Distributia:
Eugene – Catalin Herlo
Epstein – Matei Rotaru
Hennesey – Radu Largeanu
Wykowsky – Cristian Grosu
Selridge – Miron Maxim
Carney – Cristian Rigman
Sergent Toomey – Adrian Cucu
Rowena – Ramona Dumitrean
Daisy – Romina Merei
In alte roluri: Ruslan Barlea, Andrei Sabau, Valentin Oncu, Eduard Bindiu, Catalin Filip, Iulia Bratfalean, Melania Crisan, Lucia Marneanu, Andreea Papp, Alexandra Vanci, Paula Rotar, Teodora Pacurar si Silvius Iorga.
Nascut la 4 iulie 1927, in cartierul Bronx din New York, Neil Simon incepe sa scrie piese de teatru in anul 1960. Primul sau text, Come Blow Your Horn a aparut in 1961. A urmat Little Me, piesa care i-a adus prima nominalizare la Premiul Tony, apoi Barefoot in the Parck (Descult in parc) care, dupa patru ani, se muta de pe Broadway la Hollywood, este ecranizata avindu-i in rolurile principale pe Robert Redford si Jane Fonda.
Considerat la inceputul carierei scriitor de comedie, criticii l-au catalogat drept un simplu autor de glumite. A cistigat critica de specialitate o data cu aparitia operelor sale autobiografice: Chapter Two (1977), si a asa-numitei „Trilogii a lui Eugene” din care fac parte piesele: Brighton Beach Memoirs – Amintiri din Brighton (1983), Biloxi Blues (1985) si Broadway Bound – Destinatia Broadway (1986).
Biloxi Blues a fost pusa in scena de Gene Saks pe Broadway si ecranizata, in 1988, de regizorul Mike Nichols, care mai ecranizase inainte si alte piese de teatru (Absolventul, scenariu pe baza romanului lui Charles Webb si Cui ii e frica de Wirginia Woolf? de Edward Albee). Tot in 1985, Biloxi Bluess a fost rasplatit cu trei premii Tony (pentru cea mai buna piesa, cel mai bun actor si cea mai buna regie).
In baza militara din Biloxi, statul Mississippi e pregatit un pluton de recruti in vederea participarii la razboi (in piesa, la Primul Razboi Mondial, in spectacol la razboiul din Vietnam).
Eugene Jerome din New York, tanar cu pretentii intelectuale, naratorul amintirilor si ispravilor din armata (si dublu fictional al autorului- numele sau trimitand atat la dramaturgul Eugene O’Neill cat si la umoristul englez Jerome K. Jerome), nimereste in aceasta companie de soldati cu temperamente si personalitati foarte diferite.
Precum colegii lui, el trebuie sa suporte capriciile si toanele „masinii de facut soldati”, sergentul Tommey. Cei sase soldati – Eugene, Epstein, Hennesey, Wykowsky, Selridge si Carney – invata sa comunice, sa se descopere unii pe altii, ba mai mult, sa devina solidari, sa depaseasca impreuna duritatea si violenta sergentului Tommey, atunci cand acestea frizeaza aberatia absurda.
Comunicat
19 martie 2012