Tot "frumos" a fost si in momentul in care s-a decernat premiul pentru poezie, singurul la care s-a pus muzica in fundal. Si, daca lasam la o parte greselile de pronuntie ale voice-over-ului de la TVR, atunci cand a avut de-a face cu numele autorilor francezi de la premiile pentru traduceri, si micile probleme cauzate de lipsa de spatiu, se poate spune despre gala ca a fost una reusita.
Premiile s-au acordat unor volume despre care s-a scris, s-a vorbit, s-a comentat mult, nu numai in revistele literare. Petru Cimpoesu a luat premiul la proza ("Christina domestica si vanatorii de suflete"), laureat la sectiunea critica, istorie literara, eseu a fost Matei Calinescu ("Eugene Ionesco: teme identitare si existentiale"), in timp ce distinctia pentru dramaturgie i-a revenit lui Matei Visniec ("Omul cu o singura aripa"). Nominalizata la aproape toate premiile literare acordate la inceputul lui 2007, fara sa primeasca nimic pana acum, Angela Marinescu si-a adjudecat laurii pentru poezie, pentru "Intamplari derizorii de sfarsit". Vasile Ernu, un alt specialist in calitatea sa de nominalizat, a carui carte "Nascut in URSS" a fost incadrata pana acum la toate categoriile, a primit de la USR unul din premiile de debut. Dar el, spre deosebire de Angela Marinescu, mai luase, cu o seara inainte, un alt premiu de debut, de la "Romania Literara". Cat despre Livia Rosca, cealalta premiata la acesta categorie, se poate spune ca este premiata a doua oara de Uniune pentru debut, daca consideram ca insasi publicarea volumului "Ruj pe icoane" a fost un premiu obtinut in urma unui concurs de manuscrise intiat de Uniune si de Cartea Romaneasca. La traducere, premiat a fost Mircea Aurel Buciuc, pentru versiunea romaneasca a celebrului si demonicului samizdat "Sectantii" de Iuri Mamleev.
Anul trecut, cand s-a stabilit ca premiile pot merge si catre scriitori care nu sunt membri, USR-ul a stabilit un juriu format din cinci critici -Dan C. Mihailescu, Mircea A. Diaconu, Daniel Cristea Enache, Cornel Ungureanu si Gabriel Dimisianu - care se ocupa de decernarea premiilor pe o perioada de 4 ani. Interesant este ca acest juriu stabileste si nominalizarile, si premiile. Pe langa distinctiile fixe, membrilor li s-a permis sa mai acorde si doua premii speciale. Unul dintre ele a fost acordat anul acesta pentru o editie critica la Dimitrie Cantemir (Dan Slusanschi - "Dimitrie Cantemir, principele Moldovei, descrierea starii de odinioara si de astazi"), iar celalalt, unei serii de trei volume de fotografii despre una din cele mai infloritoare perioade din istoria capitalei: "Bucurestii in imagini in vremea lui Carol I" (editura Fundatiei PRO).
Cel care a primit Premiul National pentru Literatura a fost Radu Cosasu. "Nu cred ca mai exista un autor de proza scurta de valoarea lui", a declarat Nicolae Manolescu despre Radu Cosasu, pe care l-a descris, cu umor, ca fiind "singurul scriitor roman in viata care stie ce e aia snooker si singurul scriitor roman in viata care stie ca e mai interesant sa scrii o cronica sportiva decat una literara". Cosasu, celebru pentru umorul sau si pentru proza cu caracter autobiografic, si-a reordonat in ultimii ani o parte din nuvelele mai vechi si le-a publicat in cateva volume ("Supravietuiri") care au fost considerate de unii parti ale unui roman. robert.balan@gandul.info
Robert BALAN