Decernarea Premiului "Georg Dehio" este o initiativa a Forumului cultural german pentru Europa rasariteana, cu sediul la Potsdam. Premiul se decerneaza incepand cu anul 2003. Printre laureati se afla, de pilda, si Corul Bach din Sibiu. Premiul poarta numele lui Georg Dehio, considerat un pionier al conservarii mostenirii arhitecturale. Istoricul artelor Georg Dehio s-a nascut in anul 1850 la Tallin si a murit in 1932. El a pledat pentru mentinerea dialogului intre germani si vecinii rasariteni si s-a angajat in cercetarea, prezentarea si conservarea patrimoniului cultural al popoarelor europene.
In interviul citat, Gauss a avertizat asupra pericolului pierderii identitatii unor minoritati intr-o Europa modernizata. E adevarat ca, de pilda, in Sudul Italiei minoritatea albaneza, sprijinita de UE, si-a refacut structurile etnice si culturale. Un proces de renastere etnica se poate observa si in cadrul comunitatilor populatiei rome. In Slovacia, insa, Gauss a observat cu ingrijorare un fenomen de respingere generalizata a romilor. In acest proces sunt implicate nu numai majoritatea, ci si minoritatile nationale. Pledand impotriva prejudecatilor si discriminarii, Gauss a indemnat la un mai extins dialog inter-etnic si la armonizarea relatiilor dintre diferitele nationalitati.
Scriitorul si etnologul austriac, care traieste la Salzburg, a publicat numeroase carti in care a tematizat si situatia altor minoritati ca, de exemplu, aromanii, sarbii din Germania, ucrainenii, evreii sau diferitele grupuri etnice germane. Totodata, Gauss a contribuit la descoperirea unor scriitori rasariteni necunoscuti sau uitati. La Salzburg editeaza revista "Literatur und Kritik", in care a publicat si o analiza a "Jurnalului" lui Mihail Sebastian. Karl Markus Gauss, nascut in anul 1954, a fost distins cu numeroase premii importante, intre care amintim Premiul austriac "Bruno Kreisky", Premiul Manes Sperber, iar acum Premiul "Georg Dehio".