Un barbat vorbeste singur timp de 33 de minute, dar i se pare ca poarta un dialog cu sotia sa. Piesa, un monolog al unui barbat revoltat din pricina nevestei intelectuale, il are ca protagonist pe Virgil Ogasanu.
Spectacolul, o adaptare radiofonica de Doina Papp, dupa nuvela "Dialog", de Gabriela Adamesteanu, va avea premiera duminica, la ora 19.00, la Radio Romania Cultural.
Piesa, regizata de Attila Vizauer, face parte dintr-un proiect de teatru radiofonic dedicat dramaturgilor contemporani. Spectacolele, coordonate de Magda Dutu, pot fi audiate in avanpremiera, in fiecare luni dimineata, de la ora 11.00, la Hotel Majestic.
"M-ai facut sa nu te mai suport!"
Actorul Virgil Ogasanu isi incepe abrupt monologul, cu inflexiuni acide. A intrat in pielea unui barbat frustrat, insurat cu o intelectuala, mai precis cu o ziarista.
Pentru orice femeie, maritata mai mult sau mai putin cu meseria, vorbele lui suna cunoscut. El scuipa cu acuze, vitupereaza, chiar se ineaca in ura. "Te-as calca in picioare" sau "ti-am permis destule", "nu mai indraznesc sa scot capul in lume din cauza ta", spune el.
Arunca fara mila cu vorbe aspre in sotia lui. Ce acuza? Libertatea pe care ea a avut-o. O acuza pentru cizmele uitate la cizmar, pentru rufele necalcate, pentru cratitele arse, pentru cartile imprumutate si niciodata recuperate.
O acuza ca totul, chiar si cultura ei se reduce la pregatirea unei emisiuni radiofonice, o data pe saptamana. "Ne vedem fiecare de drumul lui", ameninta el. Pentru ca, da, el nu mai suporta. Nu mai are nimic de ascultat sau de uitat.
Monologul unui las
Ea nu raspunde nici macar cu un suspin, nici macar cu un raset sarcastic. Nimic din piesa nu tradeaza prezenta femeii. Nu se aude decat discursul lui obsedant. Dar cand acuza, el se acuza. Tacerea femeii este ceea ce o salveaza.
Eroina piesei este de fapt femeia. Semnificatii sunt dincolo de aparenta discursului. Piesa este monologul unui las in dialog cu lasitatea lui. El e tipul meschin, marunt, omul practic si pragmatic ancorat in realitate. Iar infernul conjugal, in cadenta lui Cehov, este punctat cu un ritm ametitor in scriitura Gabrielei Adamesteanu.
"Dialogul" e, de fapt, lupta nescrisa dintre barbat si femeie, o disputa intre adevarul lui si adevarul ei, intre eu si supraeu. "E vorba de frustrare, de umilinta, de autoritate, de aroganta barbatului", considera regizoarea Catalina Buzoianu.
"Ogasanu intruchipeaza perfect tipul macho, dar ramane un chinuit. O femeie intelectuala are totusi lacune in viata de cuplu. Barbatul are si el dreptatea lui", a adaugat regizoarea.
Un discurs violent
"A fost violent, am fost socata. Nu stiam ca textul are atata violenta si ca este atat de exploziv", a spus Gabriela Adamesteanu. "Stilistic, monologurile reprezinta o poezie dramatica, foarte ritmata", a precizat scriitoarea.
Ea a marturisit ca initial replicile o faceau sa rada, insa cu violenta verbala nu e de glumit.
Gabriela Adamesteanu a publicat "Dialog" alaturi de "Intalnirea" in volumul "Vara-primavara", in 1989.
Nuvela a fost scrisa imediat dupa romanul celebru "Dimineata pierduta". Dar diminetile de luni de la Majestic, unde se asculta teatru radiofonic, nu sunt cu siguranta "dimineti pierdute".
Autori contemporani la radio
Proiectul "Dramaturgi romani contemporani" a fost lansat in vara anului 2003, ca rezultat al unui parteneriat stabilit intre Teatrul National Radiofonic si Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, coordonat de Magda Dutu.
Printre cele 25 de spectacole realizate pana acum au fost: "Saruta-ma" de Vlad Zografi, "Tatal nostru care esti in supermarket", de Petre Barbu, "Lasati-l pe clovn in casa!", de Cornel Udrea.
Piesele sunt programate duminica, o data pe luna, la Radio Romania Cultural, de la ora 19.00.