Premiile Uniunii Scriitorilor pe 2005 au debutat sub semnul schimbarii. De la locatia in care s-a desfasurat gala Teatrul National Bucuresti pana la scenografia pregatita de organizatori si chiar scriitorii premiati, totul a capatat infatisarea noului. Scena pe care s-a desfasurat evenimentul a avut un decor usor futurist, dar consecvent literaturii. Un tub lung, postat la inaltime, trimitea banii catre premianti. Nicolae Manolescu, presedintele USR, l-a denumit "posta lui Proust". Discursul lui Nicolae Manolescu, gazda evenimentului, s-a inscris in acelasi tipar consacrat jovial, dar si meditativ, desprins de imaginea usor invechita pe care Uniunea a obisnuit sa o afiseze. "Se pare ca in afara de juriu si de tot targul nu mai stie nimeni cine sunt premiantii" a spus criticul in ropotul de aplauze ale publicului.
SPECIAL. Un invitat special al galei a fost Johnny Raducanu. Desi in ultima perioada nu mai canta in Romania, a acceptat imediat sa fie prezent la manifestare, atat pentru scriitorii contemporani, cat mai ales pentru memoria "fratelui sau alb", Nichita Stanescu. Johnny Raducanu a fost pata de culoare a evenimentului, care a dinamizat vorba lunga si, pe alocuri, plictisitoare a unor participanti. Mainile sale pareau ale unui vrajitor. Atingeau clapele pianului cu delicatete, parca pentru a nu le profana. La un moment dat i s-a alaturat vocea inconfundabila a Teodorei Enache.
NOUTATE. Un lucru inedit, cel putin in raport cu vechile obiceiuri ale Uniunii, a fost premierea unor scriitori tineri, unii dintre ei contestatari inversunati ai institutiei. Ca dovada, Dan Sociu a luat premiul pentru poezie pentru "Cantece excesive", Ioana Parvulescu premiul pentru critica pentru "In intimitatea secolului 19", iar Florina Ilis premiul pentru proza cu romanul "Cruciada copiilor".
Anul acesta s-a decis ca doar sapte categorii sa fie luate in considerare si sa se introduca doua premii speciale, care nu pot fi incadrate nici unui gen literar. Juriul a fost format din cinci critici literari Gabriel Dimisianu (presedinte), Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Dan C. Mihailescu si Cornel Ungureanu (membri).
PLUS. Valoarea materiala a premiilor a crescut in acest an. La fiecare sectiune s-au luat 3.500 de RON, cele doua premii de debut au avut cate 1.500 de RON, iar Premiul National pentru Literatura, acordat lui Mihai Sora, a fost de 7.000 de RON. O nota de tristete au adus-o laureatii premiului special Alex Stefanescu si D. Vatamaniuc.
In timp ce Alex Stefanescu a subliniat faptul ca se afla in postura unui premiat a carui carte nu a fost promovata, domnul Vatamaniuc si-a declarat ingrijorarea fata de lipsa de continuatori ai muncii sale. "Eu mi-am facut datoria. Nu mai pot", a spus cu o umbra de tristete in glas.
Schimbarea la fata a galei USR a avut un mesaj foarte important, acela de deschidere catre tanara generatie, de valorizare a premiilor acordate, atat ca statut, cat si din punct de vedere material.
PREMIANTI Proza: Florina Ilis, "Cruciada copiilor", poezie: Dan Sociu, "Cantece excesive", critica: Ioana Parvulescu, "In intimitatea secolului 19", dramaturgie: Liviu Ioan Stoiciu, "Teatrul uitat", traduceri din literatura universala: Mihai Cantuniari "Arturo Perez Reverte, Harta sferica", premiul fundatiei Andrei Bantas: Luana Schidu "Vladimir Nabokov, Vrajitorul", debut: Bogdan Cretu, "Arpegii critice", Filip Florian, "Degete mici", premii speciale: Alex. Stefanescu, "Istoria literaturii romane contemporane, 1941-2000", D. Vatamaniuc, "Tudor Arghezi, Biobibliografie".