Premiile USR pe 2005 au suferit cateva modificari esentiale: au fost acordate in numar mai mic, pretextandu-se astfel o consistenta financiara, juriul, ales pe un mandat de patru ani, a fost format numai din critici literari, iar printre nominalizati au fost autori care nu fac parte din Uniune.
Afacere de familie
Nicolae Manolescu , presedintele USR si amfitrionul serii - o pozitie oarecum „plagiata“ dupa Ion Caramitru la Premiile UNITER, dar cu o mai slaba stralucire -, a incercat sa pareze eventualele aprecieri privind alegerea juriului, care a ales mai multi castigatori dintre angajatii sau colaboratorii „Romaniei literare“. Juriul a fost condus de Gabriel Dimisianu, iar Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Dan C. Mihailescu si Cornel Ungureanu, membri. Daca gala a aratat ca o afacere de familie, sau nu (vorba unui politician) - mai ales ca presedintele juriului este director adjunct al revistei, Nicolae Manolescu director, iar unul dintre premiati, criticul Alex. Stefanescu, este redactorul-sef al publicatiei - pot decide mai ales cei neimplicati.
Premiul pentru poezie a fost acordat unui ne-membru USR, tanarului Dan Sociu, distins pentru volumul „Cantece eXcesive“ (Cartea Romaneasca) - exponent al generatiei fracturiste, catalogata la un moment dat de vechea garda drept generatia „literaturii pornografice“. Manolescu a punctat alegerea juriului, adaugand ca asta este „si o dovada ca nu suntem niste «retardati», niste «conservatori nenorociti», niste tipi incapabili sa intelegem“. Obiectii a avut doar Johnny Raducanu - care a incantat audienta alaturi de Teodora Enache. Maestrul nu s-a putut abtine sa aprecieze, usor iritat, ca dintre poetii nominalizati cel mai bun ramane... Emil Brumaru.
Premii...soc
Momentul de maxima incordare a fost cel al premiilor pentru dramaturgie. Desi nu s-au stins inca ecourile scandalului „Paul Goma“ - legat de publicarea unei pareri din Jurnalul acestuia in revista „Viata Romaneasca“, atunci cand conducerea USR a intrat in razboi total cu Liviu Ioan Stoiciu, redactorul sef al publicatiei - iata ca, luni seara, Liviu Ioan Stoiciu, nominalizat pentru piesa „Teatrul uitat“ (Editura Muzeului Literaturii Romane), a fost distins cu Premiul pentru dramaturgie. Vadit surprins, autorul a marturisit ca este „stupefiat“ si ca nu se „astepta“ la premiu.
Dupa ce a fost distinsa Ioana Parvulescu pentru volumul „In intimitatea secolului 19“ (Humanitas), epuizat in cateva tiraje, la categoria Critica si istorie literara/eseuri a urmat premierea lui Alex Stefanescu. Acesta a fost nominalizat la categoria Premiul special, cu lucrarea „Istorie a literaturii romane contemporane 1941-2000“ (Masina de scris) si a castigat, ex aequo, alaturi de Dimitrie Vatamaniuc pentru „Tudor Arghezi, bibibliografie“ (Editura Institutului Cultural Roman). Istoria lui Stefanescu a fost o lucrare controversata inca dinainte de publicarea ei, iar criticile nu au incetat nici astazi.
La Proza, premiul a revenit Florinei Ilis pentru romanul „Cruciada copiilor“ (Cartea Romaneasca), care a primit anterior trofeul Cartea anului 2005 al revistei „Romania literara“ si alte distinctii din partea postului Radio Romania Cultural si publicatiei Cuvantul. „Florina Ilis a ras toate premiile de sus care se puteau lua“, a mentionat Gheorghe Craciun, castigatorul de anul trecut la aceasta sectiune, a carui carte „Pupa rusa“ a avut o ascensiune asemanatoare.
Desene marca Vlad Ciobanu
Premiul National de Literatura, pentru care n-au existat nominalizari, i-a fost decernat filosofului Mihai Sora, unul dintre cei mai insemnati ganditori romani contemporani, autorul unor volume precum „A fi, a face, a avea“, „eu & tu & el & ea sau dialog generalizat“ si „Despre dialogul interior“.
Castigatorii au primit desene semnate de Vlad Ciobanu si diplome „proaspete“, scoase de artist la o presa instalata pe scena. Premiile au fost in valoare de 3.500 lei (35 milioane lei vechi) fiecare, cu exceptia sectiunii Debut - 1.500 lei (15 milioane lei vechi) si a Premiului National de Literatura - 7.000 lei (70 milioane lei vechi).
Alte premii: n Cea mai buna traducere din literaturi straine - Mihai Cantuniari: „Harta sferica“ de Arturo Perez Reverte (Polirom); n Luana Schidu –premiul Fundatiei „Andrei Bantas“, pentru anglistica, cu „Vrajitorului“ lui Vladimir Nabokov (Humanitas); n Debut - Bogdan Cretu pentru „Arpegii critice“ (Timpul) si Filip Florian cu romanul „Degete mici“ (Polirom); n Premii pentru carti aparute in limbile minoritatilor: in limba slovaca - „Verejné dôvernosti“ (Intimitati publice) de Ondrej Stefanko (Editura Ivan Krasto) si in limba maghiara - „Faktusz Harom maganya“ (Trei singuratati) de Vida Gabor (Editura Magveto).