Dr. Virgil Ştefan NIŢULESCU
Preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM
REGULAMENT
privind acordarea Premiului Comitetului Naţional Român ICOM
în anul 2012
Premiul Comitetului Naţional Român ICOM se acordă, anual, în luna mai, în preajma Zilei Internaţionale a Muzeelor, pentru una din expoziţiile deschise în anul precedent (perioada 1 ianuarie – 31 decembrie). În anul 2012 jurizarea va avea loc în a doua jumătate a lunii mai, rezultatul concursului fiind anunţat public după terminarea procedurii de selecţie.
Concursul este deschis membrilor Comitetului Naţional Român ICOM. Pentru ca o expoziţie să poată fi înscrisă în concurs, ea trebuie să îndeplinească cel puţin una dintre următoarele condiţii:
• cel puţin una dintre instituţiile care au organizat expoziţia este membru instituţional al ICOM;
• cel puţin unul dintre autorii concepţiei tematice este membru individual al ICOM.
Sunt premiaţi autorii concepţiilor tematice ale expoziţiilor.
Cei care doresc să se înscrie la concursul din acest an urmează să trimită dosarul de expoziţie la sediul Comitetului Naţional Român ICOM, din Splaiul Independenţei nr. 70, sect. 5, 050086 Bucureşti. Dosarul trebuie să conţină o fişă completă cu privire la expoziţie (titlul, data deschiderii şi perioada pentru care este deschisă, autorii concepţiei tematice, descrierea expoziţiei şi orice documente cu privire la aceasta: CD-ROM, fotografii, catalog, dosar de presă etc.). După încheierea concursului, toate materialele trimise rămân în proprietatea Comitetului Naţional Român ICOM.
După înscriere, în funcţie de posibilităţile juriului, expoziţia urmează să fie vizitată de unul sau mai mulţi membri ai juriului. Totuşi, ca şi în cazul în care expoziţia a fost, deja, închisă, dosarul transmis trebuie să fie suficient de relevant pentru a putea permite jurizarea.
În acest an, înscrierea are loc în perioada 9 aprilie – 6 mai. După încheierea înscrierilor şi a perioadei de jurizare, juriul se întruneşte şi stabileşte expoziţia câştigătoare.
În vederea atribuirii Premiului, juriul va ţine cont de valoarea expoziţiei din punctul de vedere al originalităţii concepţiei muzeografice, al calităţii muzeotehnice, al valorii culturale a exponatelor, al informaţiei ştiinţifice susţinute de expoziţie, al programului educaţional şi al impactului la public.
Juriul va analiza distinct expoziţiile permanente şi cele temporare, urmând a acorda un premiu în valoare de 1.200 lei pentru expoziţii permanente şi unul în valoare de 600 lei pentru expoziţii temporare. In cazul în care nu există un câştigător la una dintre cele două categorii, întreaga sumă de 1.800 lei va fi alocată câştigătorului desemnat din cadrul celeilalte categorii.
Juriul este format din nouă membri, din care, de drept, membrii Biroului Comitetului Naţional Român ICOM. Ceilalţi patru membri sunt numiţi, prin cooptare, dintre specialiştii având o experienţă recunoscută în domeniu. Membrii juriului nu pot fi, în acelaşi timp, şi autori ai expoziţiilor înscrise în concurs. În cazul în care unul dintre membrii Biroului Comitetului Naţional Român ICOM este, el însuşi, autor al unei expoziţii înscrise în concurs, în locul său va fi cooptat un alt membru individual al Comitetului sau un reprezentant al unui membru instituţional al Comitetului.
Membrii juriului pot hotărî, de la caz la caz, acordarea uneia sau a mai multor menţiuni.
Decizia juriului este irevocabilă. Nicio contestaţie nu poate fi luată în considerare.
5 Martie 2013
foto: Muzeul Taranului Roman, Bucuresti
ro.wikipedia.org