In toamna aceasta ies la rampa noile creatii ale lui De Palma, Stone, Scorsese, Scott si Almodovar, masinile Pixar si furnicile Warner Bros. Noua creatie sub marca James Bond este prezentata fara Pierce Brosnan, stilul Jet Li se improspateaza cu o incursiune la sfarsitul secolului trecut, Al Pacino continua seria thrillerelor psihologice si... doar diavolul se imbraca de la Prada.
Ceva vechi, cu o fata noua
Poate cea mai controversata noua aparitie o reprezinta noul James Bond, „Casino Royale”, in cinematografe din 24 noiembrie, cu Daniel Craig in rolul agentului 007.
Englezului nu ii este usor sa-l inlocuiasca pe Pierce Brosnan, in conditiile in care fanii acestuia din urma striga furiosi sa fie adus inapoi, dar asta nu l-a impiedicat pe Craig sa se distreze la filmari - a invatat sa joace pocher si o face si in afara „orelor de serviciu”, se straduieste sa-si puna pielea la bataie pentru cat mai multe cascade si se plimba in Bahamas, Venetia si Praga.
Prima misiune a lui Bond este in Madagascar, unde trebuie sa fie cu ochii pe un terorist periculos. Tot o poveste veche a ales si Jet Li, in „Fara teama”, de saptamana trecuta in cinematografe, unde joaca alaturi de „Colosul” Nathan Jones in istoria maestrului de arte martiale Huo Yuanija, care a trait la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului al XX-lea.
Amprente „de casa”
Dupa patru ani de tacere (ultimul sau film, „Femeia fatala”, a fost lansat in 2002), Brian de Palma vine sa ne spuna o poveste hollywoodiana. In „The Black Dahlia”, in cinematografe din 13 octombrie, doi politisti (Josh Hartnett si Aaron Eckhart) investigheaza unul dintre cele mai faimoase cazuri din L.A.: uciderea actritei in devenire Elizabeth Short.
In film joaca si actrita Scarlett Johansson.Noul film al lui Oliver Stone se numeste „World Trade Center” (premiera - pe 6 octombrie) si este povestea adevarata a doi dintre ultimii supravietuitori salvati de sub ruinele Turnurilor Gemene.
Unii au privit cu neincredere faptul ca un regizor atat de critic va pune in scena aceasta istorie adevarata, dar pelicula pare a fi ceea ce voiau americanii sa fie: un omagiu adus curajului. Nicolas Cage joaca rolul unuia dintre eroi, iar adevaratii politisti sunt creditati, impreuna cu sotiile lor, pentru scenariu, sub genericul „povestea reala”.
Dupa „Aviatorul”, Scorsese nu a renuntat inca la starul sau preferat, Leonardo DiCaprio, dar i-a adus o companie selecta: Jack Nicholson, Martin Sheen, Matt Damon. „The Departed” (premiera - 20 octombrie) este un remake al hitului hongkonghez „Afaceri infernale”.
Ron Howard s-a despartit insa de Russell Crowe, cu care a facut anul trecut „Renascut din cenusa”, si i l-a dat inapoi lui Ridley Scott, care nu-l mai imbraca in gladiator. Crowe poarta in „A Good Year” (premiera - 10 octombrie) costumul unui businessmen englez. Faptul ca mosteneste o vie in Provence ii da viata peste cap si-l pune in fata unei dileme complicate: banii sau viata?
In „Volver” (27 octombrie), Almodovar e din nou Almodovar si isi obliga eroina (Carmen Maura) sa se intoarca, dupa ce moare, pentru a rezolva ce n-a putut rezolva in timpul vietii. Penelope Cruz joaca rolul uneia dintre fiicele „beneficiare” ale acestei situatii intortocheate.
Ceva animat
In „Masini” (premiera - pe 15 septembrie), „primul film de animatie de lungmetraj din Romania dublat in limba romana”, ii vom auzi pe Marcel Iures, Corina Danila si Florian Ghimpu in loc de Owen Wilson, Bonnie Hunt si Paul Newman.
