala si de Est, care acopera, ntr-un interval de trei ani, trei domenii diferite ale artei contemporane: desen contemporan, arta fotografica si design.
Editia din acest an - cea de-a sasea din istoria competieiei - este dedicata design-ului industrial. Pentru a treia oara n istoria competitiei, preselectia a fost organizata n Romnia. Juriul a ales cinci lucrari care vor participa la finala "Premiului Henkel CEE pentru Arta" de la Viena. Cei cinci cstigatori ai acestei preselectii locale sunt: Robert Marin (31 ani, arhitect), Gabriel Lungu (24 ani, art director), Sebastian Mihai Dragu (23 ani, student Universitatea de Arta Bucuresti, Facultatea de Design), Antonio Meze (24 ani, designer Timisoara) si Diana-Larisa Rosioru (19 ani, studenta bursiera Istituto Europeo di Design, Milano, Italia).
Incepand cu aceasta editie, Henkel Romnia a decis sa premieze cea mai buna lucrare inscrisa n competitie. Marele cstigãtor, desemnat de juriu, este Robert Marin, cu lucrarea "Cold Hand Luke", care a impresionat juriul prin originalitate si tehnica. Ca parte a premiului, Robert va participa n aceastã vara la un prestigios workshop de design - "How to cook a chair?" - sustinut de CuldeSac, un grup de designeri spanioli non-conformisti. Workshop-ul face parte dintr-un program amplu de seminarii de design organizate de Vitra Design Museum n colaborare cu Centre Pompidou, la Boisbuchet, Franta.
Lucrarile celor cinci finalisti vor fi trimise la Viena, unde juriul international, format din experti n domeniu, se va reuni n luna septembrie 2007 pentru a alege un singur cstigator. Acesta va primi, pe lngã marele premiu n valoare de 7,000 Euro, sprijinul companiei Henkel CEE pentru organizarea unei expozitii personale n tara de origine. Cele mai bune lucrari urmeaza sa fie expuse la Viena, n cadrul unei expozitii care va avea loc n luna noiembrie 2007.
Pe lnga marele premiu, Henkel CEE ofera tinerilor artisti aspiranti la glorie "Premiul pentru tineri artisti", n valoare de 2.000 Euro. Premiul va fi acordat participantilor la Programul "Artists-in-Residence" derulat de organizatia culturala KulturKontakt Austria. Prin acest program se ofera o bursa de trei luni la Viena pentru tineri artisti din domeniul artelor frumoase, precum si pentru fotografi din tãrile Europei Centrale si de Sud-Est. Bursa acopera costurile de cazare, atelier, asigurare si o indemnizatie lunara de 900 Euro, o bursa pentru instrumente si o prezentare a lucrarilor la sfrsitul celor trei luni. Artistilor li se pun la dispozitie doua ateliere iar fotografilor - unul.
2 August 2007