Vintila Mihailescu este coordonatorul sectiunii de antropologie-sociologie
Piata romaneasca de carte are, din aceasta toamna, inca un jucator: Zeta Books. O editura lansata de curind, care, cu toate ca este fondata in Romania, are foarte multi colaboratori straini si va trata o zona destul de slab reprezentata pina acum: stiintele umaniste si arta.
Textele de filosofie, antropologie, sociologie sau de cultura vizuala vor fi publicate in limba engleza, dat fiind ca publicul targetat este cel din mediul academic international, si se vor putea cumpara fie in format clasic, fie in acela digital. Daca, in ceea ce priveste publicatiile din domeniul stiintelor exacte, tehnologia s-a miscat mai repede, in cazul stiintelor umaniste lucrurile nu stau deloc asa. Iar noi vrem sa schimbam putin acest lucru, spune Paul Balogh, directorul Zeta Books. Si cum proiectul a fost gindit ca un instrument util, preturile cartilor il fac accesibil.
In urma cu doi ani, ideea unei asemenea edituri a fost propusa de catre o echipa de cercetatori din Europa si America. Daca totul a inceput in Peru, sase luni mai tirziu, Zeta Books a fost fondata in Romania cu ajutorul lui Lester Embree si al Centrului de Cercetare Avansata in Fenomenologie. De curind editura a intrat in circuit, iar pe 25 octombrie va avea loc lansarea oficiala la Muzeul Taranului Roman. Fiecare domeniu pe care il vor investiga titlurile de la Zeta Books, fie ca este vorba de fenomenologie, istoria artei, istorie s.a.m.d, are in spate un sfat al batrinilor. Altfel spus, un board de consilieri, profesori si cercetatori atit de la universitatile din Bucuresti, cit si din Paris, Strasbourg, New Jersey si Budapesta, care sa garanteze atit pentru continutul textelor, cit si pentru circulatia lor in viata academica.
Pe linga volumele de autor, Zeta Books propune celor care pina acum isi tineau ideile in sertar fie sa trimita articole pe teme date, pentru realizarea unor volume colective, fie sa isi publice lucrari care, de cele mai multe ori, ramineau in circuitul inchis al arhivelor. La sectiunea de arta, Zeta Books a debutat deja cu trei albume de fotografie, care pot fi comandate fie in format digital, fie in format tiparit la calitate foarte buna. Daca pina in acest moment cartile se pot comanda de pe www.zetabooks.com, in curind se va deschide si portalul www.owline-bookstore.com, de unde se vor putea cumpara carti de la mai multe edituri afiliate.
Un fragment din noul roman al autorului cistigator de Pulitzer Richard Russo, pe www.cotidianul.ro/select