Unul dintre cele mai mari hituri ale verii (234 de milioane de dolari din vanzari de bilete), „Masini” este povestea orgolioasei masini de curse McQueen care, dupa ce pierde o competitie, se rataceste prin Codrii Radiatorului si esueaza in Tinutul Carburatorului.
In premiera de pe 29 noiembrie, „Lucas, spaima furnicilor”, produsa, printre altii, de Tom Hanks, vom auzi vocile Juliei Roberts (care, din cauza gemenilor, n-a mai facut altceva din 2004 si nu va mai face altceva pana in 2008), a lui Nicolas Cage si a lui Meryl Streep. Ei fac parte dintre furnicile care il pedepsesc pe micul Lucas, dupa ce le inunda musuroiul, micsorandu-l la dimensiunile lor si punandu-l la munca grea.
Ceva de speriat
De speriat cat sa ne tina cu rasuflarea taiata sunt thrillerele „Santinela” (29 septembrie) si „88 de minute” (17 noiembrie). In „Santinela”, Michael Douglas, capabil inca sa alerge si sa sara parleazuri, este pus in situatia de a deconspira, in timp ce el insusi este banuit de tradare si urmarit de Keifer Sutherland, o conspiratie al carei scop e asasinarea presedintelui.
Greu, daca mai e la mijloc si un mic adulter cu nimeni alta decat Prima Doamna (Kim Basinger). „88 de minute” mai are de trait profesorul Gramm (Pacino). Cel putin asa este amenintat, nu se stie de cine, si are la dispozitie mai putin de o ora si jumatate sa afle.
Ce ar mai merita incercat
Meryl Streep, Anne Hathaway si Stanley Tucci in „Diavolul se imbraca de la Prada” (6 octombrie). Este de la un regizor relativ necunoscut in materie de film, David Frankel, dar care, in ultima vreme, si-a dovedit puterile in cateva episoade „Totul despre sex” si „Entourage”; e bazat pe un bestseller; e o comedie acida despre lumea modei si distributia nu e deloc de neglijat.
Reteta e aproape sigura: Matt Dillon + Kate Hudson + Owen Wilson, la care se adauga putin Michael Douglas. „Doar tu si eu. Al treilea e in plus!” (29 septembrie) e o comedie de situatie clara in care doi tineri proaspat casatoriti il adapostesc in cuibusorul lor pe un prieten care se dovedeste a nu fi chiar linistit.
„Infamous” (24 noiembrie) este o noua ecranizare a povestii lui Truman Capote. Desi protagonistul este interpretat de un aproape necunoscut, Toby Jones, restul distributiei este rasunator: Sandra Bullock, Daniel Craig, Jeff Daniels, Peter Bogdanovich, Isabella Rossellini, Sigourney Weaver, Hope Davis, Gwyneth Paltrow.
Filme romanesti
Trei productii despre Revolutie
„Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, pelicula care ne va reprezenta anul viitor la Premiile Oscar, regizata de Catalin Mitulescu, va intra vineri pe ecrane.
Dupa „15” al lui Nicolaescu, doi dintre regizorii nostri tineri si talentati s-au asezat sa faca doua filme despre Revolutie. Radu Munteanu vine cu „Hartia va fi albastra” (13 octombrie), povestea unui tanar peste care Revolutia vine exact cu trei luni inainte de a termina armata. Mai polemic, Corneliu Porumboiu se intreaba, impreuna cu mai multi, „A fost sau n-a fost” (29 septembrie) - sub forma de talk-show de televiziune dintr-un orasel de provincie.
Ruxandra Zenide, in schimb, este autoarea filmului „Ryna” (in octombrie) - o adolescenta (interpretata de Dorotheea Petre), care isi traieste drama intr-un orasel de pe Dunare, de unde ar vrea sa evadeze. Pentru cei carora le-a fost greu sa se desparta de „Lacrimi de iubire”, filmul pentru marele ecran, cu aceeasi echipa de actori cu care i-a obisnuit televizorul, este gata sa intre pe 20 octombrie.